Zambia

kaart Zambia

 

Laatste update

 

Coronavirus COVID-19

Raadpleeg ook de homepage van deze website voor het overzicht met kleurencodes.

Niet-essentiële reizen buiten de Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Liechtenstein, IJsland en Noorwegen blijven vooralsnog verboden op basis van artikel 18, §1 van het Ministerieel besluit van 30 juni 2020. Indien men toch terugkeert of een essentiële verplaatsing maakt uit die gebieden, dient men een quarantaine in België na te leven en een test te ondergaan. Meer informatie hierover vindt u op www.info-coronavirus.be.

Vanaf 1 augustus 2020 zijn ALLE reizigers die naar België terugkeren verplicht om het “Passenger Locator Form” in te vullen. Meer informatie vindt u op www.info-coronavirus.be.

Reizigers dienen er zich van bewust te zijn dat nieuwe Covid-uitbraken in het buitenland hun reis sterk kunnen beïnvloeden en dat een repatriëring niet gegarandeerd kan worden indien commerciële vluchten worden afgeschaft of grenzen worden gesloten.

Indien u momenteel in een gebied bent waarvoor bovenstaand Ministerieel Besluit van toepassing is, of als u een essentiële reis maakt naar dit gebied, dan is het aangeraden om onderstaande adviezen over de gehele veiligheidsproblematiek in dit gebied erop na te lezen.

 

RIZIV-INFO: Covid-test vóór vertrek wordt vereist. Zie verdere info hieronder.

 

Niet-essentiële reizen naar Zambia worden momenteel verboden.

Op 18 maart 2020 werd een eerste persoon gemeld die besmet was met COVID-19. Sindsdien zijn er verschillende andere besmettingen vastgesteld op Zambiaanse bodem.

Het internationale luchtruim van Zambia is open en commerciële vluchten zijn toegestaan vanaf alle internationale luchthavens van het land. In de praktijk blijft reizen naar Zambia moeilijk wegens de onregelmatige vliegroutes. Een visum wordt voorlopig niet meer bij aankomst afgeleverd, maar dient voor vertrek tijdig bekomen te worden bij de Ambassade van Zambia te Brussel, en kan in principe online aangevraagd worden:  https://secure.evisaservice.net/zambia/apply/

Alle reizigers die in het land aankomen moeten zich onderwerpen aan een verplichte medische screening. Zij moeten bovendien in het bezit zijn van een negatief COVID-19 testresultaat. Dit testresultaat mag niet ouder zijn dan 14 dagen. Voor terugkerende residenten zonder symptomen is een 14-daagse quarantaine thuis verplicht. Een follow-up door ambtenaren van het Ministerie van Gezondheid kan worden uitgevoerd. Bezoekers (zakenreizigers/toeristen) zijn vrijgesteld van deze verplichte quarantaine. Reizigers met symptomen van COVID-19 worden op eigen kosten naar overheidsinstellingen gebracht voor behandeling en quarantaine.

Voor vragen over COVID-19 in Zambia raden wij u aan om op de hoogte te blijven van alle maatregelen die de regering heeft genomen via:

  • www.moh.gov.zm (website van het Ministerie van Gezondheid - enkel beschikbaar in het Engels)
  • https://www.facebook.com/mohzambia (Facebookpagina van het Ministerie van Gezondheid - enkel beschikbaar in het Engels)
  • Volgende telefoonnummers:
    • +260(0)953898941/(0)964638726 - National Public Health Institute
    • 909 - Disaster Management and Mitigation Unit

 

Veiligheid

Er zijn sinds het begin van dit jaar demonstraties, rellen en ongeregeldheden geweest in heel Zambia, onder andere in delen van Lusaka, Chingola en de regio van de Copperbelt. De onrust volgt op een reeks aanvallen op privéwoningen, scholen en andere eigendommen, waaronder het gebruik van gas door de daders. Er zijn meldingen van aanvallen op personen die ervan verdacht worden verantwoordelijk te zijn voor deze gasaanvallen door burgerwachten in stedelijke en plattelandsgebieden.

Protesten en grote bijeenkomsten kunnen zonder waarschuwing plaatsvinden en lopen soms uit de hand. U moet ze vermijden en zo snel mogelijk het terrein verlaten als er zich een menigte ontwikkelt.

***

Voor elke reis naar Zambia wordt het aangeraden zich te registreren op https://travellersonline.diplomatie.be. Indien u naar een gebied reist dat afgeraden wordt, informeert u best ook de Belgische Ambassade in Dar Es Salaam per e-mail op volgend adres: daressalaam@diplobel.fed.be.

 

 

Description

Algemene veiligheid

Algemene veiligheid

Reizen naar Zambia zijn mogelijk. De grensgebieden met de volgende landen moeten evenwel worden vermeden:

  • Democratische Republiek Congo: Northern Province, Lupala Province en in Copperbelt, een zone van 10 km langs de grens.
  • Namibië: de grens met de strook van Caprivi, wegens aanwezigheid van gewapende bendes.
  • Angola: de Noordwestelijke en Westelijke provincies.

Om ons in staat te stellen onze consulaire dienstverlening nog beter te organiseren, raden wij ook aan uw reis te registreren via www.travellersonline.diplomatie.be.

 
Criminaliteit

In vele landen van Sub-Sahara Afrika zijn reizigers en toeristen traditioneel het doelwit van dieven en oplichters, zo ook in Zambia. Aan dat soort criminaliteit kunnen soms ook officiële gezagsdragers mee doen. Brutale geweldpleging komt slechts zelden voor. Het motief van elke criminele actie is uiteraard het slachtoffer zijn geld en kostbaarheden afhandig maken. Het is aangeraden ambassade of consulaat op de hoogte te brengen van dergelijke incidenten die de zaak dan kan opnemen met de hogere gezagsniveaus. In geheel het land moeten lokale markten, stranden, donkere straten, verlaten of druk bevolkte delen van de steden met voorzichtigheid betreden worden, en hoe dan ook zonder juwelen, uurwerken, mobiele telefoons, tassen, etc.