Zweden

Zweden

Laatste update
 

Coronavirus COVID-19
 

  • De informatie over reizen is een advies en is niet bindend.
  • Op de homepage van deze website vindt u de covid-kaart, die uitleg geeft over de landen en regio’s en de voorwaarden om er al dan niet naar toe te reizen, samen met de maatregelen die gelden bij terugkeer naar België.
  • Registreer uw reis via TravellersOnline.
  • BELANGRIJK: reizigers dienen er zich van bewust te zijn dat nieuwe covid-uitbraken in het buitenland hun reis sterk kunnen beïnvloeden en dat een repatriëring niet gegarandeerd kan worden indien commerciële vluchten worden afgeschaft of grenzen worden gesloten.

COVID

Reizen is toegelaten voor Belgen en residenten in België. Er wordt aangemaand de aanbevelingen van de Wereldgezondheidsorganisatie en de plaatselijke aanbevelingen te respecteren.

De voorbije weken is de COVID-infectiegraad in Zweden sterk gestegen. Dit leidde tot een toenemende druk op de ziekenhuizen en de gezondheidszorg in het algemeen.

Het openbaar vervoer functioneert zoals gewoonlijk, maar aan reizigers wordt gevraagd om niet op een zetel naast een andere reiziger plaats te nemen. Het dragen van een mondmasker wordt aanbevolen indien geen afstand gehouden kan worden.

Hotels, restaurants en bars zijn open en mogen max. 4 personen per tafel toelaten. Vanaf 24 december is verkoop van alcoholische dranken na 20u verboden. Alle bars en restaurants moeten om 22u30 de deuren sluiten. Deze regel geldt tot 28 februari 2021.

Op private bijeenkomsten mogen maximum 8 personen samenkomen. Al naargelang de evolutie van het aantal besmettingen,  kunnen de lokale autoriteiten aanbevelingen uitvaardigen om winkels, de horeca of het openbaar vervoer te vermijden. De meeste musea, cinema’s, theaters enz. zijn gesloten. Aan winkels en winkelcentra wordt gevraagd om maatregelen te treffen zodat het aantal gelijktijdig aanwezige klanten wordt beperkt.

Er vinden vluchten plaats Brussel-Stockholm en Brussel-Göteborg, maar het aanbod is onregelmatig. We raden aan om bij het plannen van uw reis goed na te gaan of de voorziene vluchten effectief zullen doorgaan.

Vanaf 22 december zijn de grenzen  tussen Denemarken en Zweden gesloten voor alle reizigers die niet de Zweedse nationaliteit of hun domicilie in Zweden hebben.

 

NUTTIGE WEBSITES

Reisinformatie

 

Gezondheidsdiensten

Om ons in staat te stellen onze consulaire dienstverlening nog beter te organiseren, raden wij u aan uw reis te registreren via www.travellersonline.diplomatie.be

 

 

 

 

Description

Algemene veiligheid

Algemene veiligheid

Criminaliteit 

Zoals elders komt straatcriminaliteit ook voor in Zweden, vooral in de grote steden. Wij raden aan om de gebruikelijke voorzorgsmaatregelen te treffen.

 
Valse huuradvertenties appartementen


De huurmarkt is extreem beperkt en duur in Stockholm en in de andere grote steden.  In het verleden werd de Ambassade meermaals geïnformeerd over oplichting door verhuur van onbestaande appartementen met gebruik van gestolen identiteitsdocumenten. Het is belangrijk om de identiteit van de verhuurder te verifiëren. Als een bezoek ter plaatse niet mogelijk is, controleer dan de identiteit via het Zweedse equivalent van de witte gids: www.hitta.se of www.eniro.se. Het betaalde voorschot mag niet meer dan de huurprijs van 2 maanden bedragen en moet betaald worden op een bankrekening in Zweden. Betaal nooit een voorschot voordat u een contract heeft ontvangen, waarop het “personnummer” van de verhuurder (het Zweedse equivalent van het Belgische Rijksregisternummer) staat vermeld.