Zweden

Zweden

Laatste update
 

Coronavirus COVID-19
 

  • Momenteel mag u enkel naar het buitenland reizen om een essentiële reden. U kan meer lezen over essentiële redenen voor reizen op de website https://www.info-coronavirus.be/nl/reizen 
  • Indien u toch voor een essentiële reis naar het buitenland zal reizen, raden we aan rekening te houden met onderstaande adviezen. 

COVID

INFO: covidtest vóór vertrek wordt vereist. Zie verdere info hieronder.

Zweden laat reizigers uit België toe op zijn grondgebied. Er wordt aangemaand de aanbevelingen van de Wereldgezondheidsorganisatie en de plaatselijke aanbevelingen te respecteren.

Tot zeker 31 mei zijn alle reizigers vanaf 18 jaar verplicht om een negatief COVID-19-testresultaat voor te leggen bij binnenkomst in Zweden. De test mag maximum 48 uur oud zijn. Het document met het testresultaat moet in het Engels, Frans, Zweeds, Noors of Deens zijn opgesteld. Er zijn uitzonderingscategorieën, zoals personen met de Zweedse nationaliteit of die in Zweden hun woonplaats hebben. De Zweedse politie is bevoegd voor de toepassing van deze maatregel. Vragen kunnen dan ook aan de politie worden gericht (contactgegevens en informatie: zie website onderaan).

Het openbaar vervoer functioneert zoals gewoonlijk. In verschillende regio’s, waaronder de meeste grote steden, wordt het dragen van een mondmasker aanbevolen in het openbaar vervoer.

Hotels, restaurants en bars zijn open en mogen maximum 4 personen per tafel toelaten. De verkoop van alcoholische dranken na 20.00 uur is verboden. Alle bars en restaurants moeten om 20.30 uur de deuren sluiten.

Aan winkels en winkelcentra wordt gevraagd om maatregelen te treffen zodat het aantal gelijktijdig aanwezige klanten wordt beperkt. Daarnaast wordt aan winkels gevraagd om slechts één persoon per gezin binnen toe te laten.

Op private bijeenkomsten mogen maximum 8 personen samenkomen. Al naargelang de evolutie van het aantal besmettingen,  kunnen de lokale autoriteiten aanbevelingen uitvaardigen om winkels, de horeca of het openbaar vervoer te vermijden.

Er vinden vluchten plaats Brussel-Stockholm en Brussel-Göteborg, maar het aanbod is onregelmatig. We raden aan om bij het plannen van uw reis goed na te gaan of de voorziene vluchten effectief zullen doorgaan.

Tot ten minste 31 mei is er een inreisverbod naar Zweden vanuit landen buiten de Europese Economische Ruimte + Zwitserland, behalve voor Zweedse staatsburgers of inwoners van Zweden en enkele andere uitzonderingen (zie websites hieronder).

 

NUTTIGE WEBSITES

Reisinformatie

Gezondheidsdiensten

Om ons in staat te stellen onze consulaire dienstverlening nog beter te organiseren, raden wij u aan uw reis te registreren via www.travellersonline.diplomatie.be

 

 

 

Description

Algemene veiligheid

Algemene veiligheid

Criminaliteit 

Zoals elders komt straatcriminaliteit ook voor in Zweden, vooral in de grote steden. Wij raden aan om de gebruikelijke voorzorgsmaatregelen te treffen.

 
Valse huuradvertenties appartementen


De huurmarkt is extreem beperkt en duur in Stockholm en in de andere grote steden.  In het verleden werd de Ambassade meermaals geïnformeerd over oplichting door verhuur van onbestaande appartementen met gebruik van gestolen identiteitsdocumenten. Het is belangrijk om de identiteit van de verhuurder te verifiëren. Als een bezoek ter plaatse niet mogelijk is, controleer dan de identiteit via het Zweedse equivalent van de witte gids: www.hitta.se of www.eniro.se. Het betaalde voorschot mag niet meer dan de huurprijs van 2 maanden bedragen en moet betaald worden op een bankrekening in Zweden. Betaal nooit een voorschot voordat u een contract heeft ontvangen, waarop het “personnummer” van de verhuurder (het Zweedse equivalent van het Belgische Rijksregisternummer) staat vermeld.