Eind 2019 vond in de regio Wuhan in China een uitbraak van een nieuw coronavirus (Covid-19) plaats. Ondertussen heeft het virus zich ook verspreid in andere landen.
Met een aantal eenvoudige maatregelen kunt u de verspreiding van griepvirussen, coronavirussen of andere virussen voorkomen:
- Was regelmatig je handen
- Gebruik elke keer een nieuw papieren zakdoekje en gooi het weg in een afsluitbare vuilnisbak
- Heb je geen zakdoekje bij de hand? Hoest of nies in de binnenkant van je elleboog
- Blijf thuis als je ziek bent
- Vermijd nauwe contacten met personen die symptomen vertonen (hoesten of niezen) en contacten als omhelzingen of handdrukken
- vermijd ogen, neus en mond aan te raken met ongewassen handen
- Blijf thuis te blijven als u symptomen (koorts, hoesten, spierpijn, ademhalingsmoeilijkheden, intense moeheid) vertoont en raadpleeg onmiddellijk een dokter (steeds eerst per telefoon).
Alle reizigers moeten zich bewust zijn van de risico's voor hun gezondheid tijdens het reizen. Het is belangrijk om uw bestemming te controleren voordat u vertrekt, zodat u zich bewust bent van de risico's en u zich daarop kunt voorbereiden.
Kosten/infrastructuur medische verzorging
In Hanoi en Ho Chi Minh stad is de medische infrastructuur redelijk goed, maar voor ernstige problemen is het weliswaar aangewezen om naar het buitenland te trekken. Het is noodzakelijk dat u over een verzekering voor medische repatriatie beschikt. Buiten de hierboven vermelde grote steden is de medische infrastructuur zeer beperkt. De hospitalen beschikken meestal niet over essentiële apparatuur, ook niet in de druk bezochte toeristische gebieden.
Voor meer informatie kan u altijd de website van het Instituut voor Tropische Geneeskunde raadplegen.
Veiligheid water en voedsel
Leidingwater is niet drinkbaar (in hotels met internationale standaarden moet men ook opletten voor het drinken van fruitsappen). Het eten van rauwe of slecht gewassen voedingswaren en onvoldoende gebakken vlees wordt sterk afgeraden. De Wereldgezondheidsorganisatie heeft Vietnam op de lijst geplaatst van landen met de hoogste antibioticaresistentie. Een goede hygiëne wordt sterk aangeraden om besmetting met bacteriën en parasieten te vermijden.
Inentingen en vaccins
Zie deze pagina
Bijzondere gezondheidsrisico's
Malaria
In bepaalde bosrijke regio's in Vietnam heerst malaria. Het is bijgevolg aangewezen om zich preventief te beschermen tegen muggen die ook risico's inhouden voor andere ziekten (knokkelkoorts-dengue, Japanse encefalitis).
Dengue of knokkelkoorts
Knokkelkoorts of dengue is een virale infectie die overgedragen wordt door de muggen die meestal steken tijdens de dag en bij valavond. De symptomen zijn hoge koorts, spier en gewrichtspijn evenals huiduitslag. Deze kunnen 3 tot 14 dagen na de steek verschijnen. Er is geen vaccin voorhanden.
Gezien het gaat om een gevaarlijke ziekte die in bepaalde gevallen dodelijk kan zijn, wordt aangeraden om onmiddellijk een arts te raadplegen wanneer de symptomen zich voordoen. Men kan zich beschermen tegen muggenbeten door gebruik van een anti-muggenmiddel dat DEET bevat, door het gebruik van een muskietennet tijdens het slapen en door het dragen van lange broek en hemd met lange mouwen.
Dengue komt zowel voor in de steden als op het platteland. In Vietnam is hoofdzakelijk de Mekongdelta een risicogebied. Recent (2016) werd het begin van een epidemie vastgesteld in de regio van Tây Nguyên die bestaat uit de volgende 5 provincies: Đắk Lắk, Đắk Nông, Gia Lai, Pleiku, Kon Tum en Lâm Đồng.
Zika
Het Zika-virus wordt overgedragen door de Aedes Aegypti-mug die vooral overdag steekt. In de meeste gevallen vertoont het virus geen symptomen, maar volgende symptomen kunnen zich voordoen: koorts, hoofdpijn, huiduitslag, spier- en gewrichtspijnen, moeheid en rode ogen. Reizigers wordt in het algemeen aangeraden om zich te beschermen tegen muggenbeten door het gebruik van een muggenwrend product met DEET te gebruiken, onder een muggennet te slapen. en door kleren met langen mouwen en lange broekspijpen te dragen.
Het virus is ook verantwoordelijk voor gevallen van microcefalie bij zuigelingen. Zwangere vrouwen en vrouwen die in de nabije toekomst zwanger wensen te worden, wordt dan ook gevraagd hun reis uit te stellen. Indien dit niet mogelijk is, dienen ze contact op te nemen met hun geneesheer en de nodige voorzorgsmaatregelen tegen muggenbeten te treffen.
