Steven Vanackere volgt Yves Leterme op als Minister van Buitenlandse Zaken

Deze ochtend hebben Steven Vanackere en Yves Leterme in de Karmelietenstraat de overhandiging van de dossiers georganiseerd voor de bevoegdheden van Buitenlandse Zaken en Buitenlandse Handel. Steven Vanackere blijft overigens de bevoegdheden uitoefenen van Vicepremier en Minister van Institutionele hervormingen. Minister Vanackere neemt zijn nieuwe functie op aan de vooravond van het Belgisch voorzitterschap van de Europese Unie in de tweede helft van 2010 en op een ogenblik dat een nieuw verdrag het functioneren van de Europese diplomatie ingrijpend verandert.

Minister Vanackere is geboren in 1964, haalde licenties in de Rechten en Economische Wetenschappen en een enige kandidatuur in de Politieke Wetenschappen. Hij zette zijn eerste passen in het beroepsleven in de financiële sector. Hij werd nadien adviseur van Herman Van Rompuy (toen nog voorzitter van de christendemocratische partij - 1990/1991) en later kabinetschef van Jos Chabert (toen minister van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest - 1991/1993 en 1995/1999). Hij was ook Directeur-generaal van de Haven van Brussel (1993/1995) en Adjunct-directeur-generaal van de Brusselse Maatschappij voor Openbaar Vervoer (MIVB - 2000/2005).

Steven Vanackere werd verkozen voor het Vlaams parlement in 2004 en begon in 2007 zijn ministeriële loopbaan in de Vlaamse regering met de portefeuille Welzijn, Volksgezondheid en Gezin. Op 30 december 2008 werd Steven Vanackere lid van de Belgische federale regering als vicepremier en Minister van Ambtenarenzaken, Overheidsbedrijven en Institutionele Hervormingen.