Zweden

Zweden

Laatste update
 

Coronavirus COVID-19
 

  • Reizen binnen de EU is mogelijk: waakzaamheid blijft geboden en de reisvoorwaarden met betrekking tot COVID-19 moeten strikt worden nageleefd.
  • Informatie over de maatregelen bij terugkeer naar België vindt u op www.info-coronavirus.be/nl/reizen.

COVID-19

1. Naar Zweden reizen

Zweden laat reizigers uit België toe op zijn grondgebied. Er wordt aangemaand de aanbevelingen van de Wereldgezondheidsorganisatie en de plaatselijke aanbevelingen te respecteren.

Tot minstens 31 augustus moeten alle reizigers vanaf 18 jaar bij aankomst in Zweden het volgende kunnen voorleggen met het EU digitaal COVID-certificaat:

  • een bewijs van vaccinatie tegen COVID-19 (minimum 14 dagen na de eerste dosis);
  • ofwel een negatief PCR testresultaat van maximum 72 uur oud indien u reist vanuit een lidstaat van de Europese Economische Ruimte. Het document met het testresultaat moet in het Engels, Frans, Zweeds, Noors of Deens zijn opgesteld;
  • ofwel een bewijs dat u in de laatste 180 dagen hersteld bent van COVID-19.
  • Het Zweedse nationale Gezondheidsagentschap beveelt echter aan om een negatieve PCR-test uit te voeren voor alle reizigers tijdens de zomermaanden.

Er zijn uitzonderingscategorieën voor bovenstaande beperkingen, zoals personen met de Zweedse nationaliteit of die in Zweden hun woonplaats hebben, of voor reizen vanuit Denemarken, Noorwegen, Finland of IJsland. De Zweedse politie is bevoegd voor de toepassing van de reisbeperkingen. Vragen kunnen dan ook aan de politie worden gericht (contactgegevens en informatie: zie website onderaan).

Tot ten minste 31 augustus is er een inreisverbod naar Zweden vanuit landen buiten de Europese Economische Ruimte + Zwitserland, behalve voor Zweedse staatsburgers of inwoners van Zweden en enkele andere uitzonderingen (zie websites hieronder).

 

2. Lokale maatregelen

Het openbaar vervoer functioneert zoals gewoonlijk. In verschillende regio’s, waaronder de meeste grote steden, wordt het dragen van een mondmasker aanbevolen in het openbaar vervoer.

Hotels, restaurants en bars zijn open. Binnen mogen zij max. 4 personen per tafel toelaten. Bij bediening buiten is er geen beperking.

Aan winkels en winkelcentra wordt gevraagd om maatregelen te treffen zodat het aantal gelijktijdig aanwezige klanten wordt beperkt.

Op bijeenkomsten in de openlucht zijn max. 3000 aanwezigen toegestaan (met zitplaatsen) of max. 600 (zonder zitplaatsen). Op private, openbare, culturele of sportieve bijeenkomsten binnen zijn max. 300 aanwezigen toegestaan (met zitplaatsen) of max. 50 (zonder zitplaatsen).

Al naargelang de evolutie van het aantal besmettingen kunnen de lokale autoriteiten aanbevelingen uitvaardigen om winkels, de horeca of het openbaar vervoer te vermijden.

 

3. Nuttige websites

Reisinformatie

Gezondheidsdiensten

Om ons in staat te stellen onze consulaire dienstverlening nog beter te organiseren, raden wij u aan uw reis te registreren via www.travellersonline.diplomatie.be

 

 

 

Description

Algemene veiligheid

Algemene veiligheid

Criminaliteit 

Zoals elders komt straatcriminaliteit ook voor in Zweden, vooral in de grote steden. Wij raden aan om de gebruikelijke voorzorgsmaatregelen te treffen.

 
Valse huuradvertenties appartementen


De huurmarkt is extreem beperkt en duur in Stockholm en in de andere grote steden.  In het verleden werd de Ambassade meermaals geïnformeerd over oplichting door verhuur van onbestaande appartementen met gebruik van gestolen identiteitsdocumenten. Het is belangrijk om de identiteit van de verhuurder te verifiëren. Als een bezoek ter plaatse niet mogelijk is, controleer dan de identiteit via het Zweedse equivalent van de witte gids: www.hitta.se of www.eniro.se. Het betaalde voorschot mag niet meer dan de huurprijs van 2 maanden bedragen en moet betaald worden op een bankrekening in Zweden. Betaal nooit een voorschot voordat u een contract heeft ontvangen, waarop het “personnummer” van de verhuurder (het Zweedse equivalent van het Belgische Rijksregisternummer) staat vermeld.