De impact van COVID-19 lenigen bij kwetsbare huishoudens in Sierra Leone

  1. Laatst bijgewerkt op
Image
Mensen volgen les in veldschool

© FAO

Sierra Leone werd sociaaleconomisch zwaar getroffen door COVID-19. De pandemie sloeg er toe in een context van zware economische problemen, hoge voedselprijzen en inflatie, en ongeziene voedselonzekerheid.

De maatregelen om de pandemie in te dammen, eisten een zware tol voor werkers in de landbouw, huishoudhulpen, vrouwelijke marktverkopers en mensen die handel drijven met het buitenland. Vooral de meest kwetsbare boeren hadden moeilijker toegang tot markten, zaden, werktuigen en input.

De regering ontwikkelde een Quick Action Economic Response Program om de sociaaleconomische impact van de pandemie te lenigen. België wil daar een steentje toe bijdragen. Het schenkt 355.000 euro via SFERA, een noodfonds van de VN-Voedsel- en Landbouworganisatie.

Doel: de voedselzekerheid en de inkomens van 2000 zwaar getroffen kwetsbare landbouwgezinnen opkrikken. Ongeveer 60% van de begunstigden zijn vrouwen, jongeren en huishoudens geleid door een persoon met een beperking.

De hulpactie zet vooral in op de verwerking van groenten en snel bedervende voedingswaren. Daartoe worden het nodige materiaal én opleidingen voorzien, met inbegrip van marketing.

In samenwerking met lokale autoriteiten zullen kleine boeren ondersteund worden om toegang te krijgen tot de markt. Ze ontvangen tevens steun voor mobiele technologie en transport.

Om alles in goede banen te leiden zal de actie beroep doen op 80 facilitators van bestaande veldscholen (farmer field schools). Zij worden opgeleid om de kennis vervolgens door te geven in de veldscholen.

De hulpactie kadert binnen het luik Early Action van SFERA.

Image
Man met emmers

© FAO