Cijfer van december 2022: 13.081 phishingmails automatisch geblokkeerd in november 2022

  1. Laatst bijgewerkt op
Image
13081 phsingmails geblokkeerd door onze firewall in november 2022

Digitalisering heeft ons leven sterk vereenvoudigd, maar tegelijkertijd maakt het ons kwetsbaar. Er liggen namelijk voortdurend cybercriminelen op de loer die ICT-systemen proberen te verstoren of lam te leggen. Onze FOD vormt daarop geen uitzondering. Dagelijks stromen honderden frauduleuze mails binnen.

Via deze zogenaamde ‘phishingmails’ proberen criminelen zich voor te doen als vertegenwoordigers van een betrouwbare organisatie – je bank bijvoorbeeld – om gegevens te ontfutselen zoals een rekeningnummer of een pincode. Of ze pogen malware (kwaadaardige software) binnen te smokkelen.

Om die mails automatisch tegen te houden, beschikt onze FOD over diverse tools die elk een dam opwerpen tegen de instromende phishing. Samen vormen deze tools een uiterst performant systeem om valse mails te blokkeren. Alleen al in november 2022 heeft ons systeem 13.081 phishingmails afgeblokt!

Maar daarmee zijn we er nog niet. Ondanks onze performante tools blijven er nog altijd enkele phishingmails die door de mazen van het net glippen. Daarom zet onze FOD ook sterk in op vorming en sensibilisering van het personeel. Want uiteindelijk vormen al onze medewerkers de laatste, uiterst cruciale beschermingsmuur of firewall die de overblijvende phishingmails moet tegenhouden.

En dat vergt enige alertheid. Momenteel krijgen onze medewerkers een vorming waarbij ze nu en dan een met opzet geprepareerde phishingmail ontvangen die ze moeten melden. Na de melding krijgen ze een minivorming over waar ze zoal moeten op letten om een phishingmail te herkennen. En met succes! Onze medewerkers worden steeds handiger in het opmerken van phishingmails.

De technologie evolueert snel, maar onze FOD doet er alles aan om die evoluties voor te zijn om een veilig ICT-systeem te kunnen blijven garanderen!