Verenigde Staten

kaart Verenigde Staten

 

Laatste update

 

Coronavirus COVID-19

 • Van 27 januari tot 1 maart mag u enkel naar het buitenland reizen om een essentiële reden. U kan meer lezen over essentiële redenen voor reizen op de website https://www.info-coronavirus.be/nl/reizen/. Indien u toch voor een essentiële reis naar het buitenland zal reizen, raden we aan rekening te houden met onderstaande adviezen.
 • De informatie over reizen is een advies en is niet bindend.
 • Op de homepage van deze website vindt u de covid-kaart, die uitleg geeft over de landen en regio’s en de voorwaarden om er al dan niet naar toe te reizen, samen met de maatregelen die gelden bij terugkeer naar België.
 • Registreer uw reis via TravellersOnline.
 • BELANGRIJK: reizigers dienen er zich van bewust te zijn dat nieuwe covid-uitbraken in het buitenland hun reis sterk kunnen beïnvloeden en dat een repatriëring niet gegarandeerd kan worden indien commerciële vluchten worden afgeschaft of grenzen worden gesloten.

 

COVID

 

INFO: een Covid-test OF een herstelverklaring is verplicht voor vertrek (vanaf 26/01). Meer informatie hieronder.

Wegens de coronavirus-pandemie (COVID-19) verbieden de VS de toegang tot hun grondgebied voor alle buitenlanders die in de 14 dagen vóór hun bezoek aan de VS verbleven (ook in transit) in een van de volgende landen:

 1. China (uitgezonderd Hong Kong, Macau en Taiwan - maatregel van kracht op 31 januari 2020) en Iran (maatregel van kracht op 29 februari 2020)

 2. de 26 Schengenlanden, waaronder België (maatregel van kracht op 14 maart 2020)
 3. Verenigd Koninkrijk en Ierland - maatregel van kracht op dinsdag 17 maart 2020
 4. Brazilië - maatregel van kracht op 26 mei 2020

Dit verbod geldt ook voor wie via een Amerikaanse luchthaven naar een andere bestemming reist (transit). Wie in de periode van 14 dagen in een van bovenstaande landen is geweest, zal dus geen enkele vlucht kunnen nemen met  tussenlanding in de VS.

Er zijn uitzonderingen voorzien voor wettelijke permanent residents en bepaalde directe familieleden, zoals beschreven in de Presidentiële Proclamatie 9984 van het Witte Huis

Voor wie op basis van een uitzondering toch naar de VS afreist: vanaf 26 januari (externe link) moeten alle vliegtuigpassagiers die aankomen in de VS vanuit het buitenland getest worden binnen de 3 dagen vóór vertrek van hun vlucht, en een bewijs van een negatief resultaat of van genezen verklaring van Covid-19 vanwege een zorgverlener / openbare gezondheidsinstantie voorleggen. Zonder deze documentatie zal de luchtvaartmaatschappij het instappen weigeren:

 • Bewijs van negatieve Covid-19-test (nucleïnezuuramplificatietest of virale antigeentest)

        OF

 • Bewijs van positieve test Covid-19 en brief van uw zorgverlener / openbare gezondheidsinstantie waarin staat dat u toestemming heeft gekregen om te reizen nadat u genezen verklaard bent van Covid-19.

 

Elke passagier moet aan de luchtvaartmaatschappij een attest afgeven (hier beschikbaar) waarin staat dat men een negatief testresultaat heeft ontvangen of toestemming heeft gekregen om te reizen. CDC adviseert voor internationale vliegtuigpassagiers een test 3-5 dagen na aankomst in combinatie met zelfcontrole en 7 dagen thuisblijven (of op hotelkamer). Voor meer informatie en veelgestelde vragen: https://www.cdc.gov/quarantine/fr-proof-negative-test.html.

De hogervermelde reisbeperkingen voor buitenlanders die de afgelopen 14 dagen in deze landen (inclusief België) verbleven, blijven onverminderd van toepassing.

Belgische burgers die in de VS verblijven voor een korte periode, zoals toeristen of studenten, moeten zich ervan bewust zijn dat de verlenging van hun wettelijk verblijf in de V.S. niet eenvoudig is. De wettelijke termijn van 90 dagen overschrijden, kan later voor problemen zorgen. Ook de verzekering en de medische situatie kunnen voor problemen zorgen. Neem om uw vertrek naar België te organiseren in de eerste plaats contact met uw touroperator, reisorganisatie of luchtvaartmaatschappij. In geval van nood kan men contact opnemen met de diplomatieke post verantwoordelijk voor het rechtsgebied waarin u zich bevindt.

