-
Laatst bijgewerkt op

Theodora Gentzis, voorzitster van het directiecomité, spreekt de genodigden toe bij de lancering van het Belgisch Benelux-voorzitterschap. © FOD Buitenlandse Zaken
In 2024 is België voorzitter van de Benelux Unie. Als leidraad voor zijn initiatieven kiest ons land ervoor om de band met de Europese Unie te versterken. Vanaf dit jaar stelt een Benelux-dag op 5 september de acties van de Benelux in de kijker.
Van 1 januari tot 30 juni 2024 is België voorzitter van de raad van de EU. Maar wist je dat ons land in 2024 ook het voorzitterschap bekleedt van de Benelux Unie? Deze unie van België, Nederland en Luxemburg werd al op 5 september 1944 als douane-unie boven de doopvont gehouden en kan met recht als voorloper van de EU beschouwd worden.
Laboratorium binnen de EU
Vandaag spitst de Benelux Unie zich vooral toe op 3 domeinen: interne markt, duurzame ontwikkeling en veiligheid (justitie en politie). Nog steeds speelt zij de rol van laboratorium binnen de EU. Want als iets werkt bij de Benelux, kan het ook op de schaal van de EU toegepast worden.
Een mooi voorbeeld is het Schengenakkoord dat vrij verkeer van personen toelaat binnen onder andere 23 van de 27 EU-lidstaten. Schengen haalde de mosterd daarvoor bij de Benelux.
Prioriteiten
Elke lidstaat neemt om de 3 jaar het voorzitterschap waar. In 2024 is het de beurt aan België. Tijdens zijn voorzitterschap kiest ons land er resoluut voor om de interactie tussen de Benelux-landen en de EU te versterken. Het wil tevens het meerjarenplan 2025-2028 van de Benelux goed afstemmen op de volgende strategische agenda van de EU.
Qua interne markt zal België bijzondere aandacht schenken aan kleine en middelgrote ondernemingen, en de digitale economie. Daarnaast zal ons land streven naar een kleinere btw-kloof. We zullen er ook alles aan doen om een verdrag af te ronden over de strijd tegen sociale fraude en over de bescherming van de gezondheid en de veiligheid op het werk en van fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden.
Binnenkort worden diploma’s van het hoger onderwijs automatisch erkend in de Benelux-landen en de Baltische staten. Het Belgisch voorzitterschap wil andere landen actief aanmoedigen om tot dat verdrag toe te treden.
Binnen het domein duurzame ontwikkeling wil ons land zich vooral toeleggen op de energietransitie (waterstofnetwerk, energiewinning op zee…), de circulaire economie en de aanpassing aan de klimaatverandering (elektrisch oplaadnetwerk, duurzame landbouw…).
Inzake veiligheid liggen de prioriteiten onder andere bij de strijd tegen de georganiseerde internationale misdaad, de uitvoering van sancties en de sterkere samenwerking tussen crisiscentra.
Benelux-dag
We horen weinig over de Benelux Unie. Toch betekent de landenunie best veel voor de welvaart en het welzijn van haar burgers en bedrijven. Het Belgisch Benelux-voorzitterschap neemt zich voor om die voordelen meer onder de aandacht te brengen.
Onder het motto ‘Benelux 80 jaar: samen zonder grenzen’ wordt daarom op 5 september 2024 - de 80ste verjaardag van de douanesamenwerking – een Benelux-dag georganiseerd. Vanaf nu zal die dag elk jaar gevierd worden om de acties van de Benelux in de kijker te plaatsen.
Naar aanleiding van deze dag nodigen wij u uit deze tekst te lezen, waarin Theodora Gentzis, Voorzitster van het Directiecomité en Voorzitster van de Benelux Raad, de verbondenheid tussen België, Nederland en Luxemburg, zowel in het verleden, het heden als de toekomst, in de verf zet.
Ontdek enkele succesverhalen
- Dankzij het Benelux-politieverdrag kan de politie verdachten achtervolgen op elkaars grondgebied. Het verdrag verbetert ook de informatie-uitwisseling tussen de politiediensten. Er wordt voortgewerkt aan nog nauwere samenwerking zoals voor het raadplegen van elkaars bevolkings- en andere overheidsregisters. Het politieverdrag is een bron van inspiratie voor politionele samenwerking op EU-niveau.
- Versterkte Belgische binnenschepen kunnen ongehinderd via de Nederlandse Westerschelde de havens van Zeebrugge en Oostende bereiken, en omgekeerd. Dankzij het juridisch instrumentarium van de Benelux wordt het traject niet meer als ‘internationale reis’ beschouwd.
- De Benelux-landen en de aangrenzende regio’s - zoals de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen – spelen een sleutelrol in de groene energietransitie die door de Benelux Unie ondersteund wordt. Zo zal 67% van de toekomstige import van groene waterstof via de Benelux-havens en pijpleidingen plaatsvinden.
- Een terug- en overnameakkoord tussen de Benelux-landen en Mongolië bevordert niet alleen de samenwerking tussen deze landen, maar verbetert ook de onderlinge communicatie om gezamenlijk illegale migratie efficiënt aan te pakken. De Benelux-landen hebben een dergelijk akkoord gesloten met meer dan 30 andere landen.
Meer over Samenwerking

Waarom Duitsland zo belangrijk is voor België
Ons meest bevolkte buurland is een cruciale politieke, culturele en economische partner voor België. Maar ook wij hebben Duitsla...

België aan het roer van de Raad van de EU
Van 1 januari tot eind juni 2024 neemt België het voorzitterschap waar van de Raad van de EU. Ons land zal die kans met beide ha...

3de EU-CELAC-top: EU en Latijns-Amerika en de Caraïben halen de banden aan – 10 VRAGEN
‘We moeten niet alleen samen handel drijven, we moeten ook samen gedijen’, zei commissievoorzitter Ursula von der Leyen in haar ...