België pakt coronacrisis aan

  1. Laatst bijgewerkt op
Image
Laborant houdt vaccinflacon vast

© Shutterstock

Repatriëring Belgen uit het buitenland

De Belgische ambassades en consulaten hebben in moeilijke omstandigheden duizenden Belgen gerepatrieerd vanuit het buitenland. De balans is zeker positief en de meeste Belgen zijn uiterst tevreden over de dienstverlening.

Marokko was een bijzonder moeilijk geval wegens het grote aantal aanvragen (ruim 6000) op heel korte tijd. Maar ook door de strikte toepassing van de medische noodtoestand en de ramadanperiode. De ambassade in Rabat heeft daarop snel ingespeeld door extra personeel in te zetten en WhatsApp-groepen op te richten. Een huzarenwerk dat jammer genoeg besmeurd werd door allerlei desinformatie op sociale media.

Toon Nicolai (op reis in Kaapverdië): ‘Het contact met de ambassade verliep vlot. We wisten wanneer er een vliegtuig zou komen en wat we daarvoor moesten doen. De info was to the point.’

Maryline Delvallée (op reis in Kerala, Indië): ‘Ik was echt opgetogen om te kunnen samenwerken met de consul-generaal. Hij heeft ons geval heel toegewijd opgevolgd. We kunnen het consulaat-generaal alleen maar hartelijk feliciteren!!’

Image
Medewerkers van de FOD bemannen het crisiscentrum

159 vrijwilligers hebben het callcenter van het crisiscentrum gedurende ruim 3 maanden bemand. © SPF AE/FOD BZ

Kerncijfers (situatie 15 juni 2020)

11.266 Belgen gerepatrieerd waaronder 2724 Belgen via vluchten van andere EU-landen

1828 niet-Belgen gerepatrieerd

47 repatriëringsvluchten werden door België zelf ingelegd, 12 vluchten werden door België gefaciliteerd

263 vrijwilligers waaronder 159 vrijwilligers voor callcenter van crisiscentrum en 104 vrijwilligers voor beantwoorden van vragen via Facebook

41.115 oproepen voor het crisiscentrum

60.000 vragen behandeld via Facebook

België vaccinland

België speelt mee in de race naar een coronavaccin. En dat dankzij een unieke mix van expertise voor onderzoek & ontwikkeling, klinische testen en productie, zowel aan de universiteiten (UGent, UAntwerpen, KULeuven, ULB…) als bij bedrijven (Janssen Pharmaceutica, GSK, Pfizer, Ziphius Therapeutics, Etherna Immunotherapies, Univercells…).

Bovendien investeert België 20 miljoen euro in een soort “vaccinopolis”. of Centrum voor de Evaluatie van Vaccinaties. Daarbij bundelen UAntwerpen en ULB de krachten. Doel: faciliteiten opzetten voor “gecontroleerde humane infectiemodellen” (CHIM) waarbij men gezonde proefpersonen kan testen. Dit vaccinopolis vult een leemte aan CHIM-faciliteiten op het Europese vasteland.

België schonk tevens 5 miljoen euro aan de Coalition for Epidemic Preparedness and Innovation (CEPI), een platform van private en publieke spelers die de handen in elkaar slaan om sneller vaccins te ontwikkelen.

Belgen in de frontlinie

Hans Kluge speelt een belangrijke rol in het beheer van de coronacrisis. Hij is immers regionaal directeur bij de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) voor de Europese regio. Naast de 28 lidstaten van de EU (Verenigd Koninkrijk meegerekend), omvat die ook de andere Europese en de Centraal-Aziatische landen zoals Macedonië, Kazachstan, Rusland en Turkije. Samen goed voor 53 landen en 900 miljoen inwoners.

De voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen benoemde de wereldvermaarde viroloog Peter Piot tot speciaal adviseur voor kwesties die verband houden met de coronacrisis. Piot ontdekte mee het ebolavirus en stond jarenlang aan het hoofd van UNAIDS.

Image
Humanitair materiaal wordt in vliegtuig geladen

België verstuurde humanitair materiaal naar landen in nood

Humanitaire hulp

België schonk 22 miljoen euro extra om het coronavirus bij humanitaire crisissen aan te pakken. Ons land organiseert tevens vluchten voor verzending van humanitair materiaal naar landen in nood.

Ontwikkelingssamenwerking

Het Belgisch Ontwikkelingsagentschap Enabel heroriënteerde lopende programma’s om de partnerlanden bij te staan in de coronacrisis. Daar kwam door herschikking nog eens 6 miljoen euro bovenop. Ook niet-gouvernementele spelers zoals ngo’s, vakbonden en onderzoeksinstellingen (Instituut Tropische Geneeskunde…) doen serieuze inspanningen.

Image
Medisch informatiepunt voor COVID-19

Enabel hielp Oeganda bij het verspreiden van boodschappen over COVID-19. © Enabel

Team Europe

België sluit zich aan bij Team Europe. Daarmee wil de Europese Unie al haar externe acties bundelen om partners te helpen om de coronacrisis te bezweren. Tot nu bereikt Team Europe een belangrijke kritische massa van 36 miljard euro.

Multilaterale aanpak

België ondersteunt voluit de multilaterale aanpak. Op wereldvlak ligt de bestrijding van de pandemie grosso modo in de handen van: de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) voor het gezondheidsluik, het VN-Bureau voor de Coördinatie van de Humanitaire Hulp (OCHA) voor de humanitaire hulp, de VN-Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) voor de voedselzekerheid en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Wereldbank voor de sociaaleconomische gevolgen.