Zweden

Zweden

Coronavirus COVID-19

Raadpleeg ook de homepage van deze website voor het overzicht met kleurencodes.

1. Reizen uit België naar de landen van de Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Liechtenstein, IJsland en Noorwegen is toegelaten. Of het ook mogelijk is om een ander land binnen te komen hangt af van de toestemming van uw land van bestemming. Het is dus uiterst belangrijk om de reisadviezen per land na te gaan om de situatie in het land van bestemming te kennen. De tabel ‘U vertrekt naar ...’ met drie kleuren geeft aan of u een land binnen mag reizen (groene kleur), er binnen mag onder voorwaarden (zoals in acht nemen van een quarantaine, het afleggen/voorleggen van een Covid-test of het vermijden van lokale lockdownzones) (oranje kleur) of niet binnen mag (rode kleur).

2. Niet-essentiële reizen buiten de Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Liechtenstein, IJsland en Noorwegen blijven tot nader order verboden, op basis van artikel 18, §1 van het Ministerieel besluit van 30 juni 2020. Vanaf 1 augustus 2020 zijn ALLE reizigers die naar België terugkeren verplicht om het “Passenger Locator Form” in te vullen. Meer informatie vindt u op www.info-coronavirus.be.

3. Quarantaine bij terugkeer naar België is niet verplicht voor reizigers die zich verplaatsten binnen de EU, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Liechtenstein, IJsland of Noorwegen. TENZIJ U TERUGKEERT UIT EEN ‘hoogrisicogebied’ dat wordt aangeduid op de tabel ‘U keert terug uit ...’: wie terugkeert uit een van deze gebieden dient verplicht in zelfisolatie te gaan (rode zone) of verhoogde waakzaamheid aan de dag te leggen na terugkeer (oranje zone). Meer info over de verplichte quarantaine in België vindt u op www.info-coronavirus.be.

4. Reizigers dienen er zich van bewust te zijn dat nieuwe Covid-uitbraken in het buitenland hun reis sterk kunnen beïnvloeden en dat een repatriëring niet gegarandeerd kan worden indien commerciële vluchten worden afgeschaft of grenzen worden gesloten.

 

Zweden is een oranje zone

  • Belgen die momenteel in Zweden verblijven, worden bij terugkeer uit Zweden gevraagd een zelf-isolatie van twee weken toe te passen. 
  • U kunt dus op vakantie naar Zweden maar blijf alert. Het is altijd mogelijk dat bij een nieuwe uitbraak de regelgeving plots verandert.

 

De Belgische regering heeft besloten om, vanaf 15 juli, Zweden in de ‘ oranje reisadvies categorie’ te plaatsen, waarbij reizen naar Zweden mogelijk blijft. Het reizen is toegelaten voor Belgen en residenten in België, mits een veiligheidswaarschuwing waarbij aangemaand wordt de aanbevelingen van de Wereldgezondheidsorganisatie en de plaatselijke regels (hygiëne, sociale afstand van anderhalve meter, dragen van mondmaskers op het openbaar vervoer) strikt te respecteren, en grote groepen of nauwe bijeenkomsten te vermijden om besmetting te voorkomen.

Volgens de medische statistieken van het European Center for Disease Control  (ECDC) blijft de corona-virus infectiegraad in Zweden relatief hoog.  Er is een beperkte dienstverlening bij het openbaar vervoer, dat te vermijden is op piekuren en bij drukke bezetting. Hotels, restaurants en bars zijn open, doch met een gereduceerd aanbod. De meeste musea zijn gesloten en alle evenementen zijn beperkt tot maximaal 50 personen.   

We raden de reizigers aan te reizen met een geldige Europese ziekteverzekeringskaart en een reisverzekering. Om ons in staat te stellen onze eventuele consulaire dienstverlening  efficiënt te kunnen organiseren, raden we u aan uw reis te registreren via https://travellersonline.diplomatie.be.

De luchtvaartmaatschappijen SAS en Brussels Airlines hebben aangekondigd de luchtverbindingen op regelmatige wijze, indien mogelijk dagelijks, te herstellen.

Wie de verplaatsing met een wagen, caravan of kampeerwagen wenst te maken, kan gebruik maken van transit door Nederland, Duitsland en Denemarken. Als transit alternatief kunnen de reizigers opteren voor de ferryverbindingen tussen Duitsland en het Zweedse Gotenburg of Trelleborg. Voor beschikbaarheid en reserveringen neemt men best rechtstreeks contact op met de  betrokken vervoersmaatschappijen.   

Als transit alternatief kunnen de reizigers opteren voor de ferryverbindingen tussen Duitsland en het Zweedse Gotenburg of Trelleborg. Voor beschikbaarheid en reserveringen neemt men best rechtstreeks contact op met de  betrokken vervoersmaatschappijen.   

We verzoeken om alert te blijven!  De medische situatie wordt opgevolgd op basis van de ECDC statistieken en bij een nieuwe uitbraak kan de regelgeving plots veranderen.

 

NUTTIGE WEBSITES

 

 

Om ons in staat te stellen onze consulaire dienstverlening nog beter te organiseren, raden wij u aan uw reis te registreren via www.travellersonline.diplomatie.be.

 

 

Description

Algemene veiligheid

Algemene veiligheid

Criminaliteit 

Zoals elders komt straatcriminaliteit ook voor in Zweden, vooral in de grote steden. Wij raden aan om de gebruikelijke voorzorgsmaatregelen te treffen.

 
Valse huuradvertenties appartementen


De huurmarkt is extreem beperkt en duur in Stockholm en in de andere grote steden.  In het verleden werd de Ambassade meermaals geïnformeerd over oplichting door verhuur van onbestaande appartementen met gebruik van gestolen identiteitsdocumenten. Het is belangrijk om de identiteit van de verhuurder te verifiëren. Als een bezoek ter plaatse niet mogelijk is, controleer dan de identiteit via het Zweedse equivalent van de witte gids: www.hitta.se of www.eniro.se. Het betaalde voorschot mag niet meer dan de huurprijs van 2 maanden bedragen en moet betaald worden op een bankrekening in Zweden. Betaal nooit een voorschot voordat u een contract heeft ontvangen, waarop het “personnummer” van de verhuurder (het Zweedse equivalent van het Belgische Rijksregisternummer) staat vermeld.

Wij werken momenteel aan de vernieuwing van onze website. Om een beter idee te krijgen van wie onze website raadpleegt en naar welke informatie hij of zij op zoek is, willen wij u vragen deze korte vragenlijst in te vullen. Dit zal maar enkele minuten van uw tijd vragen. Alvast bedankt voor uw medewerking.

 

De vragenlijst vindt u hier: https://qlite.az1.qualtrics.com/jfe/form/SV_4VdkGChG6BNcVXD

Indien nodig kunt u rechtsboven de taal van de vragenlijst aanpassen.