Academisch luik van het Staatsbezoek aan Griekenland - moderne technologie ten dienste van de archeologie

  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

De Vorsten worden vergezeld door vice-eerste minister en minister van Ambtenarenzaken, Overheidsbedrijven, Telecommunicatie en Post, Petra De Sutter; minister-president van Wallonië, Elio Di Rupo; minister-president van de regering van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, Rudi Vervoort; minister-president van Vlaanderen, Jan Jambon; minister-president van de Federatie Wallonië-Brussel, Pierre-Yves Jeholet, en de minister-president van de Duitstalige Gemeenschap, Oliver Paasch.

De dag begint in Athene met een bezoek aan het Adama-centrum, een integratiecentrum voor vluchtelingen. Het Adama Centrum werd opgericht in december 2021, met steun van de Hoge Commissaris voor vluchtelingen van de Verenigde Naties en Caritas International - twee partners die België ook aanzienlijk ondersteunt - en helpt vluchtelingen bij het vinden van huisvesting, werk, sociale bescherming en rechtsbijstand. De Vorsten en de Belgische delegatie zullen de gelegenheid hebben om te spreken met zowel de verantwoordelijken van het centrum als met enkele vluchtelingen.

Vervolgens gaat de delegatie naar Sounion, waar zij een kort bezoek zal brengen aan de Tempel van Poseidon alvorens kennis te maken met immersietechnologie die kan worden toegepast in de toeristische sector en om er met Belgische en Griekse onderzoekers nieuwe technologieën te bespreken die worden gebruikt in de archeologie en de bewaring van het cultureel patrimonium. Een bezoek aan de archeologische site van Thorikos, een van de drie nabije opgravingsites van de Belgische School voor Archeologie in Griekenland, zal de reis buiten Athene afsluiten.

Tegen de avond zullen de Vorsten terugkeren naar Athene voor een privébezoek aan het Akropolismuseum, waar ze de vele kunstschatten die op de Akropolis zijn gevonden, kunnen bewonderen.

Om de dag af te sluiten zullen de Koning en de Koningin ter ere van de President van de Helleense Republiek, Katerina Sakellaropoulou, een concert aanbieden door het strijkkwartet van het Nationaal Orkest van België, gevolgd door een receptie. Het concert zal plaatsvinden in de unieke tentoonstellingszaal van het Parthenon-fries.

  1. Nieuwstype
  1. Landen
  1. Onderwerpen