Bijendiplomatie voor democratie en biodiversiteit

  1. Laatst bijgewerkt op
Image
Foto van twee imkers

De imkers van onze ambassade van Canberra aan het werk (© Ambabel Canberra).

Toegegeven, honingbijen kunnen al eens stekelig uit de hoek komen als ze zich in het nauw gedreven voelen. Maar bovenal zijn het wonderlijke wezentjes waar de mens zich al eeuwenlang over verbaast.

Vrouwelijke imkers

Ze creëren niet alleen heerlijk zoete honing, maar met zijn duizenden lijken ze de ideale samenleving bedacht te hebben. Daarnaast bestuiven ze 47% van onze groenten en fruit. Om nog te zwijgen over hun verwanten – hommels en wilde bijen – die evengoed nijvere bestuivers zijn.

Bovendien zijn ze wereldwijd gekend, ook ver weg op het zuidelijk halfrond, in Australië. Daar nam onze ambassade in Canberra het initiatief om zelf bijen te kweken, in maar liefst 5 bijenkasten.

Wat meer is: 2 vrouwelijke medewerkers namen samen met de echtgenote van de ambassadeur de hoede van de nijvere werkers op zich. Een statement op zich, want merkwaardig genoeg blijft de imkerij in hoofdzaak een mannenwereld.

Bijen voor Oekraïne

Bijen kunnen evengoed diplomaten of ambassadeurs zijn, dachten ze in Canberra. Met name voor het belang van de biodiversiteit, de voedselzekerheid en de voordelen van de democratie. Daarnaast kon de zelf geoogste honing gebruikt worden als origineel cadeau.

Onze medewerkers in Canberra koppelden ook een goed doel aan hun bijenteelt. In het door oorlog geteisterde Oekraïne hebben de imkers zwaar te lijden. Daarom zou de opbrengst van de honing én van een heus bijenfeest integraal naar een Oekraïense imkersbond vloeien. Doel: Oekraïense imkers en hun families steunen van wie de bijenvolken vernietigd werden of die have en goed achterlieten om hun land te verdedigen.

Image
Foto van Maya de bij, samen met twee kinderen en hun vader

Op het bijenfeest kwamen jong én oud aan hun trekken (© Ambabel Canberra).

Belgisch honingbier

Op zaterdag 21 mei 2022 – een dag na Wereldbijendag – organiseerde onze ambassade haar bijenfeest. De talrijk opgekomen bezoekers – kinderen en volwassenen – kregen tal van activiteiten voorgeschoteld: een workshop over de bouw van een bijenhotel, een infosessie over het belang van bijen voor de natuur, een bezoek aan de bijenstand, een virtuele inkijk in een bijenvolk in 3D, films met Maya de Bij (jawel, een Belgisch product van Studio 100 en Flying Bark studio), concerten door Belgische amateurmusici en natuurlijk een barbecue.

Maar er was ook een smakelijke wereldprimeur: een fris honingbiertje gebrouwen door de Belgische brouwerij Madocke beer in Queensland met honing van onze ambassade!

Verkiezingen

21 mei was toevallig ook verkiezingsdag in Australië. Ambassadeur Goffin legde er in zijn toespraak de nadruk op dat bijen natuurlijke democraten zijn. Honingbijen nemen hun beslissingen immers door te stemmen, collectief, bottom-up. Al dansend delen ze informatie – nepnieuws is hen onbekend – en om een nieuwe nestplaats te zoeken, stellen ze experten aan.

Ook andere Europese ambassades tekenden present: Kroatië, Finland, Oostenrijk en Slovenië, dat aan de basis ligt van Wereldbijendag. Vanzelfsprekend was ook de Oekraïense ambassadeur aanwezig. In zijn dankwoord wees hij erop dat de bijenteelt niet minder dan 700.000 mensen tewerkstelt in zijn land.

Kortom, een geslaagd initiatief waar onze ambassade tevreden op terugkijkt. En haar honingbijen? Zij werken onvermoeibaar verder als diplomaten voor een harmonieuze samenleving en respect voor biodiversiteit.