Als voorzorgsmaatregel wordt reizigers die terugkomen van een getroffen zone aangeraden om elk onbeschermd seksueel contact te vermijden gedurende twee maanden na terugkeer.
Raadpleeg voor meer informatie de websites van de https://www.who.int, de FOD Volksgezondheid of het Instituut voor Tropische Geneeskunde.
In geval van nood heeft de Vietnamese regering een hotline 0989671115 ingesteld.
Japanse encefalitis
Deze ziekte wordt eveneens overgedragen door muggen, hoofdzakelijk in landelijke gebieden, dichtbij rivieren of plaatsen met intensieve varkensteelt. Stedelijke gebieden kunnen ook aangetast worden.
Mazelen
Mazelen zijn in vele delen van de wereld nog aanwezig en kan soms tot omvang van een epidemie uitgroeien. Mazelen zijn een zeer besmettelijke acute virale aandoening die overgedragen wordt door hoesten of niezen (aerosolbesmetting). Na 10 dagen treden de eerste symptomen op (hoge koorts, moeheid, conjunctivitis, rhinitis, keelpijn). Na 14 dagen begint de karakteristieke huiduitslag (rode vlekjes). Reizigers die landen aandoen waar er een mazelenepidemie heerst worden aangeraden zich te laten vaccineren. Het vaccin wordt toegediend vanaf de leeftijd van 12 maanden, voor baby’s bestaat er een extra-vaccinatie. Meer informatie over mazelen vindt u terug in de reisbrochure van het Instituut voor Tropische Geneeskunde en op de website van de WHO. Personen die de ziekte hebben doorgemaakt zijn levenslang beschermd, in geval van twijfel laat men zich best (opnieuw) vaccineren.
Reizigersdiarree
Preventiemaatregelen zoals het wassen van de handen en het ontsmetten van drinkwater zijn essentieel om reizigersdiarree te voorkomen. Bij de behandeling van reizigersdiarree is het voorkomen en behandelen van uitdroging van primordiaal belang. Om uitdroging te voorkomen, kan gebruik gemaakt worden van speciale zoutoplossingen die bij de apotheek verkrijgbaar zijn. Men kan beter de medicijnen die in lokale apotheken verkrijgbaar zijn, vermijden; velen daarvan zijn ondoeltreffend en soms zelfs gevaarlijk.
Gele koorts
Vaccinatie is verplicht indien U uit een regio komt waar deze ziekte voorkomt.
HIV/Aids, hepatitis B en C
Seksueel overdraagbare ziekten bestaan in Vietnam. Het aantal mensen besmet met het HIV/Aidsvirus neemt toe. Bescherming is dus geboden. Er is eveneens een risico voor hepatitis A, B en C.
Hondsdolheid
Hondsdolheid is veel voorkomend in Vietnam. Voorzichtigheid is dus geboden vooral ten aanzien van zwerfhonden.
Zwemmen
Plaatselijke stranden zijn soms vervuild door uitwerpselen van zwerfhonden (overdracht van wormen via voetzolen is mogelijk). Het is aan te raden om een proper strand op te zoeken of die stukken strand die door de golven schoongespoeld worden en te liggen op een strandhanddoek. Vermijd het zwemmen in stilstaand zoet water om niet besmet te raken door bacteriën en parasieten.
Vogelgriep
Vietnam bevindt zich in een regio getroffen door vogelgriep. Sinds eind 2003 werden in verschillende landen ziektehaarden vastgesteld die hoofdzakelijk gevogelte aantasten. In sommige landen werden menselijke slachtoffers gemeld. Alle besmettingen werden veroorzaakt door een direct contact met aangetaste dieren.
Er worden er geen reisbeperkingen als gevolg van vogelgriep opgelegd. Toch zijn bepaalde voorzorgsmaatregelen aanbevolen om het risico op contact met het virus van de vogelgriep te verminderen: enkel goed gebraden of gekookt kippenvlees en eieren verbruiken; en het veelvuldig wassen van de handen.
Aanvullende informatie en actualisering betreffende vogelgriep wordt gevonden op de websites van de FOD Volksgezondheid, de Wereldgezondheidsorganisatie, de Belgische Federale Dienst voor voedselveiligheid (FAVV) of de internationale Organisatie voor dierlijke epidemieën.
Wie uitgebreider informatie wenst, kan contact opnemen met het "oproepcentrum" op het nummer 0963851919 (Aandacht: vanuit het buitenland is dit nummer toegankelijk via +84 963 85 19 19). Informatie vindt u eveneens op de website van de Belgische Ambassade (DOC, 281 Kb) in Hanoi.