Belgische ambassades ruimen stranden en rivieroevers op

  1. Laatst bijgewerkt op
Image
Mozambique strand

Onze collega’s in Mozambique aan het werk op een lokaal strand. © FOD Buitenlandse Zaken

Onze oceanen zijn er erg aan toe. Naar schatting krijgen ze jaarlijks tussen de 4,8 en 12,7 miljoen ton plastic te slikken. Nu al drijft er meer dan 150 miljoen ton plastic in de oceanen. En dat zowel in de vorm van grotere deeltjes als van microplastic. Deze minieme plasticdeeltjes zijn letterlijk alomtegenwoordig, ze zijn zelfs al in het menselijk lichaam aangetroffen.

Nochtans zijn de oceanen extreem belangrijk voor mens en planeet. Ze zorgen voor zuurstof, slaan koolstofdioxide op, staan in voor voedsel (vissen, algen…) en werkgelegenheid, en bezitten kostbare biodiversiteit.

Image
Smurf strand

Een terneergeslagen smurf op een sterk vervuild strand. © Smurfs

Smurfen smurfen mee

Om het bewustzijn over het afval in de zeeën te verhogen, organiseert de Europese Unie, samen met de Verenigde Naties, elk jaar in september wereldwijd een opruimactie van stranden en rivieroevers: #EUBeachCleanup campaign. Ook verschillende Belgische ambassades doen mee.

En, niet te vergeten, ook onze blauwe Belgische vrienden, de smurfen, voeren ijverig mee promotie. Deze stripfiguren waren overigens al actief als ambassadeurs van de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s) van de VN. Ze staan in hun avonturen steevast voor waarden als solidariteit en respect voor natuur en milieu.

Image
Wenen sigarettenpeukjes

De enorme vangst aan sigarettenpeukjes van onze collega’s in Wenen. © FOD Buitenlandse Zaken

Sigarettenpeukjes

Dit jaar deden onder andere de Belgische ambassade in Polen, Tunesië, Oostenrijk, Brazilië en Mozambique mee. Het personeel in Warschau ruimde de oevers en stranden van de Vistula op, de langste rivier in Polen. In Tunesië raapten onze medewerkers afval op bij Kaap Zebib, bekend om haar mooie rotsen.

In Wenen haalde onze ambassade massa’s sigarettenpeukjes op. Want inderdaad, het is niet alleen pure plastic dat in onze oceanen en rivieren terechtkomt. Tot de top 10 van afval op stranden behoren ook wattenstaafjes, snoeppapiertjes, maandverband en sigarettenpeuken.

 

Individuele acties

Ook de individuele burger kan aan opruimacties deelnemen in het kader van #EUBeachCleanup. Maar het mag vooral geen jaarlijks moment zijn, maar iets van alle dag. Wil je je gedrag aanpassen opdat minder plastic in het milieu terechtkomt? Lees onze 14 tips.

Image
Beach cleanup

Foto 1 : Tevreden na het opruimwerk op een strand in Rio de Janeiro. Foto 2 : Onze groene helden in Wenen. Foto 3 : Een collega in Warschau op de stranden van de Vistularivier. © FOD Buitenlandse Zaken