Buja Tour 2021: heerlijk en ontspannen fietsen in Bujumbura

  1. Laatst bijgewerkt op
Image
Fietsers tijdens fietstocht door de straten van Bujumbura (Burundi)

© Ambabel Bujumbura

België is een fietsland en een land van “coureurs”, zoveel is duidelijk. Niet verwonderlijk dat onze ambassade in Burundi op het idee kwam een heuse fietstocht te organiseren in (economische) hoofdstad Bujumbura: Buja Tour 2021. Niet alleen omdat fietsen een aangenaam tijdverdrijf biedt, maar ook omdat de Verenigde Naties (VN) het fietsen wil promoten. In 2018 riep de Algemene Vergadering van de VN 3 juni uit tot Werelddag van de Fiets.

De fiets kan immers op diverse manieren bijdragen aan de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de VN. ‘De fiets is een eenvoudig, toegankelijk, proper en milieuvriendelijk transportmiddel’, aldus de VN. ‘Hij draagt bij tot schonere lucht en minder verkeersopstoppingen, en maakt onderwijs, gezondheidszorg en andere sociale diensten toegankelijker voor de meest kwetsbaren.’

Afgezet parcours

Op 6 juni 2021 organiseerde onze ambassade voor het eerst een fietstocht van 27km door Bujumbura, die open stond voor iedereen. Ze kon daarbij rekenen op tal van bereidwillige partners. Niet in het minst: het stadsbestuur en de politie van Bujumbura, de Burundese wielerfederatie, het Burundese Rode Kruis en een aantal sponsors. Om de toegankelijkheid te verhogen konden 2 taxi-vélos gratis deelnemen, waaronder een vrouw. Taxi-vélos worden meestal bestuurd door mannen.

Uiteindelijk kwamen ruim 160 enthousiastelingen opdagen, vooral Burundezen en opvallend veel vrouwen. De sfeer was uiterst aangenaam, ontspannen en feestelijk. Een drankje onderweg én een lichte maaltijd aan de eindmeet waren inbegrepen in het inschrijvingsgeld.

Wat de deelnemers vooral op prijs stelden, was het gemak om vrij over de wegen van hun hoofdstad te kunnen rijden, volkomen ongehinderd door gemotoriseerde voertuigen. De politie had het parcours immers afgezet. Omwille van het succes is onze ambassade van plan het evenement volgend jaar opnieuw te organiseren. Mogelijk vindt ze dan extra sponsors zodat ze de al democratische deelnemingsprijs nog kan verlagen.

Het evenement was ook in een ander opzicht opmerkelijk. De laatste jaren waren de relaties tussen België en Burundi enigszins verzuurd. Het enthousiasme waarmee de Burundese overheid mee zijn schouders geplaatst heeft onder de Buja Tour toont aan dat ze de banden weer wil aanhalen. Missie geslaagd!

Bujatour 2021