Zambia

kaart Zambia

 

Laatste update

 

Coronavirus COVID-19

1. Reizen uit België naar de landen van de Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Liechtenstein, IJsland en Noorwegen is sinds 15 juni opnieuw toegelaten. Of het ook mogelijk is om een ander land binnen te komen hangt af van de toestemming van uw land van bestemming. Het is dus uiterst belangrijk om de reisadviezen per land na te gaan om de situatie in het land van bestemming te kennen. Niet-noodzakelijke reizen buiten de Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Liechtenstein, IJsland en Noorwegen blijven vooralsnog verboden.

​2. Quarantaine bij terugkeer naar België is niet verplicht voor reizigers die zich verplaatsten binnen de EU, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Liechtenstein, IJsland of Noorwegen. Let wel: zelf-quarantaine in België blijft verplicht voor reizigers van buiten die regio, behalve wanneer dit essentiële verplaatsingen betreft.

3. Reizigers dienen er zich van bewust te zijn dat nieuwe Covid-uitbraken in het buitenland hun reis sterk kunnen beïnvloeden en dat een repatriëring niet gegarandeerd kan worden indien commerciële vluchten worden afgeschaft of grenzen worden gesloten.

4. De Raad van de EU heeft aanbevolen de reisbeperkingen vanaf 1 juli op te heffen voor 14 landen buiten Europa: Algerije, Australië, Canada, Zuid-Korea, Georgië, Japan, Marokko, Montenegro, Nieuw-Zeeland, Rwanda, Servië, Thailand, Tunesië en Uruguay. De Belgische regering beraadt zich verder over deze lijst. Minstens tot 7 juli blijven de bestaande maatregelen van kracht.

 

 
Niet-essentiële reizen naar Zambia worden momenteel afgeraden.

Op 18 maart 2020 werd een eerste persoon gemeld die besmet is met COVID-19. Sindsdien zijn er verschillende andere besmettingen vastgesteld op Zambiaanse bodem.

Het internationale luchtruim van Zambia is open en internationale commerciële vluchten kunnen vliegen, zij het alleen vanaf de internationale luchthaven van Lusaka (Kenneth Kaunda International Airport). In de praktijk blijft reizen naar Zambia moeilijk omwille van de onregelmatige luchtroutes en het feit dat de Zambiaanse autoriteiten momenteel geen toeristenvisa afleveren.

Alle reizigers die in het land aankomen moeten zich niettemin onderwerpen aan een verplichte screening en dienen op eigen kosten een verplichte 14-dagen quarantaine te ondergaan in een door de overheid aangewezen plaats.

Voor vragen over COVID-19 in Zambia raden wij u aan om op de hoogte te blijven van alle maatregelen die de regering heeft genomen via:

  • https://www.moh.go.tz/en/ (pagina web van het Ministerie van Gezondheid - enkel beschikbaar in het Engels);
  • https://www.facebook.com/mohzambia (Facebook-pagina van het Ministerie van Gezondheid - enkel beschikbaar in het Engels);
  • Volgende telefoonnummers:
    • +260)(0)953898941/(0)964638726 - National Public Health Institute
    • 909 - Disaster Management and Mitigation Unit

| Veiligheid | 

Er zijn sinds het begin van dit jaar demonstraties, rellen en ongeregeldheden geweest in heel Zambia, onder andere in delen van Lusaka, Chingola en de regio van de Copperbelt. De onrust volgt op een reeks aanvallen op privéwoningen, scholen en andere eigendommen, waaronder het gebruik van gas door de daders. 

Er zijn meldingen van personen die het doelwit zijn van burgerwachten in stedelijke en plattelandsgebieden die ervan verdacht worden verantwoordelijk te zijn voor deze aanvallen. Protesten en grote bijeenkomsten kunnen zonder waarschuwing plaatsvinden en soms leiden tot wanorde. U moet ze vermijden en zo snel mogelijk het terrein verlaten als er zich een menigte ontwikkelt.

***

Voor elke reis naar Tanzania wordt het aangeraden zich te registreren op https://travellersonline.diplomatie.be. Indien u naar een gebied reist dat afgeraden wordt, informeert u best ook de Belgische Ambassade in Dar Es Salaam per e-mail op volgend adres: daressalaam@diplobel.fed.be.

 

 

Description

Algemene veiligheid

Algemene veiligheid

Reizen naar Zambia zijn mogelijk. De grensgebieden met de volgende landen moeten evenwel worden vermeden:

  • Democratische Republiek Congo: Northern Province, Lupala Province en in Copperbelt, een zone van 10 km langs de grens.
  • Namibië: de grens met de strook van Caprivi, wegens aanwezigheid van gewapende bendes.
  • Angola: de Noordwestelijke en Westelijke provincies.

Om ons in staat te stellen onze consulaire dienstverlening nog beter te organiseren, raden wij ook aan uw reis te registreren via www.travellersonline.diplomatie.be.

 
Criminaliteit

In vele landen van Sub-Sahara Afrika zijn reizigers en toeristen traditioneel het doelwit van dieven en oplichters, zo ook in Zambia. Aan dat soort criminaliteit kunnen soms ook officiële gezagsdragers mee doen. Brutale geweldpleging komt slechts zelden voor. Het motief van elke criminele actie is uiteraard het slachtoffer zijn geld en kostbaarheden afhandig maken. Het is aangeraden ambassade of consulaat op de hoogte te brengen van dergelijke incidenten die de zaak dan kan opnemen met de hogere gezagsniveaus. In geheel het land moeten lokale markten, stranden, donkere straten, verlaten of druk bevolkte delen van de steden met voorzichtigheid betreden worden, en hoe dan ook zonder juwelen, uurwerken, mobiele telefoons, tassen, etc.