Documentatie over de EU

 

De FOD Buitenlandse Zaken, Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking doet almaar meer sensibiliseringsinspanningen om de burgers warm te maken voor Europa. Er zijn gerichte acties in scholen om de kennis van jongeren over Europa te vergroten.

De FOD Buitenlandse Zaken, Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking werkt sinds een aantal jaren aan de sensibilisering van scholen voor het Europees project.


De Europese Unie op de kaart gezet  

De FOD Buitenlandse Zaken, voornamelijk de directie-generaal Europese Zaken en Coördinatie (DGE), ontwikkelde de elektronische app De Europese Unie op de kaart gezet.

Het spel bestaat uit vier modules aangepast aan de verschillende kennisniveaus over de 28 lidstaten en de 5 kandidaat-lidstaten van de Europese Unie.

De introclip, De Europese Unie stap voor stap, schetst de uitbreiding van de EU door chronologisch alle 28 lidstaten in te kleuren. Op het eind krijgen de 5 kandidaat-lidstaten een kleurtje.

In de module Ontdek de Europese Unie leert de speler alle lidstaten en kandidaat-lidstaten van de Europese Unie beter kennen (hun ligging, vlag, hoofdstad, oppervlakte en bevolking).

In de module Train jezelf! kan de speler aan de hand van deze vijf vragen de Europese Unie ontdekken: Waar ligt dit land?, Welk land is dit?, Van welk land is dit de hoofdstad?, Welke hoofdstad is dit? en Van welk land is dit de vlag?

In de module Verpulver het record! ten slotte speelt men tegen de tijd én kan men zich meten met andere spelers op Facebook.

De Europese Unie op de kaart gezet moet de speler leren jongleren met de geografie, naam, hoofdstad en vlag van de lidstaten en de kandidaat-lidstaten van de Europese Unie.

Vlieg er meteen in!

EU Puzzle


Bouw mee aan de Europese Unie

De FOD heeft ook speciaal voor het lager onderwijs een Nederlandse en Franse versie van de puzzel "Bouw mee aan de Europese Unie" gemaakt.

Het pedagogisch opzet is jongeren wegwijs te maken in de Europese Unie met haar 28 Lidstaten en de vijf kandidaat-lidstaten. De leerling wijst elk land aan op een landkaart (formaat A3) en kleeft er de overeenkomstige sticker op. Op de keerzijde staan een aantal gegevens over de landen en kan de leerling ook een sticker met de landkaart van het land kleven.

Om de puzzel te promoten heeft Vicepremier en Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders naar elke lagere school in België een brief gestuurd, met informatie over waar de leerkrachten een gratis exemplaar kunnen krijgen (geen verzending per post!):

Antwerpen, Europe Direct Provincie Antwerpen
www.provant.be/ed

Brugge, Europe Direct Provincie West-Vlaanderen
www.west-vlaanderen.be/europedirect

Brussel, Europe Direct Brussel
www.europedirectbrussels.be

Gent, Europe Direct Provincie Oost-Vlaanderen
www.oost-vlaanderen.be/public/economie_landbouw/internationale_relaties/ied/index.cfm

Hasselt, Europe Direct Provincie Limburg
www.limburg.be/europedirect

Leuven, Europe Direct Provincie Vlaams-Brabant
www.vlaamsbrabant.be/europedirect

 puzzle NL recto

puzzle verso NL

puzzle sticker NL  


Pedagogische fiches 

12 fiches geven een beknopt, maar daarom niet minder duidelijk overzicht van de Europese Unie. Aan bod komen de belangrijkste historische feiten, de waarden, de werking van de instellingen, de grootse verwezenlijkingen en de concrete maatregelen voor de burger. De fiches zijn bedoeld voor het secundair onderwijs.

 Pedagogische fiches (PDF, 2.42 MB)