Belgen en hun gezin die gedurende langere tijd in Zuid-Korea verblijven, ook als dit verblijf slechts tijdelijk is en/of ze hun domicilie in België behouden, worden aanbevolen zich te registreren bij de ambassade. Reizigers, die voor korte tijd afreizen voor vakantie of zaken, kunnen hun reis zelf aankondigen via www.travellersonline.diplomatie.be
Noodgevallen
In geval van onvoorziene gebeurtenissen of (natuur)rampen worden reizigers aangeraden de aanwijzingen van de lokale overheden op te volgen. Zij worden tevens verzocht zo spoedig mogelijk met hun verwanten of naaste vrienden in België contact op te nemen en hen gerust te stellen. In nood kunnen zij zich wenden tot de Belgische Ambassade in Seoel op het noodnummer (GSM) +82 10 3896 0381.
In 2014 lanceerde de Koreaanse overheid de Engelstalige “Emergency Ready App” voor buitenlanders. De applicatie kan verbinding maken met het noodnummer 119, bevat informatie en instructievideo’s over wat te doen in noodgevallen (zoals ongevallen en brand) en geeft de locatie aan van de dichtstbijzijnde schuilplaats (shelter), zoals ondergrondse parkeergarages, tunnels, metrostations, of kelders van hotels of openbare gebouwen.
De Zuid-Koreaanse autoriteiten houden op geregelde tijdstippen civiele evacuatieoefeningen. Er klinken sirenes, het transport stopt en sommige mensen worden gevraagd binnen te schuilen, ook in aangewezen metrostations of kelders. Schuilplaatsen in Seoul zijn gemarkeerd met een speciaal symbool. Deelname van buitenlanders aan deze oefeningen is niet verplicht, maar tijdens oefeningen moet u alle instructies van de lokale autoriteiten volgen.
De Koreaanse overheid stelde tevens in het kader van “crisis preparedness” een “Emergency Procedures Manual for Foreigners” op in het Engels, te consulteren via de volgende link: http://www.mofa.go.kr/ENG/image/common/title/res/Emergency_Procedures_Manual_for_Foreigners(English).pdf
Documenten, valuta, communicatie
Alle noodzakelijke reisdocumenten worden vermeld onder de gelijknamige rubriek op deze website.
Rijbewijs
Voor de reizigers die minder dan 90 dagen in Korea verblijven is een internationaal rijbewijs voldoende. Het Europees of Belgisch rijbewijs kan niet gebruikt worden in Zuid-Korea.
Betaalmiddelen
De munt in Korea is de WON. Gelieve uw bankagentschap of wisselagent te raadplegen voor de wisselkoers. De US dollar en de Euro worden zonder problemen gewisseld ter plaatse.
Voor vertrek is het sterk aanbevolen uw bank te contacteren om na te gaan of uw bank- en/of kredietkaart werd geactiveerd voor gebruik in het buitenland en of de limiet voldoende hoog staat. Buitenlandse bankkaarten (Maestro) worden doorgaans aangenomen in grote hotels en grote warenhuizen. In kleinere winkels en in geldautomaten kan men met Maestro vaak niet terecht; het is dus geen betrouwbaar betaalmiddel. Kredietkaarten worden vrijwel overal aanvaard als betaalmiddel (incl. in taxi’s en voor kleine bedragen). Bepaalde winkels rekenen een toeslag van 3 % voor American Express aan. Geld afhalen met een buitenlandse kredietkaart blijkt echter steeds moeilijker. Vooreerst moet uitgekeken worden naar een automaat met aanduiding “Global ATM”. Vervolgens moeten vaak verschillende banken worden afgegaan vooraleer een gevonden wordt die de kaart aanvaardt. Op de lokale markten wordt cash betaald. In geval van verlies, diefstal of fraude van een Belgische krediet- of bankkaart, neem onmiddellijk contact op met Card Stop (0032 70 344 344).
Reisverzekering
Gelieve na te gaan of de verzekering van uw ziekenfonds voldoende dekking biedt voor uw bestemming en uw manier van reizen. Houd er rekening mee dat deze verzekering vervalt na een verblijf van 3 maanden. Een aangepaste reisverzekering met een volledige dekkingslimiet (reisbijstand, repatriëring, rechtsbijstand) is absoluut noodzakelijk.
GSM en communicatiefaciliteiten
De mobiele telefoon en wifi-netwerken zijn van uitstekende kwaliteit in Zuid-Korea en de oplaadplaatsen zijn zeer talrijk, ook in het openbaar vervoer.
Met een quad band GSM is roaming in principe mogelijk, maar het is noodzakelijk om de provider (Proximus, Base, Mobistar,...) in België te raadplegen om na te gaan of deze een akkoord heeft met een operator in Zuid-Korea en, indien ja, met welke. Oudere telefoons (zonder 3G), gekocht in het buitenland, werken meestal niet in Zuid-Korea.
Huisdieren
Reizigers worden aangeraden geen huisdieren mee te nemen naar Korea. Er is een quarantaine van 30 dagen vanaf de dag van aankomst.
Consulaire bijstand
In geval van onvoorziene ernstige moeilijkheden in het buitenland kunnen de Belgen hulp vragen aan de ambassades en consulaten van België (Noodnummer: +82 10 3896 0381). Consulaire bijstand wordt verleend aan landgenoten die tevergeefs de hulp ingeroepen hebben van de terzake bevoegde plaatselijke overheid (lokale politie) of dienstverlenende maatschappijen (bank, verzekeringsagent), en zich enkel nog tot een Belgische diplomatieke of consulaire post kunnen wenden. Aan deze bijstand wordt een einde gesteld zodra de reizigers op eigen krachten verder kunnen.
Bipatride Belgo-Zuid-Koreaanse dienen er zich bewust van te zijn dat de Belgische autoriteiten niet in staat zijn om consulaire bijstand te verlenen aan hen wanneer zij zich in Zuid-Korea bevinden.
Humanitaire hulp, conform de internationale conventies terzake, zal in de mate van het mogelijke geboden worden in humanitaire noodgevallen.
Links
Andere nuttige tips of informatie over consulaire bijstand, reizen met huisdieren of met de eigen wagen, verzekeringen, gezondheidsraad, douaneformaliteiten, reisbureaus e.d. kan u terugvinden in Reis Wijs en op de site met bijkomende algemene reisinformatie.