Art@EgmontPalace

 
NOCTURNE EGMONTPALEIS 13/09/2018
https://brusselsmuseumsnocturnes.be/nl/

 
AfricaMuseum@EgmontPalace
Chéri Samba, Réorganisation, 2002 - Coll. RMCA - All rights reserved

 
AfricaMuseum @ EgmontPalace

 
De laatste pop-up van het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika in Tervuren vindt deze zomer plaats in het Egmontpaleis. De tentoonstelling “AfricaMuseum @ EgmontPalace” brengt een tiental collectiestukken uit het museum in dialoog met een tiental kunstwerken van hedendaagse kunstenaars. De deelnemende kunstenaars zijn Sammy Baloji, Chéri Chérin, Iviart Izamba Zi Kianda, Eddy Kamuanga Ilunga, Pauline M’barek, Aimé Mpane, Voania Muba, Aimé Ntakiyica, Chéri Samba, Sarah Vanagt and Maarten Vanden Eynde. De curatoren zijn Christine Bluard en Ilse Dauwe.

Het museum zal de deuren openen op 8 december 2018, na vijf jaar renovatie, met een nieuw logo en een nieuwe identiteit. De expositie wil een tipje van de sluier lichten hoe het vernieuwde museum er zal of kan uitzien. De expo wil, in deze tempel voor diplomatie, openheid en zin voor dialoog bevorderen. Verschillende lagen en vragen borrelen hier op, zonder persé een antwoord te geven. Het wordt uitkijken naar de effectieve opening van het museum, die overigens met argusogen wordt gevolgd, tot over de landsgrenzen heen.

De tentoonstelling is een initiatief van de FOD Buitenlandse Zaken in samenwerking met het AfricaMuseum. Het gaat om de zevende editie van de zomertentoonstellingen in het Egmontpaleis. De feestelijke opening vond plaats op 18 juli, in aanwezigheid van H.M. Koningin Mathilde en werd muzikaal opgeluisterd door de Congolees-Belgische muzikant Baloji

AfricaMuseum @ EgmontPalace
Egmontpaleis, Kleine Zavel 8, 1000 Brussel
Open: 21/07 van 15 u. tot 18 u.; 23/07-31/08 van 12 u. tot 18 u.
Gesloten: weekends & 15/8
Gratis toegang

Volg de actualiteit op Facebook: Diplomatie.Belgium - Comité d’art
Maar ook op Twitter, Vimeo en Flickr

 
Vorige tentoonstellingen

Sinds 2012 worden er elk jaar naar aanleiding van 21 juli tentoonstellingen in het Egmontpaleis georganiseerd. De tentoonstellingen bereiken een heel divers publiek. Ze lokken telkens Tussen 5.000 en 12.000 bezoekers komen, onder wie erfgoedadepten, kunstliefhebbers, Brusselfanaten, toeristen evenals toevallige, nieuwsgierige voorbijgangers. 

Meer weten?

 
Cultureel erfgoed Egmontpaleis en kunstbeleid Buitenlandse Zaken

Het Egmontpaleis bevindt zich in het culturele hart van de stad, op een boogscheut van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten, Bozar, het Koninklijk Paleis en de Kleine Zavel. Het kan als toeristische trekpleister fungeren. De FOD Buitenlandse Zaken wil het cultureel erfgoed in het Egmontpaleis dan ook graag toegankelijker maken voor het grote publiek. Dit wil ze onder meer bereiken door de jaarlijkse tentoonstelling tijdens de zomer en door participatie aan de nocturnes van de Brusselse musea.

Deze activiteiten  in het Egmontpaleis worden ondersteund door het kunstcomité van Buitenlandse Zaken en ze maken deel uit van een groter plaatje van het kunstbeleid van Buitenlandse Zaken. Meer info over de kunstcollectie die beheerd wordt door de dienst kunstpatrimonium is te vinden in de brochure  Kunst in de Belgische ambassades (PDF, 4.49 MB).

Vragen? art@diplobel.fed.be
Lees ook onze brochure  Art@Egmontpalace (PDF, 2.16 MB).

 
Belgian Crew