Zambia

kaart Zambia

 
Laatste update

COVID-19

Verschillende gevallen van COVID-19 besmetting worden vastgesteld in Zambia. Volgende preventieve maatregelen zijn van kracht en van toepassing vanaf 26 maart om middernacht:

 • Grenzen blijven open, maar worden streng bewaakt;
 • Alle internationale luchthavens in het land zijn gesloten, met uitzondering van de luchthaven van Lusaka (Kenneth Kaunda International Airport);
 • Alle internationale reizigers zijn verplicht om zich bij aankomst voor minimaal 14 dagen in quarantaine te houden. Alle verdachte en bevestigde gevallen van besmetting met COVID-19 worden verplicht in isolement in een medische faciliteit genomen;
 • Niet-essentiële reizen worden niet langer toegelaten;
 • Restaurants kunnen alleen afhaalservice bieden; bars, cinema’s, casino's, nachtclubs en sportcentrum zijn gesloten.
 • Openbare bijeenkomsten moeten beperkt tot maximaal 50 personen zijn.

Voor vragen over COVID-19 in Zambia raden wij u aan om de Facebookpagina van het Ministerie van Gezondheid te raadplegen (https://www.facebook.com/mohzambia/). Daarnaast hebben de autoriteiten twee telefoonnummers ingesteld:

 • National Public Health Institute – (+260)(0)953898941/(0)964638726 of (0)974493553
 • Disaster Management and Mitigation Unit (DMMU) - hotline 909

 

Er zijn sinds het begin van dit jaar demonstraties, rellen en ongeregeldheden geweest in heel Zambia, onder andere in delen van Lusaka, Chingola en de regio van de Copperbelt. De onrust volgt op een reeks aanvallen op privéwoningen, scholen en andere eigendommen, waaronder het gebruik van gas door de daders. 

Er zijn meldingen van personen die het doelwit zijn van burgerwachten in stedelijke en plattelandsgebieden die ervan verdacht worden verantwoordelijk te zijn voor deze aanvallen. Protesten en grote bijeenkomsten kunnen zonder waarschuwing plaatsvinden en soms leiden tot wanorde. U moet ze vermijden en zo snel mogelijk het terrein verlaten als er zich een menigte ontwikkelt.

Op basis van bovenvermelde elementen worden reizen naar Zambia momenteel afgeraden.

Belgen, die een reis plannen in Zambia of zich ter plaatse bevinden, worden verzocht hun aanwezigheid online via www.travellersonline.diplomatie.be of via het e-mailadres van de ambassade (daressalaam@diplobel.fed.be) te melden, indien dit nog niet is gebeurd.

 

 

Description

Algemene veiligheid

Algemene veiligheid

Reizen naar Zambia zijn mogelijk. De grensgebieden met de volgende landen moeten evenwel worden vermeden:

 • Democratische Republiek Congo: Northern Province, Lupala Province en in Copperbelt, een zone van 10 km langs de grens.
 • Namibië: de grens met de strook van Caprivi, wegens aanwezigheid van gewapende bendes.
 • Angola: de Noordwestelijke en Westelijke provincies.

Om ons in staat te stellen onze consulaire dienstverlening nog beter te organiseren, raden wij ook aan uw reis te registreren via www.travellersonline.diplomatie.be.

 
Criminaliteit

In vele landen van Sub-Sahara Afrika zijn reizigers en toeristen traditioneel het doelwit van dieven en oplichters, zo ook in Zambia. Aan dat soort criminaliteit kunnen soms ook officiële gezagsdragers mee doen. Brutale geweldpleging komt slechts zelden voor. Het motief van elke criminele actie is uiteraard het slachtoffer zijn geld en kostbaarheden afhandig maken. Het is aangeraden ambassade of consulaat op de hoogte te brengen van dergelijke incidenten die de zaak dan kan opnemen met de hogere gezagsniveaus. In geheel het land moeten lokale markten, stranden, donkere straten, verlaten of druk bevolkte delen van de steden met voorzichtigheid betreden worden, en hoe dan ook zonder juwelen, uurwerken, mobiele telefoons, tassen, etc.