Zweden

Zweden

Coronavirus COVID-19

1. Reizen uit België naar de landen van de Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Liechtenstein, IJsland en Noorwegen is sinds 15 juni opnieuw toegelaten. Of het ook mogelijk is om een ander land binnen te komen hangt af van de toestemming van uw land van bestemming. Het is dus uiterst belangrijk om de reisadviezen per land na te gaan om de situatie in het land van bestemming te kennen. Niet-noodzakelijke reizen buiten de Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Liechtenstein, IJsland en Noorwegen blijven vooralsnog verboden.

​2. Quarantaine bij terugkeer naar België is niet verplicht voor reizigers die zich verplaatsten binnen de EU, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Liechtenstein, IJsland of Noorwegen. Let wel: zelf-quarantaine in België blijft verplicht voor reizigers van buiten die regio, behalve wanneer dit essentiële verplaatsingen betreft.

3. Reizigers dienen er zich van bewust te zijn dat nieuwe Covid-uitbraken in het buitenland hun reis sterk kunnen beïnvloeden en dat een repatriëring niet gegarandeerd kan worden indien commerciële vluchten worden afgeschaft of grenzen worden gesloten.

4. De Raad van de EU heeft aanbevolen de reisbeperkingen vanaf 1 juli op te heffen voor 14 landen buiten Europa: Algerije, Australië, Canada, Zuid-Korea, Georgië, Japan, Marokko, Montenegro, Nieuw-Zeeland, Rwanda, Servië, Thailand, Tunesië en Uruguay. De Belgische regering beraadt zich verder over deze lijst. Minstens tot 7 juli blijven de bestaande maatregelen van kracht.

 
Reizen naar Zweden is mogelijk.

 

Sinds15 juni 2020 is het voor Belgische inwoners terug mogelijk te reizen naar andere EU-landen, voor zover deze landen geen bijzondere bilaterale reisbeperkingen opleggen. Tijdens de coronavirus-crisis heeft Zweden steeds toegang verleend tot het grondgebied aan alle EU-burgers en personen met permanent verblijf in de EU, en dit zonder specifieke modaliteiten. Deze regeling blijft van kracht.

Belgen moeten bij terugkeer uit Zweden voortaan niet langer een zelf-isolatie van twee weken respecteren. De infectiegraad binnen Zweden blijft echter relatief hoog. Bij het reizen dienen de gebruikelijke covid-19 aanbevelingen strikt opgevolgd te worden om besmetting te voorkomen:

  • De hygiënische voorschriften van de Wereldgezondheidsorganisatie moeten worden gerespecteerd
  • Een sociale afstand van anderhalve meter dient te worden aangehouden
  • Er is een beperkte dienstverlening bij het openbaar vervoer, dat te vermijden is op piekuren en bij drukke bezetting
  • Hotels, restaurants en bars zijn open, doch met een gereduceerd aanbod
  • De meeste musea zijn gesloten en alle evenementen zijn beperkt tot maximaal 50 personen.    

We raden de reizigers aan te reizen met een geldige Europese ziekteverzekeringskaart en een reisverzekering. Om ons in staat te stellen onze eventuele consulaire dienstverlening  efficiënt te kunnen organiseren, raden we u aan uw reis te registreren via https://travellersonline.diplomatie.be.

De luchtvaartmaatschappijen SAS en Brussels Airlines hebben aangekondigd de luchtverbindingen op regelmatige wijze, indien mogelijk dagelijks, te herstellen vanaf respectievelijk 15 juni en 1 juli.

Wie de verplaatsing met een wagen, caravan of kampeerwagen wenst te maken, kan vanaf 15 juni ook een doorreis maken door Nederland en Duitsland. De infectiegraad in de buurlanden wordt door deze landen wel verder opgevolgd, wat tijdens de zomer eventueel tot tijdelijke transitrestricties kan leiden.

Denemarken vraagt momenteel het bewijs van een verblijfadres in Zweden, zoals een hotel- of campingreservatie, voor transit naar Zweden. De tijdelijke grenscontroles kunnen ook aanleiding geven tot files aan de brug Kopenhagen/Malmö. De grens tussen Noorwegen en Zweden blijft trouwens gesloten voor buitenlandse reizigers tot 20 augustus.

Als transitalternatief kunnen de reizigers opteren voor de ferryverbindingen tussen Duitsland en het Zweedse Gotenburg of Trelleborg. Voor beschikbaarheid en reservaties neemt men dan best rechtstreeks contact op met de  betrokken vervoersmaatschappijen.   

Nuttige websites:

  • Reisinformatie

https://www.krisinformation.se/en/hazards-and-risks/disasters-and-incidents/2020/official-information-on-the-new-coronavirus/visiting-sweden-during-the-covid-19-pandemic

https://visitsweden.com/about-sweden/information-for-travellers-corona-virus/

  • Gezondheidsdiensten

https://www.krisinformation.se/en/finding-help-and-services/information-about-swedish-healthcare-for-people-visiting-sweden

https://www.1177.se/en/skane/other-languages/other-languages/soka-vard/vard-av-personer-fran-andra-lander/

 

Om ons in staat te stellen onze consulaire dienstverlening nog beter te organiseren, raden wij u aan uw reis te registreren via www.travellersonline.diplomatie.be.

 

 

Description

Algemene veiligheid

Algemene veiligheid

Criminaliteit 

Zoals elders komt straatcriminaliteit ook voor in Zweden, vooral in de grote steden. Wij raden aan om de gebruikelijke voorzorgsmaatregelen te treffen.

 
Valse huuradvertenties appartementen


De huurmarkt is extreem beperkt en duur in Stockholm en in de andere grote steden.  In het verleden werd de Ambassade meermaals geïnformeerd over oplichting door verhuur van onbestaande appartementen met gebruik van gestolen identiteitsdocumenten. Het is belangrijk om de identiteit van de verhuurder te verifiëren. Als een bezoek ter plaatse niet mogelijk is, controleer dan de identiteit via het Zweedse equivalent van de witte gids: www.hitta.se of www.eniro.se. Het betaalde voorschot mag niet meer dan de huurprijs van 2 maanden bedragen en moet betaald worden op een bankrekening in Zweden. Betaal nooit een voorschot voordat u een contract heeft ontvangen, waarop het “personnummer” van de verhuurder (het Zweedse equivalent van het Belgische Rijksregisternummer) staat vermeld.