Vietnam

Vietnam

Laatste update

COVID-19 

Om het risico op besmettingen in te perken, werden nieuwe reisbeperkingen ingevoerd door de Vietnamese regering.

Vanaf zondag 15 maart om 12u00 lokale tijd wordt toegang in Vietnam geweigerd voor alle Schengen paspoorthouders en het VK

Vanaf woensdag 18 maart schort Vietnam visumafgifte voor alle buitenlanders op voor 30 dagen. Bovendien zal massa quarantaine toegepast worden op alle inkomende reizigers uit Europa, de VS en de ASEAN landen. Op Iran, Zuid-Korea en China blijven deze regels ook van toepassing. Ook voor alle reizigers die er zich bevonden in de 14 dagen vóór hun aankomst in Vietnam, is een strikte quarantaine van 14 dagen van toepassing. Dit geldt ook voor bezoekers die enkel via één van die landen getransiteerd hebben.

Gevolg:

De ambassade raadt alle Belgen, ook de Belgen die in Vietnam wonen, af om naar Vietnam te reizen, ook indien men al een visum bemachtigd heeft. Wie toch naar Vietnam afreist zal zonder uitzondering voor 14 dagen in quarantaine geplaatst worden bij aankomst in het land. Bovendien zal die quarantaine hoogstwaarschijnlijk plaatsvinden in omstandigheden met beperkt comfort.

De situatie kan snel veranderen. Om op de hoogte te blijven kunnen volgende websites helpen:

Om onze consulaire bijstand nog beter te kunnen organiseren raden wij u in elk geval aan om uw reis voor vertrek te registreren via https://travellersonline.diplomatie.be

 

 

 

Description

Algemene veiligheid

Algemene veiligheid

 
Algemene inlichtingen

In principe verlopen de meeste bezoeken aan Vietnam zonder problemen. Bepaalde streken, in het bijzonder de hooglanden en grensgebieden, zijn nog niet helemaal toegankelijk voor vreemdelingen. In geval men plant op stap te gaan in de meest afgelegen uithoeken, is het aangewezen voorafgaandelijk inlichtingen in te winnen om zo nodig van de lokale autoriteit toelating te verkrijgen. Algemeen kan aangenomen worden dat de locaties vermeld in de reisgidsen geen problemen stellen.

 
Waarschuwing betreffende het huren van een bromfiets

Recent wordt de Belgische Ambassade in Hanoi spijtig genoeg steeds meer geconfronteerd met zware verkeersongevallen. Het verkeer in Vietnam eist – volgens de WHO - jaarlijks 14 000 doden en 59% daarvan zijn bromfietsbestuurders. Het is essentieel bij het huren van een bromfiets te beschikken over een internationaal rijbewijs dat expliciet vermeldt dat de huurder met een bromfiets mag rijden. Een rijbewijs enkel geldig voor wagens volstaat bijgevolg niet om in geval van een ongeval als bestuurder van een bromfiets beroep de kunnen doen op een bijstandsverzekering. Het is bij het reizen in het algemeen verder cruciaal over een goede bijstandsverzekering te beschikken.

 
Waarschuwing betreffende de cruises in de Baai van Halong

Voorzichtigheid is geboden bij het vastleggen van cruises in de baai van Halong, vooral wat betreft aanbiedingen aan zeer lage prijzen. Op dit ogenblik kan de kwaliteit van de boten niet gewaarborgd worden, zelfs nu de Vietnamese overheid versterkte controles heeft aangekondigd.
Er gebeurden reeds meerdere scheepsrampen de afgelopen jaren, waarbij ook toeristen het leven lieten.

 
Waarschuwing betreffende vleugelboten

Voorzichtigheid is tevens geboden bij het gebruik van vleugelboten, vaak gebruikt om op snelle wijze van grootsteden naar toeristische oorden te reizen. Volgens een aantal artikels in de lokale pers komen ongevallen vaker voor met dit type boot. Vaak gaat het om aanvaringen of motorpech tijdens de reis van Ho Chi Minh City naar Vung TAU via de Saigonrivier.

Vaak zijn de boten ook overladen.

 
Criminaliteit

Het niveau van criminaliteit van gewoon recht is laag. Desondanks is er een ontwikkeling van kleine criminaliteit waarneembaar in de toeristische regio's (Sapa, Nha Trang en de toeristische straten in het centrum van Ho Chi Minh Stad) evenals een toenemend aantal inbraken in Hanoi en Ho Chi Minh Stad.

Vreemdelingen vormen voorkeursprooien voor zakkenrollers en het, per motorfiets, weggraaien van tassen. Van deze diefstallen zijn vooral de reizigers die het land als trekker bezoeken het slachtoffer. Het is aangewezen juwelen, draagbare telefoons, portefeuilles en alle voorwerpen van waarde met de nodige onopvallendheid te dragen c.q. gebruiken. Het is ook aangeraden om reisdocumenten in de kluis van het hotel te bewaren. Het wordt afgeraden 's avonds en 's nachts gebruik te maken van fietstaxi's (cyclo-pousses) en XE-OM (moto-taxi's).