Zambia

kaart Zambia

 

Laatste update

 

 

Coronavirus COVID-19

 • Niet-essentiële reizen vanuit België naar landen buiten de Europese Unie zijn sterk afgeraden voor niet-gevaccineerde reizigers.
 • Informatie over de maatregelen bij terugkeer naar België vindt u op info-coronavirus. 

 

Naar Zambia reizen

Het internationale luchtruim van Zambia is open en commerciële vluchten zijn toegestaan vanaf alle internationale luchthavens van het land. In de praktijk blijft reizen naar Zambia moeilijk wegens de onregelmatige vliegroutes. 

Alle reizigers die in het land aankomen moeten zich onderwerpen aan een verplichte medische screening. Een negatief COVID-19 testresultaat (RT PCR) is niet langer vereist voor binnenkomst in Zambia indien u volledig gevaccineerd bent tegen COVID-19. U dient een vaccinatiecertificaat voor te leggen bij aankomst.

Reizigers vanaf 12 jaar die niet volledig gevaccineerd zijn, moeten nog steeds een negatief PCR-testresultaat kunnen voorleggen bij aankomst in Zambia. De PCR-test mag maximaal 72 uur voor vertrek naar Zambia zijn afgenomen.

Indien u in Zambia aankomt zonder volledige vaccinatie, noch negatieve PCR-test zal u een PCR-test bij aankomst moeten ondergaan. Bij een positieve test dient u in zelfquarantaine te gaan.

Alle reizigers die Zambia willen verlaten moeten nagaan met de luchtvaartmaatschappij en het land van bestemming/transit of een PCR-test noodzakelijk is. Als dit zo is, dient de reiziger een profiel aan te maken op www.trustedtravel.panabios.org en een COVID-19-PCR-test af te nemen in een erkend laboratorium daar vermeld. De PCR-test zal een Trusted Travel Test Code genereren die u per sms/e-mail ontvangt. De gezondheidsmaatregelen die aan luchtvaartmaatschappijen worden opgelegd door het land van bestemming of het transit land veranderen regelmatig en soms op zeer korte termijn. Informeer daarom steeds voor vertrek bij uw luchtvaartmaatschappij naar de voorwaarden bij aankomst in Zambia en bij terugkeer naar België.

 

COVID-19-maatregelen in Zambia

In openbare ruimten is het verplicht om een masker te dragen. Voor verdere vragen over COVID-19 in Zambia raden wij u aan om op de hoogte te blijven van alle maatregelen die de regering heeft genomen via:

COVID-19 is verspreid over heel Zambia. Bovendien is de capaciteit van de lokale gezondheidszorg erg beperkt. Een goede reisverzekering met inbegrip van medische evacuatie is voor een reis naar Zambia meer dan ooit aangewezen, gelet ook op de ontoereikende medische infrastructuur in het land.


Voor elke reis naar Zambia wordt het aangeraden zich te registreren op Travellers Online. Indien u naar een gebied reist dat afgeraden wordt, informeert u best ook de Belgische Ambassade in Dar Es Salaam per e-mail op volgend adres: daressalaam@diplobel.fed.be.

 

 

Description

Algemene veiligheid

Algemene veiligheid

Reizen naar Zambia zijn mogelijk. Onder meer omwille van de aanwezigheid van landmijnen, moeten de grensgebieden met de volgende landen evenwel worden vermeden:

 • Democratische Republiek Congo: Northern Province, Lupala Province en in Copperbelt, een zone van 10 km langs de grens.
 • Namibië: de grens met de strook van Caprivi, wegens aanwezigheid van gewapende bendes.
 • Angola: de Noordwestelijke en Westelijke provincies.
 • Mozambique

Om ons in staat te stellen onze consulaire dienstverlening nog beter te organiseren, raden wij ook aan uw reis te registreren via www.travellersonline.diplomatie.be
 

Criminaliteit

In Zambia komt gewelddadige criminaliteit vooral voor in de hoofdstad Lusaka. Wees alert als u zich met de auto verplaatst, vooral na zonsondergang. Gewapende bendes stelen auto’s waar mensen nog inzitten ('carjacking'). U wordt klem gereden en gedwongen uw auto af te staan. Let in de auto op wat er in uw omgeving gebeurt. Ga niet naar afgelegen plaatsen waar u gemakkelijk de weg kan worden afgesneden.

Pas ook op voor kleine criminaliteit. Diefstal op straat en inbraken in geparkeerde auto’s komen vaak voor. Wees voorzichtig als u toch na zonsondergang de straat op gaat.

Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:

 • Ga bij voorkeur niet na zonsondergang de straat op. Ook niet om te reizen.
 • Wees overdag op uw hoede en loop bij voorkeur niet alleen over straat.
 • Draag geld, creditcards en andere waardevolle documenten op uw lichaam, bijvoorbeeld in een money belt.
 • Vermijd het opzichtige dragen van kostbaarheden.
 • Bewaar uw paspoort, vliegticket en geld dat u niet direct nodig heeft op een veilige plek.
 • Houd de deuren van de auto altijd op slot en sluit de ramen, ook tijdens het rijden.
 • Bied geen verzet bij een overval of beroving. Als u hier slachtoffer van wordt, geef uw bezittingen dan af. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.

 
Demonstraties

De politie treedt bij onrust vaak stevig op. Vermijd demonstraties. Wees alert en volg de ontwikkelingen via de lokale media.