Asiel en migratie
De FOD Buitenlandse Zaken bevordert een coherente benadering van de externe aspecten van immigratiebeleid en gaat na welke bijdrage het Belgische migratiebeleid kan leveren aan de stabilisering van zekere regio’s. Dit behelst een coherente aanpak in de diverse deeldomeinen van ons buitenlands beleid.-
Asiel
De FOD Buitenlandse Zaken is niet rechtstreeks betrokken bij de behandeling van asielaanvragen. De erkenning van de vluchtelingenstatus is een bevoegdheid van de FOD Binnenlandse Zaken.
-
Migratie
In zijn openingsrede voor het Wereldforum voor Migratie en Ontwikkeling, dat in juli 2007 in Brussel plaatsvond, stelde VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon dat het een cliché is de wereld als ons dorp te beschouwen. Zo valt het minder op dat de mondialisering in etappes verloopt. Wij bevinden ons nu in de tweede etappe: het tijdperk van de mobiliteit.
Beheer van de internationale economie
Economieën worden onderling afhankelijk door zich open te stellen voor handel en internationale kapitaalstromen.-
Beheer van de internationale economie
Door zich open te stellen voor handel en internationale kapitaalstromen worden economieën onderling afhankelijk. De inspanningen die tot nog toe werden gedaan om de internationale economie te beheren, dateren van vóór de crisis van 2008, de COVID-19-crisis en de oorlog in Oekraïne, die alle landen hebben getroffen als gevolg van de mondialisering. Onder druk van de crisis worden de inspanningen voor economische integratie evenwel opgevoerd.
Doeltreffendheid van de hulp
Onze FOD werkt op verschillende niveau's mee aan de doeltreffendheid van de hulp.-
Doeltreffendheid van de hulp
Bezinning over de soms weinig duurzame resultaten van ontwikkelingssamenwerking leidde bij de eeuwwisseling niet alleen tot een pleidooi voor meer hulp (Monterrey) en voor een sterkere focus op doelstellingen om armoede de wereld uit te helpen (Millennium Ontwikkelingsdoelstellingen) maar ook tot meer aandacht voor een meer doeltreffend hulpsysteem. De principes werden in 2005 vastgelegd in de Verklaring van Parijs voor een grotere hulpdoeltreffendheid.
Energie
De FOD Buitenlandse Zaken volgt de multilaterale diplomatie in internationale organisaties die bevoegd zijn voor energie, zowel hoofdzakelijk vlak, als op aanvullende basis.-
Energie
De FOD Buitenlandse Zaken volgt de multilaterale diplomatie in internationale organisaties die bevoegd zijn voor energie, hetzij hoofdzakelijk (Internationaal Energieagentschap, Energiecharter, Internationaal Agentschap voor hernieuwbare energie, SE4All), hetzij op aanvullende basis (VN, OVSE, NAVO en het Internationaal Atoomenergie Agentschap voor wat betreft burgerlijke nucleaire sector).
Grondstoffen
De productie van basisproducten en halffabrikaten is bepalend voor het inkomen en de levensomstandigheden van miljoenen mensen die evenwel niet in staat zijn op dit niveau een beslissende invloed uit te oefenen.-
Grondstoffen
De markt van de landbouwgrondstoffen kende vaak grote prijsschommelingen. Aangezien tal van ontwikkelingslanden voor hun inkomen sterk afhankelijk zijn van de export van grondstoffen, hadden de prijsschommelingen geregeld nadelige gevolgen voor hun ontwikkeling.
Leefmilieu
Leefmilieu is een van de vijf pijlers van de Agenda 2030 en haar duurzame ontwikkelingsdoelen (SDG’s) en neemt een centrale rol in binnen de Verenigde Naties.-
Antarctica
De Belgische aanwezigheid in Antarctica gaat terug tot het einde van de 19de eeuw met de wetenschappelijke expeditie en overwintering in Antarctica van de Belgica onder leiding van Adrien de Gerlache.
-
Beheer van chemische producten
Chemische stoffen kunnen een bedreiging vormen voor de natuur en de mens.
-
Internationale samenwerking voor de bescherming van de biodiversiteit en ecosystemen
Vind meer informatie over het Biodiversiteitsverdrag van de Verenigde Naties en de Belgische ontwikkelingssamenwerking en biodiversiteit.
-
Klimaat
In 1992 werd tijdens de VN-Conferentie over Milieu en Ontwikkeling in Rio, het VN-Kaderverdrag inzake Klimaatswijziging overeengekomen. Dat VN-klimaatverdrag bindt de strijd aan tegen de klimaatverandering, die wordt veroorzaakt door het door de mens versterkte broeikaseffect.
-
Leefmilieu
Leefmilieu is een van de vijf pijlers van de Agenda 2030 en haar duurzame ontwikkelingsdoelen (SDG’s) en neemt ook meer en meer een centrale rol in binnen de Verenigde Naties. Hieronder volgt een korte inleiding van dit beleidsthema.
-
Partners
Vind hier meer informatie over de United Nations Environment Programme (UNEP), het Wereldmilieufonds (Global Environment Facility of GEF), het Green Climate Fund, en het Multilateraal fonds van het Montrealprotocol.
-
Sustainable Development Goals (SDG's)
Eind september 2015 hebben alle lidstaten van de Verenigde Naties 17 ambitieuze doelstellingen (of SDG’s) opgesteld om de wereld te verbeteren tegen 2030.
-
United Nations Environment Assembly (UNEA)
De United Nations Environment Assembly (UNEA) werd opgericht na Rio+20.
-
Woestijnvorming
België levert op meer dan één gebied een bijdrage aan de strijd tegen verwoestijning. Het begrip dekt een brede lading. Ook de strijd tegen bodemdegradatie, vooral in Afrikaanse landen, en droogte vallen er onder.
Voedselzekerheid
België voert humanitaire acties en structurele interventies uit op vlak van voedselzekerheid-
Voedselzekerheid
De acties van België op het vlak van voedselzekerheid zijn zowel humanitair als structureel.