Verenigde Staten

kaart Verenigde Staten

 

Laatste update

De Belgische regering besliste in het kader van de coronacrisis om alle niet-essentiële reizen naar het buitenland te VERBIEDEN tot en met 7 juni. De Nationale Veiligheidsraad zal dit verbod tijdig opnieuw evalueren.

Wegens de coronavirus-pandemie (COVID-19) verbieden de VS de toegang tot hun grondgebied voor alle buitenlanders die in de 14 dagen vóór hun bezoek aan de VS verbleven in:

  1. één van de 26 Schengen-landen, waaronder België
  2. het Verenigd Koninkrijk en Ierland – maatregel van kracht op dinsdag 17/03 om 5:00 AM GMT+1 (maandag 16/3 om 23:59 PM EST)
  3. China en Iran

Dit verbod geldt ook voor wie via een Amerikaanse luchthaven naar een andere bestemming reist (transit). Wie in de periode van 14 dagen in één van bovenstaande landen is geweest, zal dus geen enkele vlucht kunnen nemen met  tussenlanding in de VS.

Er zijn uitzonderingen voorzien voor wettelijke permanent residents en bepaalde directe familieleden.

Het risico voor Belgische burgers om geblokkeerd te raken, is zo hoog dat alle reizen naar het buitenland, inclusief de VS, worden afgeraden.

Belgische burgers die reeds in de VS verblijven voor een korte periode, zoals toeristen of studenten, worden aangeraden om zo snel mogelijk terug te keren. Het wettelijk verblijf in de V.S. verlengen is niet eenvoudig, en de wettelijke termijn van 90 dagen overschrijden kan later voor problemen zorgen. Ook de verzekering en de medische situatie kunnen voor problemen zorgen. Neem om uw vervroegd vertrek te organiseren in de eerste plaats contact met uw touroperator, reisorganisatie of luchtvaartmaatschappij. In geval van nood kan men contact opnemen met de diplomatieke post verantwoordelijk voor het rechtsgebied waarin u zich bevindt.

Om onze consulaire dienstverlening nog beter te kunnen organiseren, raden wij aan uw terugreis te registreren via https://travellersonline.diplomatie.be.
 

Description

Algemene veiligheid

Algemene informatie na aankomst

De Verenigde Staten zijn een veilig land voor zakenmensen en toeristen. Reizigers moeten vooral aandacht schenken aan de administratieve procedures bij binnenkomst. Zij kunnen zich hierover informeren op de website http://travel.state.gov/visa/temp/temp_1305.html of bij de Amerikaanse Ambassade in Brussel
https://be.usembassy.gov/fr/visas-fr/ . Indien men moeilijkheden ondervindt aan de grens of teruggewezen wordt, kan men zich wenden tot de website van de Travel Redress Inquiry Program (TRIP), www.dhs.gov/files/programs/gc_1169676919316.shtm, om de reden hiervoor te vragen en eventueel beroep tegen de maatregel aan te tekenen. In geval van moeilijkheden, raden wij u aan om contact te nemen met de ambassade of het consulaat verantwoordelijk voor de staat waarin u zich bevindt.

Op de internationale luchthavens van de VS gelden speciale veiligheidsmaatregelen, Het is noodzakelijk de instructies van het veiligheidspersoneel strikt te volgen. de kalmte te bewaren en de regels van beleefdheid te respecteren. Men riskeert immers tijdelijke opsluiting aan de grens of terugzending met de eerstvolgende vlucht naar land van herkomst.

Houdt altijd een lijst met noodnummers bij de hand ( ambassade, consulaat, familieleden, vrienden).

Als u in het bezit bent van meer dan 10.000$ moet u dit aan de douane aangeven.

 

Terreurdreiging

Zoals elders in de wereld is er een risico van terroristische aanslagen. Specifieke informatie is terug te vinden op www.fbi.gov, www.fema.gov, en www.dhs.gov. De V.S. beschikt over een nationaal waarschuwingssysteem, dat geraadpleegd kan worden op http://www.dhs.gov/files/programs/ntas.shtm.

 

Criminaliteit

De Verenigde Staten zijn een veilig land waar toeristen geen specifiek doelwit van criminaliteit vormen. Nochtans is het misdaadniveau in de steden hoger dan in Europa. Misdaden kunnen zeer gewelddadig zijn ten gevolge van het gebruik van vuurwapens. Daarom wordt aan reizigers aanbevolen om kalm te blijven in conflictueuze omstandigheden en om geen gewelddadige reacties uit te lokken.

Gebruik uw gezond verstand: vermijd te veel cash in uw bezit te hebben, maak een kopie van uw reisdocument en bewaar die in het hotel. Wir rijdt dient zijn rijbewijs en paspoort te kunnen voorleggen. Betaal bij voorkeur met kredietkaart. Er bestaat nogal wat fraude met kredietkaarten, wees voorzichtig in hun gebruik. Sommige delen van grote steden staan te boek als onveilig, vraag informatie hierover in het hotel of aan Amerikanen zelf.