-
Laatst bijgewerkt op
België beschikt over een vooruitstrevend wettelijk kader over de rechten voor LGBTQI+-personen en over een Federaal Actieplan Voor een LGBTQI+ Friendly België. Op veel plaatsen in de wereld worden LGBTQI+-personen echter nog altijd geconfronteerd met ernstige vormen van discriminatie en vaak extreem geweld. België beschouwt het als onaanvaardbaar dat relaties tussen personen van hetzelfde geslacht nog als een strafbaar feit worden beschouwd in veel landen en in een aantal landen zelfs kan leiden tot de doodstraf. Doorgedreven aandacht om gelijke behandeling en bescherming voor alle LGBTQI+-personen te waarborgen blijft dan ook nodig.
Daarom zet België mee haar schouders onder de uitvoering van de EU richtsnoeren voor de bevordering en de bescherming van het genot van alle mensenrechten door LGBTQI+. België en de EU streven er met die richtsnoeren naar om alle mensenrechten van LGBTQI+ te bevorderen en beschermen op basis van internationale rechtsnormen. Zij zetten zich, onder andere, in om:
- te decriminaliseren en discriminerende wetgeving en beleid te bestrijden;
- gelijkheid en non-discriminatie te bevorderen;
- homofoob geweld te bestrijden;
- steun en bescherming te bieden aan mensenrechtenverdedigers en activisten die ijveren voor dezelfde rechten voor LGBTQI+ personen.
Beiden zijn zich er daarbij sterk van bewust dat dat in heel wat delen van de wereld tot precaire discussies kan leiden, en zullen rekening houden met de plaatselijke realiteit waarin mensenrechtenverdedigers hun strijd moeten voeren. Sinds 2020 beschikt de EU ook over een strategie voor LGBTQI+ gelijkheid (LGBTQI+ Equality Strategy 2020-2025).
Als lid van de Mensenrechtenraad heeft België in 2011 de adoptie gesteund van een baanbrekende resolutie over mensenrechten, seksuele oriëntatie en genderidentiteit. In 2016 steunde België, opnieuw als lid van de Mensenrechtenraad, de creatie van het mandaat van de onafhankelijke expert voor seksuele oriëntatie en genderidentiteit. Beide initiatieven werden fel gecontesteerd en blijven omstreden. België blijft het mandaat en het werk van deze onafhankelijke expert actief steunen, onder meer door deelname aan de interactieve dialogen met hem.
België is stichtend lid van het informele netwerk rond de organisatie van het IDAHOT+ Forum (International Day Against Homophobia, Transphobia and Biphobia). Dat in essentie Europese netwerk is bedoeld om de bescherming van de rechten van LGBTQI+-personen te mainstreamen. Het brengt daarvoor jaarlijks experten over rechten van LGBTQI+-personen samen voor consultaties. In 2017 trad België als gastheer op voor het vijfde IDAHOT Forum.
België is eveneens stichtend lid van de Equal Rights Coalition, een coalitie van 42 landen die zich inzet voor de bevordering van de rechten van LGBTQI+-personen.
Ook in het kader van de Raad van Europa en de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa, zet België zich actief in voor de bevordering en bescherming van de mensenrechten van LGBTQI+.