Verenigde Staten

kaart Verenigde Staten

 

Laatste update

Coronavirus COVID-19

  • Niet-essentiële reizen vanuit België naar landen buiten de Europese Unie zijn sterk afgeraden voor niet-gevaccineerde reizigers.
  • Informatie over de maatregelen bij terugkeer naar België vindt u op info-coronavirus. 

 

Sinds 8 november 2021 geldt een wereldwijd inreisverbod naar de V.S. voor niet-gevaccineerde reizigers. Bovendien moet men resultaten voorleggen van een COVID-19-test afgenomen ten vroegste één dag voor het vertrek. De precieze voorwaarden worden bepaald door deze beslissing van de Centers for Disease Control(externe link).

Volledig gevaccineerd betekent dat men sinds minstens twee weken is gevaccineerd met: één dosis van het Jansen-vaccin of twee dossissen van één van de volgende vaccins: Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Covishield, BIBP, Sinopharm, Sinovac. Een combinatie van een respectievelijke dosis van twee afzonderlijke vaccins uit de lijst hierboven wordt eveneens aanvaard.

Alle vliegtuigpassagiers die aankomen in de VS vanuit het buitenland moeten getest worden ten vroegste de dag vóór vertrek van hun vlucht, en een bewijs van een negatief resultaat of een verklaring hersteld te zijn van COVID-19 vanwege een zorgverlener / openbare gezondheidsinstantie voorleggen.

Zonder de volgende documentatie zal de luchtvaartmaatschappij het instappen weigeren:

  • Bewijs van negatieve virale COVID-19-test (antigen, NAAT, PCR, LAMP TMA, NEAR, HDA)

        OF

  • Bewijs van positieve test COVID-19 en brief van uw zorgverlener / openbare gezondheidsinstantie waarin staat dat u toestemming heeft gekregen om te reizen nadat u genezen verklaard bent van COVID-19.

Reizigers zijn verplicht om de CDC-aanbevelingen betreffende gezondheidsmaatregelen na internationale reizen na te leven. Een test is verplicht binnen de 3-5 dagen na aankomst voor niet-gevaccineerden en aangeraden voor gevaccineerden. Niet-gevaccineerde reizigers moeten 7 dagen in quarantaine (thuis of op hotel).

De maatregelen die door de Amerikaanse autoriteiten worden genomen om de verspreiding van COVID-19 tegen te gaan, worden vaak op zeer korte termijn genomen en gaan soms zelfs onmiddellijk in. Het is daarom aangeraden om regelmatig de websites te raadplegen van de lokale Gezondheidsdiensten in de staat waarin u zich bevindt. U kunt een overzicht van de Gezondheidsdiensten per staat aantreffen via deze link

 

Om onze consulaire dienstverlening nog beter te kunnen organiseren, raden wij aan uw reis te registreren via Travellers Online

 

Description

Algemene veiligheid

Algemene veiligheid (bijwerking op 01 juni 2020)

Belgen wordt aangeraden om alle demonstraties te vermijden en de instructies van de lokale autoriteiten op te volgen.

Belgen die tijdelijk in de VS verblijven worden aangeraden om zich  te registreren via https://travellersonline.diplomatie.be

 
Algemene informatie na aankomst

De Verenigde Staten zijn een veilig land voor zakenmensen en toeristen. Reizigers moeten vooral aandacht schenken aan de administratieve procedures bij binnenkomst. Zij kunnen zich hierover informeren op de website http://travel.state.gov/visa/temp/temp_1305.html of bij de Amerikaanse ambassade in Brussel: https://be.usembassy.gov/fr/visas-fr/. Als men moeilijkheden ondervindt aan de grens of teruggewezen wordt, kan men zich wenden tot de website van de Travel Redress Inquiry Program (TRIP), www.dhs.gov/files/programs/gc_1169676919316.shtm, om de reden hiervoor te vragen en eventueel beroep tegen de maatregel aan te tekenen. In geval van moeilijkheden, raden wij u aan om contact te nemen met de ambassade of het consulaat verantwoordelijk voor de staat waarin u zich bevindt.

Op de internationale luchthavens van de VS gelden speciale veiligheidsmaatregelen, Het is noodzakelijk de instructies van het veiligheidspersoneel strikt te volgen, de kalmte te bewaren en de regels van beleefdheid te respecteren. Men riskeert immers tijdelijke opsluiting aan de grens of terugzending met de eerstvolgende vlucht naar land van herkomst.

Houdt altijd een lijst met noodnummers bij de hand ( ambassade, consulaat, familieleden, vrienden).

Als u in het bezit bent van meer dan 10.000$ moet u dit aan de douane aangeven.

 
Terreurdreiging

Zoals elders in de wereld is er een risico van terroristische aanslagen. Specifieke informatie is terug te vinden op www.fbi.gov, www.fema.gov, en www.dhs.gov. De V.S. beschikt over een nationaal waarschuwingssysteem, dat geraadpleegd kan worden op http://www.dhs.gov/files/programs/ntas.shtm.

 
Criminaliteit

De Verenigde Staten zijn een veilig land waar toeristen geen specifiek doelwit van criminaliteit vormen. Nochtans is het misdaadniveau in de steden hoger dan in Europa. Misdaden kunnen zeer gewelddadig zijn ten gevolge van het gebruik van vuurwapens. Daarom wordt aan reizigers aanbevolen om kalm te blijven in conflictueuze omstandigheden en om geen gewelddadige reacties uit te lokken.

Gebruik uw gezond verstand: vermijd te veel cash in uw bezit te hebben, maak een kopie van uw reisdocument en bewaar die in het hotel. Wie rijdt dient zijn rijbewijs en paspoort te kunnen voorleggen. Betaal bij voorkeur met kredietkaart. Er bestaat nogal wat fraude met kredietkaarten, wees voorzichtig in hun gebruik. Sommige delen van grote steden staan te boek als onveilig, vraag informatie hierover in het hotel of aan Amerikanen zelf.