Cijfer van juni 2023: 9.000 bezoekers op Europadag in het Justus Lipsius-gebouw

Elk jaar op Europadag verzorgen de 27 lidstaten van de EU een informatiestand in het atrium van het Justus Lipsius-gebouw in Brussel. Onze FOD is verantwoordelijk voor de Belgische stand. We verwelkomden dit jaar maar liefst 9.000 bezoekers.

  1. Laatst bijgewerkt op
Image
Foto van het atrium van het Justus Lipsius-gebouw in Brussel. De tekst vermeldt dat Europadag 9000 bezoekers lokte

Elk jaar op Europadag verzorgen de 27 lidstaten van de EU een informatiestand in het atrium van het Justus Lipsius-gebouw in Brussel. Onze FOD is verantwoordelijk voor de Belgische stand. We verwelkomden dit jaar maar liefst 9.000 bezoekers.

Op Europadag – 9 mei – stelt de Europese Unie (EU) elk jaar haar instellingen in de kijker. Want 9 mei is de dag waarop in 1950 Robert Schuman, de Franse minister van Buitenlandse Zaken, een verklaring aflegde waarin hij voorstelde een Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal op te richten. Daarmee legde hij de basis van de huidige EU. 

Eén van de trekpleisters is het Justus Lipsius-gebouw in Brussel, de voornaamste zetel van de Raad van de EU en tevens het huis van de lidstaten. In het grote atrium verzorgden ook dit jaar – op zaterdag 6 mei – alle lidstaten en de Raad van de EU een informatieve, ludieke stand over de EU. Ook ons land is elk jaar van de partij.

Maar liefst 9.000 bezoekers vonden de weg naar het Justus Lipsius-gebouw. Op de Belgische stand konden ze deelnemen aan een quiz met vragen over de EU. Daarmee konden ze een sticker verdienen voor hun ‘Europadagpaspoort’. Met minstens 4 stickers van 4 verschillende EU-lidstaten hadden ze recht op een cadeautje, af te halen op de stand van de EU-Raad.

Het publiek kreeg bovendien de gelegenheid om zichzelf te laten fotograferen, geflankeerd met het motto ‘Belgium, Europe & You’. Er lag ook allerlei infomateriaal ter beschikking zoals de gloednieuwe brochure over onze FOD en een folder over het Belgische SOLVIT-centrum.

Image
Foto van de stand van de FOD Buitenlandse Zaken in het Justus Lipsius-gebouw op Europadag

Onze stand werd overrompeld door bezoekers (© Buitenlandse Zaken).

Enthousiaste collega’s

Naar gewoonte zat de sfeer er goed in bij onze enthousiaste collega’s die de stand bemanden. Ze kregen tal van nieuwsgierigen over de vloer die met plezier de quizvragen beantwoordden of meer info wilden over onder meer de positie van België en de verdediging van onze belangen binnen de EU. Speciale gast was ambassadeur Willem van de Voorde, permanente vertegenwoordiger van België bij de EU.

Kon je er dit jaar niet bij zijn? Volgend jaar zal België op Europadag de voorzitter zijn van de EU. Dan zullen we in het Justus Lipsius-gebouw de centrale grote stand verzorgen. Iets om naar uit te kijken!

Is het je niet helemaal duidelijk wat de EU allemaal voor ons doet? Lees dan zeker De Europese Unie: wat hebben we eraan?