Zimbabwe

kaart Zimbabwe

 

Laatste update

 

Coronavirus COVID-19

  • Niet-essentiële reizen vanuit België naar het buitenland worden ten stelligste afgeraden.
  • Informatie over de maatregelen bij terugkeer naar België vindt u op www.info-coronavirus.be/nl/reizen.

Transit: Zelfs in transit is het mogelijk dat de luchthavenautoriteiten of uw luchtvaartmaatschappij nieuwe tests opleggen, en mogelijks een langdurige isolatie (14 dagen) bij een positief resultaat. Dit is met name het geval voor vluchten vanaf de gekende internationale hubs zoals onder meer Addis Abeba, Istanbul, etc.  Gelieve rekening te houden met dit risico bij het plannen van uw reis en controleer op voorhand uw verzekeringsdekking.​

De lockdown in Zimbabwe werd afgezwakt naar niveau 2. Alle landgrenzen naar Zimbabwe blijven gesloten. Internationaal luchtvaartverkeer is wel nog mogelijk mits voorlegging van een een negatieve COVID-19-PCR-test die maximaal 48 uur oud is bij aankomst. 

Indien men symptomen vertoont en/of geen negatieve PCR-test kan voorleggen, is er een verplichte quarantaine op eigen kosten gedurende 10 dagen. Er is een avondklok tussen 22 uur en 5.00 uur. 

Belgische onderdanen die zich in Zimbabwe bevinden, ongeacht of ze bezoeker of inwoner zijn, moeten de aanbevelingen en instructies van de lokale autoriteiten verder blijven volgen. Het dragen van een mondmasker in openbare ruimtes is verplicht. 

Belgen die momenteel op reis zijn moeten voor hulp eerst contact opnemen met hun lokale autoriteiten, reisbureau, touroperator of luchtvaartmaatschappij. In geval van nood kan de Belgische ambassade in Pretoria worden gecontacteerd (pretoria@diplobel.fed.be) en/of het Ereconsulaat in Harare (+263 242 792513 of +263 772 327886).

Voor informatie over een eventuele verandering van de situatie, kunt u terecht op volgende websites: 

 

 

Om ons in staat te stellen onze consulaire dienstverlening nog beter te organiseren, raden wij ook aan uw reis te registreren via www.travellersonline.diplomatie.be.

 

 

 

Description

Algemene veiligheid

Algemene veiligheid

Wat de algemene veiligheidssituatie betreft, dient men de actualiteit van nabij te volgen. Het is aangewezen altijd waakzaam te blijven en, demonstraties en samenscholingen te mijden en zeker geen politieke meningen te uiten in het openbaar of politieke activiteiten te ondernemen.

Hoewel de cholera epidemie van 2009 gestabiliseerd is, is het nog steeds aan te raden de hygiënische voorzorgsmaatregelen nauwlettend te volgen. Enkele gevallen van besmetting werden geregistreerd in de grensgebieden met Zuid-Afrika en Mozambique sinds het begin van dit jaar.

Door de aanwezigheid van een groot aantal landmijnen in het gebied van de noordelijke grens van Zimbabwe met Mozambique is het afgeraden hier te reizen. Indien men niet anders kan, dient men in ieder geval op de hoofdwegen te blijven. 

Om ons in staat te stellen onze consulaire dienstverlening nog beter te organiseren, raden wij ook aan uw reis te registreren via www.travellersonline.diplomatie.be.

 
Criminaliteit


Vooral door de aanslepende economische crisis hebben sommigen het moeilijk om in hun essentiële levensbehoeften te voorzien en zoeken zij hun toevlucht tot de criminaliteit. Feit is dat de criminaliteit lijkt toe te nemen en soms gepaard gaat met geweld. In de hoofdstad Harare en in de andere grote steden of toeristische centra is dan ook voortdurende waakzaamheid geboden. Bij het verlaten van een bank, hotel of benzinestation moet worden uitgekeken voor zakkenrollers. Men dient extra voorzichtig te zijn op Harare Airport. De meeste van deze plaatsen worden wel beveiligd door bewakers.

Het wordt afgeraden om juwelen of andere waardevolle zaken (GSM, fototoestel, laptop, etc.) zichtbaar op straat te dragen. Maak van reisdocumenten kopieën, bewaar de originelen in de kluis van uw hotel en zorg dat u steeds een kopie op zak heeft. 

Zich te voet verplaatsen in het stadscentrum wordt afgeraden, vooral na het vallen van de duisternis en alleen. Het wordt ook afgeraden townships te bezoeken, zowel overdag als ’s nachts en zeker zonder begeleiding.

Bezoekers van de Victoria Falls, nationale parken en andere toeristische centra moeten extra op hun hoede zijn aangezien toeristen dikwijls het doelwit zijn van gelegenheidsdieven. Er werd evenwel een speciale politie-eenheid opgericht om de criminaliteit in de omgeving van de Victoria Falls te bestrijden. Dankzij de oprichting van deze speciale politie is er een betekenisvolle daling merkbaar van het aantal misdrijven nabij Victoria Falls.

Gewapende carjackings of berovingen van mensen in voertuigen in de grote steden nemen toe en worden dikwijls gesignaleerd op de weg van de hoofdstad naar de luchthaven en op de weg tussen Masvingo en Beitbridge. De volgende veiligheidsmaatregelen worden aanbevolen: uw deuren  en achterste ruiten gesloten houden en niets zichtbaar op de zetels laten liggen. Bied geen weerstand in geval van een overval.

Inbraken in woningen zijn niet ongewoon in Harare. Ze worden meestal ‘s avonds uitgevoerd door individuen die de bewakingssystemen omzeilen en niet aarzelen om geweld te gebruiken. In geval van agressie is het aanbevolen om zo kalm mogelijk te blijven en geen weerstand te bieden.