Bibliotheek

 
Onze collectie is verhuisd

Sinds1 juni 2017 kunt u de collecties van de bibliotheek van Buitenlandse Zaken alleen nog raadplegen in de algemene leeszaal Hedendaagse Drukwerken van de Koninklijke Bibliotheek van België. Hieronder vindt u alles wat u moet weten over het raadplegen van werken uit de collecties.

 
Nieuwe locatie: Koninklijke Bibliotheek van België

De Koninklijke Bibliotheek van België ligt op 5 minuten wandelen van het gebouw van Buitenlandse Zaken en vlak bij het Centraal Station.

Adres: Kunstberg, 1000 Brussel
Bereikbaarheid  
 Bereikbaarheidsplan (PDF, 1000 KB)

 
Openingsuren

De collecties van de bibliotheek van Buitenlandse Zaken raadpleegt u in de algemene leeszaal van de Koninklijke Bibliotheek.

maandag tot vrijdag: 9.00 - 19.00 uur
zaterdag: 9.00 - 17.00 uur (niet in juli en augustus)

http://www.kbr.be/nl/openingsuren

 
Lidmaatschap

U moet een lezerskaart hebben om de leeszalen te gebruiken:

  • dagkaart: 5,00 euro
  • jaarkaart: 25,00 euro
  • jaarkaart voor studenten en journalisten: 15,00 euro

 
Hoe werken raadplegen?

U kunt uw opzoekingen op verschillende manieren aanvatten:

1. Online opzoeken

Zoek het werk op via de onlinecatalogus van bib.belgium.be. Bij “Geavanceerd zoeken - bibliotheken” selecteert u “Buitenlandse Zaken”. Reserveer uw werken. U ontvangt een bevestigingsmail.

U kunt de werken binnen de 2 werkdagen raadplegen in de algemene leeszaal van de Koninklijke Bibliotheek van België (KBR), op vertoon van uw bevestigingsmail. U kunt maximaal 5 werken per keer aanvragen. Zij worden 6 werkdagen lang voor u gereserveerd.

TIP: Heeft de KBR het werk in haar eigen collectie?

Sommige werken zitten ook in de eigen collecties van de Koninklijke Bibliotheek. Het loont dus de moeite om uw opzoekingen ook via de onlinecatalogus van de KBR te doen: http://opac.kbr.be.

Vindt u het werk daar terug?

  • Reserveer het online: de voorwaarden zijn dezelfde als voor aanvragen via bib.belgium.be.
  • Vraag het ter plekke aan in de algemene leeszaal: u kunt het diezelfde dag nog raadplegen. Boeken aanvragen kan van 9.00 tot 15.45 uur.

 

2.  Zoeken via de kaartcatalogus van de Afrika-Bibliotheek

De meeste werken uit de Afrika-Bibliotheek vindt u nog niet in de onlinecatalogus. U kunt de alfabetische kaartcatalogus van deze verzameling in de algemene leeszaal van de KBR consulteren.

Hebt u het werk dat u zoekt gevonden? Vul dan een aanvraagformulier in. Denk eraan de vermelding AFR toe te voegen op uw aanvraagformulier. Ook hier geldt dat het werk pas na 2 werkdagen beschikbaar zal zijn en dat het werk 6 werkdagen voor u wordt gereserveerd.

 
Hebt u nog vragen?

Neem contact op met de leeszaal via contemporarybooks@kbr.be of 02 519 54 71.

Vragen over reservaties: reservation@kbr.be of 02 519 54 73.