100 jaar diplomatieke relaties met Hongarije

  1. Laatst bijgewerkt op
Image
zicht op Budapest

Zicht op Boedapest, hoofdstad van Hongarije. © Shutterstock

Op 20 februari 1922 overhandigde de Hongaarse ambassadeur, graaf Olivér Woracziczky, zijn geloofsbrieven aan de Belgische minister van Buitenlandse Zaken Henri Jaspar. Dat vormde het startpunt van een eeuw van goede verstandhoudingen.
 

Kindertreinen


Maar de banden tussen onze beide landen gaan vanzelfsprekend al veel verder terug. Al in 1848 ving het jonge België tal van Hongaarse ballingen op nadat in Hongarije een revolutie was uitgebroken.

Ook de zogenaamde ‘kindertreinen' springen in het oog. Vlak na WOI vonden 20.000 Hongaarse kinderen een warme plek in Belgische gezinnen. Ze kwamen per trein vanuit Hongarije naar ons land om aan te sterken na het oorlogsleed. Momenteel loopt daarover een tentoonstelling in het Historisch Museum van Boedapest.

Tijdens WOII kreeg het bezette België tonnen hulp van Hongarije, vooral medicijnen en graan. Ook toen werden Hongaarse kinderen tijdelijk opgevangen in Belgische gezinnen. Na de Hongaarse Opstand van oktober 1956 bood België opvang en onderdak aan een 7000-tal Hongaarse vluchtelingen. Dat verklaart ten dele waarom er tot op vandaag een grote Hongaars-Belgische gemeenschap aanwezig is ons land.

De meest bekende onder hen is de Belgisch-Hongaarse econoom Alexandre Lamfalussy, stichter van het Europees monetair instituut, de voorloper van de Europese Centrale Bank. Hij wordt dan ook beschouwd als een van de vaders van de euro.

300 Belgische bedrijven

Er vinden ook geregeld bezoeken plaats op hoog niveau. Zo brachten Koning Albert II en Koningin Paola in 2002 een staatsbezoek aan Hongarije. Zes jaar later bracht de Hongaarse president Sólyom op zijn beurt een staatsbezoek aan ons land.

De toetreding van Hongarije tot de NAVO in 1999 en tot de EU in 2004 zorgde voor een nieuw elan voor onze bilaterale banden. Onze handelsrelaties kenden een ware groeispurt. Vandaag zijn zo’n 300 Belgische bedrijven actief in Hongarije en behoort België er tot de tien grootste investeerders. KBC, zonder twijfel onze voornaamste investeerder, controleert de 3de bank van Hongarije. Andere voorbeelden zijn Versele-Laga (dierenvoeding) en GSK (farma).

In 2020 voerde ons land 2,9 miljard euro aan goederen uit, de invoer uit Hongarije bedroeg 2,6 miljard euro. Beide landen zijn zeer open economieën. Daarom beseffen we als geen ander de enorme voordelen van de eengemaakte Europese markt.

Image
Minister Wilmès Boedapest

Op 20 februari 2022 huldigde minister Wilmès een gedenkplaat in aan het gebouw waar de allereerste Hongaarse ambassade in 1922 in België gevestigd was. Links de Hongaarse minister voor Buitenlandse Zaken Péter Szijjártó en rechts de Hongaarse ambassadeur Tamás Iván Kovács. © Thomas Daems

EU-voorzitterschap

In het tweede semester van 2010 was België voorzitter van de Raad van de Europese Unie, in trio met Hongarije en Spanje. Dat samenwerkingstrio zal een heruitgave kennen in 2023-2024, wanneer Hongarije de fakkel zal overnemen van België halverwege 2024.

De 100ste verjaardag vormt een mooie gelegenheid om de vriendschapsbanden tussen onze landen en burgers te versterken. Binnen EU-verband zal het nodig zijn de vele uitdagingen in een constructieve verstandhouding samen aan te gaan. België zal daarbij de twistpunten niet uit de weg gaan.

Zoals minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès het formuleerde: ‘Laat dit eeuwfeest een opportuniteit zijn voor dialoog onder partners en vrienden. Vrienden die open kunnen bespreken waarover ze van mening verschillen. Partners ook, die de verantwoordelijkheid moeten delen voor ons Europese project, gebaseerd op gemeenschappelijke waarden en principes.’