De maatregelen die door de Amerikaanse autoriteiten worden genomen om de verspreiding van Covid-19 tegen te gaan, worden vaak op zeer korte termijn genomen en gaan soms zelfs onmiddellijk in. Het is daarom aangeraden om regelmatig de websites te raadplegen van de lokale Gezondheidsdiensten in de staat waarin u zich bevindt. U kunt een overzicht van de Gezondheidsdiensten per staat aantreffen via deze link.

De Amerikaanse autoriteiten hebben op 22 juni 2020 de opschorting bevestigd van de afgifte van werkvisa voor bepaalde categorieën migranten die volgens hen een risico vormen voor de Amerikaanse arbeidsmarkt tijdens het economische herstel na de COVID-19-epidemie.

Voor meer informatie kunt u de Presidentiele Proclamatie hier vinden.

 

Om onze consulaire dienstverlening nog beter te kunnen organiseren, raden wij aan uw reis te registreren via https://travellersonline.diplomatie.be

 

Description

Algemene veiligheid

Algemene veiligheid (bijwerking op 01 juni 2020)

Belgen wordt aangeraden om alle demonstraties te vermijden en de instructies van de lokale autoriteiten op te volgen.

Belgen die tijdelijk in de VS verblijven worden aangeraden om zich  te registreren via https://travellersonline.diplomatie.be

Algemene informatie na aankomst

De Verenigde Staten zijn een veilig land voor zakenmensen en toeristen. Reizigers moeten vooral aandacht schenken aan de administratieve procedures bij binnenkomst. Zij kunnen zich hierover informeren op de website http://travel.state.gov/visa/temp/temp_1305.html of bij de Amerikaanse Ambassade in Brussel
https://be.usembassy.gov/fr/visas-fr/ . Indien men moeilijkheden ondervindt aan de grens of teruggewezen wordt, kan men zich wenden tot de website van de Travel Redress Inquiry Program (TRIP), www.dhs.gov/files/programs/gc_1169676919316.shtm, om de reden hiervoor te vragen en eventueel beroep tegen de maatregel aan te tekenen. In geval van moeilijkheden, raden wij u aan om contact te nemen met de ambassade of het consulaat verantwoordelijk voor de staat waarin u zich bevindt.

Op de internationale luchthavens van de VS gelden speciale veiligheidsmaatregelen, Het is noodzakelijk de instructies van het veiligheidspersoneel strikt te volgen. de kalmte te bewaren en de regels van beleefdheid te respecteren. Men riskeert immers tijdelijke opsluiting aan de grens of terugzending met de eerstvolgende vlucht naar land van herkomst.

Houdt altijd een lijst met noodnummers bij de hand ( ambassade, consulaat, familieleden, vrienden).

Als u in het bezit bent van meer dan 10.000$ moet u dit aan de douane aangeven.

 

Terreurdreiging

Zoals elders in de wereld is er een risico van terroristische aanslagen. Specifieke informatie is terug te vinden op www.fbi.gov, www.fema.gov, en www.dhs.gov. De V.S. beschikt over een nationaal waarschuwingssysteem, dat geraadpleegd kan worden op http://www.dhs.gov/files/programs/ntas.shtm.

 

Criminaliteit

De Verenigde Staten zijn een veilig land waar toeristen geen specifiek doelwit van criminaliteit vormen. Nochtans is het misdaadniveau in de steden hoger dan in Europa. Misdaden kunnen zeer gewelddadig zijn ten gevolge van het gebruik van vuurwapens. Daarom wordt aan reizigers aanbevolen om kalm te blijven in conflictueuze omstandigheden en om geen gewelddadige reacties uit te lokken.

Gebruik uw gezond verstand: vermijd te veel cash in uw bezit te hebben, maak een kopie van uw reisdocument en bewaar die in het hotel. Wie rijdt dient zijn rijbewijs en paspoort te kunnen voorleggen. Betaal bij voorkeur met kredietkaart. Er bestaat nogal wat fraude met kredietkaarten, wees voorzichtig in hun gebruik. Sommige delen van grote steden staan te boek als onveilig, vraag informatie hierover in het hotel of aan Amerikanen zelf.