Verenigde Staten

kaart Verenigde Staten

 

Laatste update

Coronavirus COVID-19

 • Niet-essentiële reizen vanuit België naar het buitenland worden ten stelligste afgeraden.
 • Informatie over de maatregelen bij terugkeer naar België vindt u op www.info-coronavirus.be/nl/reizen.

 

Wegens de coronavirus-pandemie (COVID-19) verbieden de VS tot 8 november 2021 de toegang tot hun grondgebied voor alle buitenlanders die in de 14 dagen vóór hun bezoek aan de VS verbleven (ook in transit) in een van de volgende landen:

 1. China (uitgezonderd Hong Kong, Macau en Taiwan)
 2. Iran 
 3. de 26 Schengenlanden, waaronder België 
 4. Verenigd Koninkrijk en Ierland 
 5. Brazilië 
 6. Zuid-Afrika
 7. India 

Dit verbod geldt ook voor wie via een Amerikaanse luchthaven naar een andere bestemming reist (transit). Wie in de periode van 14 dagen voor zijn reis in een van bovenstaande landen is geweest, zal dus geen enkele vlucht kunnen nemen met tussenlanding in de VS.

Er zijn uitzonderingen voorzien onder andere voor wettelijke permanent residents en bepaalde directe familieleden, en voor redenen van nationaal belang. Zie daarvoor de uitzonderingsregels in elk van de relevante afkondigingen op de website van de Center for Disease Control en/of van de ambassade van de VS in Brussel

 

Vanaf 8 november 2021 worden de reisverboden voor bepaalde landen vervangen door een wereldwijd reisverbod voor niet-gevaccineerde reizigers. De precieze voorwaarden worden bepaald door de beslissing van de Centers for Disease Control. Volledig gevaccineerd betekent dat men minstens twee weken is gevaccineerd met: één dosis van het Jansen-vaccin of twee dossissen van één van de volgende vaccins: Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Covishield, BIBP, Sinopharm, Sinovac. Een combinatie van een respectievelijke dosis van twee afzonderlijke vaccins uit de lijst hierboven wordt eveneens aanvaard.

 

Alle vliegtuigpassagiers die aankomen in de VS vanuit het buitenland moeten getest worden binnen de 3 dagen vóór vertrek van hun vlucht, en een bewijs van een negatief resultaat of een verklaring hersteld te zijn van COVID-19 vanwege een zorgverlener / openbare gezondheidsinstantie voorleggen. Als men niet-gevaccineerd is, moet de test afgenomen worden één dag voor het vertrek. Zonder deze documentatie zal de luchtvaartmaatschappij het instappen weigeren:

 • Bewijs van negatieve virale COVID-19-test (antigen, NAAT, PCR, LAMP TMA, NEAR, HDA)

        OF

 • Bewijs van positieve test COVID-19 en brief van uw zorgverlener / openbare gezondheidsinstantie waarin staat dat u toestemming heeft gekregen om te reizen nadat u genezen verklaard bent van COVID-19.

 

Reizigers zijn verplicht om de CDC-aanbevelingen betreffende gezondheidsmaatregelen na internationale reizen na te leven (https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/travelers/testing-international-air-travelers.html). Een test is verplicht binnen de 3-5 dagen na aankomst. Niet-gevaccineerde reizigers moeten 7 dagen in quarantaine (thuis of op hotel).

 

De maatregelen die door de Amerikaanse autoriteiten worden genomen om de verspreiding van COVID-19 tegen te gaan, worden vaak op zeer korte termijn genomen en gaan soms zelfs onmiddellijk in. Het is daarom aangeraden om regelmatig de websites te raadplegen van de lokale Gezondheidsdiensten in de staat waarin u zich bevindt. U kunt een overzicht van de Gezondheidsdiensten per staat aantreffen via deze link

 

Om onze consulaire dienstverlening nog beter te kunnen organiseren, raden wij aan uw reis te registreren via https://travellersonline.diplomatie.be

 

Description

Algemene veiligheid

Algemene veiligheid (bijwerking op 01 juni 2020)

Belgen wordt aangeraden om alle demonstraties te vermijden en de instructies van de lokale autoriteiten op te volgen.

Belgen die tijdelijk in de VS verblijven worden aangeraden om zich  te registreren via https://travellersonline.diplomatie.be

 
Algemene informatie na aankomst

De Verenigde Staten zijn een veilig land voor zakenmensen en toeristen. Reizigers moeten vooral aandacht schenken aan de administratieve procedures bij binnenkomst. Zij kunnen zich hierover informeren op de website http://travel.state.gov/visa/temp/temp_1305.html of bij de Amerikaanse ambassade in Brussel: https://be.usembassy.gov/fr/visas-fr/. Als men moeilijkheden ondervindt aan de grens of teruggewezen wordt, kan men zich wenden tot de website van de Travel Redress Inquiry Program (TRIP), www.dhs.gov/files/programs/gc_1169676919316.shtm, om de reden hiervoor te vragen en eventueel beroep tegen de maatregel aan te tekenen. In geval van moeilijkheden, raden wij u aan om contact te nemen met de ambassade of het consulaat verantwoordelijk voor de staat waarin u zich bevindt.

Op de internationale luchthavens van de VS gelden speciale veiligheidsmaatregelen, Het is noodzakelijk de instructies van het veiligheidspersoneel strikt te volgen, de kalmte te bewaren en de regels van beleefdheid te respecteren. Men riskeert immers tijdelijke opsluiting aan de grens of terugzending met de eerstvolgende vlucht naar land van herkomst.

Houdt altijd een lijst met noodnummers bij de hand ( ambassade, consulaat, familieleden, vrienden).

Als u in het bezit bent van meer dan 10.000$ moet u dit aan de douane aangeven.

 
Terreurdreiging

Zoals elders in de wereld is er een risico van terroristische aanslagen. Specifieke informatie is terug te vinden op www.fbi.gov, www.fema.gov, en www.dhs.gov. De V.S. beschikt over een nationaal waarschuwingssysteem, dat geraadpleegd kan worden op http://www.dhs.gov/files/programs/ntas.shtm.

 
Criminaliteit

De Verenigde Staten zijn een veilig land waar toeristen geen specifiek doelwit van criminaliteit vormen. Nochtans is het misdaadniveau in de steden hoger dan in Europa. Misdaden kunnen zeer gewelddadig zijn ten gevolge van het gebruik van vuurwapens. Daarom wordt aan reizigers aanbevolen om kalm te blijven in conflictueuze omstandigheden en om geen gewelddadige reacties uit te lokken.

Gebruik uw gezond verstand: vermijd te veel cash in uw bezit te hebben, maak een kopie van uw reisdocument en bewaar die in het hotel. Wie rijdt dient zijn rijbewijs en paspoort te kunnen voorleggen. Betaal bij voorkeur met kredietkaart. Er bestaat nogal wat fraude met kredietkaarten, wees voorzichtig in hun gebruik. Sommige delen van grote steden staan te boek als onveilig, vraag informatie hierover in het hotel of aan Amerikanen zelf.