De wereld engageert zich om kinderarbeid uit te roeien

Alle 187 lidstaten van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) hebben de ILO-Conventie over de ergste vormen van kinderarbeid geratificeerd.

  1. Laatst bijgewerkt op
Image
Jongen werkt in veld

© Shutterstock

‘Voortaan genieten alle kinderen van wettelijke bescherming tegen de ergste vormen van kinderarbeid’, zegt een tevreden Guy Ryder, directeur-generaal van de ILO. ‘En dat houdt in: slavernij, kinderhandel, kinderen die gedwongen worden deel te nemen aan een gewapend conflict, seksuele uitbuiting en andere onwettige activiteiten zoals drughandel en gevaarlijk werk.’

Conventie n° 182 over de ergste vormen van kinderarbeid werd in 1999 door de Internationale Arbeidsconferentie aangenomen. Met een ratificering na 21 jaar is het daarmee de snelst geratificeerde conventie in de geschiedenis van de ILO.

Het toont aan dat de internationale gemeenschap sterk begaan is met het probleem. Kinderarbeid vormt eigenlijk al een aandachtspunt sinds de oprichting van de ILO in 1919. De eerste ILO-directeur-generaal Albert Thomas noemde de uitbuiting van kinderen ‘het ondraaglijkste voor het menselijke hart’.

Binnen de 2 jaar werd een conventie over een minimumleeftijd aangenomen, toen 14 jaar voor werk in mijnen, bouw en transport. De bestrijding van kinderarbeid behoort tot de ‘Fundamentele Principes en Rechten op het Werk’ die in 1998 door de ILO-lidstaten werden overeengekomen.

Nog steeds 152 miljoen kinderen aan het werk

En er is vooruitgang! Sinds 2000 zijn ongeveer 100 miljoen minder kinderen het slachtoffer van kinderarbeid. Toch blijven er nog steeds 152 miljoen kinderen  aan het werk, waaronder er 72 miljoen gevaarlijk werk uitvoeren. 70% van alle kinderarbeid vindt plaats in de landbouw. Vaak worden ze ertoe gedwongen omdat hun ouders te arm zijn om de eindjes aan elkaar te knopen.

De laatste jaren gaat kinderarbeid minder snel achteruit, vooral bij jonge kinderen van 5 tot 11 jaar. Bovendien riskeert de covid-19-pandemie jaren van vooruitgang te niet te doen.

Daarom heeft de Algemene Vergadering van de VN 2021 uitgeroepen tot Internationaal Jaar voor de Beëindiging van Kinderarbeid. Tegen 2025 moet elke vorm van kinderarbeid uitgeroeid zijn, zoals SDG8.7 van de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen het uitdrukt.

Ook voor België vormt kinderarbeid, en bij uitbreiding kinderrechten, een prioriteit. Zo wil ons land via het initiatief Beyond Chocolate dat alle Belgische chocolade vrij wordt van kinderarbeid. En tijdens het lidmaatschap van de VN-Veiligheidsraad in 2019-2020 vormde ‘kinderen en gewapende conflicten’ een topprioriteit.