Cijfer van juli 2023: 470 deelnemers speelden met succes de SDG-spelletjes op onze stand op 21 juli

  1. Laatst bijgewerkt op
Image
470 deelnemers speelden met succes de SDG-spelletjes op onze stand in Brussel op de nationale feestdag

Op de nationale feestdag was onze FOD in Brussel present met een stand rond de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s). 470 deelnemers slaagden in minstens 3 van de 5 spelletjes en leerden waarom de SDG’s zo belangrijk zijn.

Jawel, de wereld beschikt over een routekaart naar een betere wereld tegen 2030. En dat betekent een wereld zonder honger en armoede, met kwaliteitsvol onderwijs, degelijke gezondheidszorg, water, sanitatie en duurzame energie voor iedereen, een bloeiende biodiversiteit op het land en in de zee, en wat nog meer. Minutieus uitgestippeld in 17 Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s) met 169 subdoelen.

De SDG’s werden in 2015 goedgekeurd door alle VN-lidstaten. We zijn nu dus halfweg. Jammer genoeg hebben we een enorme achterstand opgelopen bij de uitvoering ervan, onder andere door de coronapandemie. Daarom wordt op de komende 78Ste sessie van de Algemene Vergadering van de VN in september een SDG-top gehouden. Doel: nagaan hoe de achterstand kan weggewerkt worden.

Smurfen als SDG-ambassadeur

Onze FOD nam tevens het initiatief om de SDG’s op een speelse manier bekend te maken bij het grote publiek. Daartoe organiseerde ze een opvallende stand tijdens de feestelijkheden in Brussel ter gelegenheid van de nationale feestdag. Groot én klein konden vuilnis wegvissen, zoveel mogelijk watt aan duurzame energie bijeen fietsen, sinaasappelen opvangen om zo weinig mogelijk voedsel te verspillen, enkele vragen beantwoorden en zo meer. Wie minstens 3 van de 5 spelletjes succesvol aflegde, kreeg een doosje duurzaam stoepkrijt.

Deelnemers en passanten konden ook een foto van zichzelf laten nemen op een achtergrond van één van de SDG’s, geïllustreerd door onze geliefde smurfen. Want inderdaad, de VN hebben deze wereldwijd razend populaire, blauwe Belgen officieel aangesteld als ambassadeurs van de SDG’s. En dus stond onze stand ook een beetje in het teken van deze bekende stripfiguren. Om het uur verlootten we een set van 3 smurfen onder de deelnemers. Geen blauwe dit keer, maar in de kleuren van de Belgische vlag!

Ook Prinses Astrid en haar gemaal Prins Lorenz, naast minister van Buitenlandse Zaken Lahbib brachten een bezoek aan de stand – en zagen dat het goed was. Wist je trouwens dat Koningin Mathilde VN-Pleitbezorgster is van de SDG’s?

Een 470-tal mensen speelden minstens 3 van de 5 spelletjes. Dat betekent dat om de 1,3 minuten een volgende bezoeker een spelletje speelde, vaak een kind vergezeld door de ouders. Een continue stroom van enthousiastelingen dus!

Daarnaast werden er ruim 1000 foto’s genomen met de smurfen. We kregen ook een 100-tal geïnteresseerden over de vloer die meer wilden weten over wat onze FOD zoal doet. En natuurlijk waren er ook de duizenden voorbijgangers in de Regentschapsstraat die onze aanwezigheid opmerkten.

Samen voor een betere wereld!

Enkele sfeerbeelden

Image
Kind vangt appelsienen, kind met mama en standmedewerker vangen visjes, mensen met rugzak kijken naar stand
Image
Pasje inscannen, fietsen