Coronacrisis: Consortium 12-12 lanceert oproep tot solidariteit met het Zuiden

  1. Laatst bijgewerkt op
Image
Temperatuur wordt gemeten aan de ingang

In Limpopo (Zuid-Afrika) worden mensen, besmet met COVID-19, van deur tot deur opgespoord. © Shutterstock

Volgens de Verenigde Naties is de COVID-19-pandemie de ernstigste crisis ter wereld sinds de Tweede Wereldoorlog. In landen getroffen door voedselcrisis, extreme armoede, conflicten en een gebrek aan toegang tot gezondheidszorg, zijn de al kwetsbare bevolkingsgroepen de eerste slachtoffers van de pandemie.

‘De humanitaire noden zijn enorm. Of het nu in Congo, Syrië of Haïti is, de humanitaire situatie van miljoenen mensen verslechtert onverbiddelijk. Om een nooit geziene ramp te voorkomen en de noden van de meest kwetsbare bevolkingen op te vangen, is nu actie nodig!’, zegt Gilles Van Moortel, coördinator van het consortium 12-12. Bovendien zou volgens het Wereldvoedselprogramma, het aantal mensen dat in een voedselcrisis verkeert, als gevolg van het coronavirus kunnen verdubbelen en de komende weken kunnen oplopen tot zo’n 265 miljoen mensen.

De ingezamelde fondsen zullen worden gebruikt om de acties van de leden van Consortium 12-12 in vijf prioritaire sectoren te ondersteunen: gezondheid, water en hygiëne, voedsel- en levensonderhoud, kinderbescherming en onderwijs. En dat in meer dan 40 landen, vooral in Afrika (Congo, Burkina Faso, Senegal, Zuid Afrika…) maar ook in het Midden-Oosten (Syrië, Palestijnen gebieden,…), Azië, Haïti en Latijns-Amerika.

Meer info: www.1212.be

Onder de slagzin "Samen meer levens redden", lanceert het Belgisch Consortium voor Noodhulp (Consortium 12-12) nationale campagnes om donaties te verzamelen bij uitzonderlijke humanitaire crises. Consortium 12-12 brengt 7 humanitaire organisaties samen: het Belgische Rode Kruis, Caritas International België, Dokters van de Wereld, Handicap International, Oxfam-Solidariteit, Plan International België en UNICEF België.