-
Laatst bijgewerkt op
Algemene Vergadering van de ‘nationale mutualiteit voor ambachtslui’ in Dakar. © ILO
Sociale bescherming vormt een absolute prioriteit voor minister Kitir. Al te veel mensen moeten zien te overleven met een informele job en hebben niet de minste sociale voorziening. Denk aan straatventers, schoonmaakpersoneel, bewakers, personeel in restaurants, taxichauffeurs, ambachtslui zoals metaal- of houtbewerkers en zo meer. Bij de minste tegenslag – ziekte, werkongeval, werkloosheid… - valt hun inkomen volledig weg. Ze bouwen geen pensioen op en hebben geen ziekteverzekering. Kortom, informele werkers zijn uiterst kwetsbaar voor extreme armoede.
Toch werkt ruim 60% van de beroepsbevolking wereldwijd in de informele sector. In Senegal heeft slechts 20% van de bevolking een of andere vorm van sociale bescherming, in Burkina Faso is dat maar 7,5%.
Capaciteit versterken en sociale dialoog
Zowel Senegal als Burkina Faso werken nochtans aan een beleid dat sociale bescherming van informele werkers moet mogelijk maken. De Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) ondersteunt beide landen daarbij. België financiert de ILO met 2 miljoen euro om er inclusieve en duurzame systemen van sociale bescherming op te zetten, met focus op een ziekteverzekering voor informele werkers.
Het project wil vooral de capaciteit versterken, niet alleen van de nationale en lokale overheden, maar ook van sociale partners en spelers in de sociale en solidaire economie. De sociale dialoog tussen alle betrokken partijen staat centraal opdat de sociale bescherming aan ieders noden zou voldoen. Veel aandacht gaat ook naar bewustmakingscampagnes.
Het is de bedoeling dat Senegal en Burkina Faso van elkaar leren en dat de opgedane ervaringen gedeeld worden met andere West-Afrikaanse landen. Er wordt ook nauw samengewerkt met gelijkaardige projecten gefinancierd door de EU en Frankrijk.
COVID-19 maakt de toestand alleen maar urgenter. De covidpandemie is een typisch voorbeeld van een grote externe schok waar informele werkers geen enkel verweer tegen hebben.
Minister Kitir heeft ook 50 miljoen euro uitgetrokken om de sociale bescherming in de regio van de Grote Meren (Centraal-Afrika) op te krikken.
De Senegalese minister van Werk schenkt een artisanale tas in slangenleer aan minister Kitir, als dank voor de steun aan het ILO-programma. © ILO
Welkomstbanner voor minister Kitir. © ILO
Meer over Economie
België wendt de blik zeewaarts
België wil zich sterker profileren als een maritieme natie. Want de blauwe economie zal onmisbaar zijn voor de groene toekomst d...
Expo 2020 Dubai: technologische en duurzame hoogstandjes in de woestijn
Met een opvallend, elegant paviljoen maakt ons land best indruk op de wereldtentoonstelling in Dubai. Talloze Belgische bedrijve...
België ijvert voor wereld vrij van kinderarbeid
Met het Internationale Jaar voor de Uitbanning van Kinderarbeid plaatst de internationale gemeenschap een nijpende kwestie voor ...