Economische missie naar Japan: samen sterk voor groene en digitale transitie

  1. Laatst bijgewerkt op
Image
Prinses Astrid schudt handen met de Japanse premier Fumio Kishida.

Tijdens de missie ontmoette H.K.H. Prinses Astrid de Japanse premier Fumio Kishida. © FOD Buitenlandse Zaken

De prinselijke economische missie naar Japan (5-9 december 2022) creëerde tal van economische en academische kansen. Ook de vriendschapsbanden werden stevig aangehaald.

België en Japan zijn al heel lang nauwe economische partners. Al in 1866 ondertekenden beide landen een Verdrag voor Vriendschap, Handel en Zeevaart. Sindsdien heeft Japan zich ontwikkeld tot belangrijke investeerder in ons land. Niet minder dan 293 Japanse bedrijven zijn vandaag actief bij ons, wat ook voor tewerkstelling zorgt. Omgekeerd zijn een 80-tal Belgische bedrijven gevestigd op de Japanse markt.

Op één na grootste Belgische economische missie

België en Japan vormen ook belangrijke handelspartners. Zo is België binnen de Europese Unie (EU) de derde importeur vanuit Japan met 9,3 miljard euro in 2021. Wat export betreft zijn we als klein land zelfs de tweede grootste. In 2021 bedroeg de uitvoer 7,6 miljard euro, mede dankzij de behoefte aan covidvaccins in Japan.

Niet te verwonderen dat een economische missie naar Japan – traditiegetrouw onder leiding van H.K.H. Prinses Astrid – op veel bijval kan rekenen bij de Belgische bedrijven. Maar liefst 210 toonaangevende ondernemingen tekenden present, naast een aantal universiteiten en onderzoekscentra. Met 575 deelnemers werd het de grootste economische missie ooit naar Japan en de op één na grootste Belgische economische missie.

Image
zakenlunch

Minister Lahbib (uiterst rechts) spreekt de deelnemers toe tijdens een zakenlunch. © FOD Buitenlandse Zaken

Schone en innovatieve technologieën

Beide landen hebben elkaar dan ook heel wat te bieden. Zowel Japan als België staan voor enorme uitdagingen. Daarom kozen beide resoluut voor een dubbele groene en digitale transitie met de bedoeling klimaatneutraal te worden tegen 2050.

Schone en innovatieve technologieën stonden overduidelijk in de kijker. Zo onthulde H.K.H. Prinses Astrid een maquette van de Sea Challenger. Dat is een schip dat het Belgische DEME in de Japanse wateren zal inzetten om er offshore-windturbines te installeren. Ze woonde ook de opening bij van een Decarbonation Conference die focuste op technologische ontwikkeling inzake waterstof en offshore-windenergie.

Ook het bezoek aan het internationaal racecircuit van Suzuka – bekend van Formule 1 – stond in het teken van de klimaatambities. Racecircuits spelen immers een belangrijke rol bij de innovaties die de auto-industrie moet doorvoeren om klimaatneutraal te worden. Suzuka heeft een langdurige vriendschapsovereenkomst met Spa Francorchamps in België.

De haven van Antwerpen-Brugge

De haven van Antwerpen-Brugge – de grootste auto-importhaven ter wereld – kon evenmin ontbreken. Tijdens de missie werd de hernieuwde overeenkomst tussen deze Belgische haven en de haven van Nagoya ondertekend, ’s werelds grootste auto-exporthaven. De hernieuwing was nodig na de fusie tussen de havens van Antwerpen en Zeebrugge.

Zowel de haven van Antwerpen-Brugge als de Japanse rederij Nippon Yusen Kaisha zijn specialisten in roro car shipping: het transport van auto’s zonder containers. De auto’s worden via stevige laadbruggen op de zeeschepen gereden. Beide ondernemingen spitsen zich ook toe op lng (vloeibaar aardgas) en willen tegen 2050 klimaatneutraal zijn.

Image
De delegatie bezoekt Daikins Technical Innovation Center (TIC).

Bezoek aan het Daikin Technical Innovation Center (TIC). © FOD Buitenlandse Zaken

Daikin

H.K.H. Prinses Astrid woonde samen met de delegatie de inhuldiging bij van ’s werelds eerste ferry op waterstof. Deze zogenaamde Hydrobingo is de vrucht van een samenwerking tussen het Japanse Tsuneishi en de Belgische rederij CMB.

De delegatie bracht ook een bezoek aan het Daikin Technical Innovation Center (TIC) in Osaka. Doel: de nauwe samenwerking in de verf zetten met het Daikin Europe Development Center in Oostende en Gent. Daikin TIC verricht basisonderzoek en productontwikkeling rond verwarming, verkoeling en ventilatie, naast chemicaliën en oliehydraulica.

Daarnaast ging veel aandacht naar technologische vernieuwing binnen de sectoren van de duurzame chemie en de biowetenschappen (biotechnologie en farmacie).

Image
Belgisch bierweekend

Minister Lahbib (links) en H.K.H. Prinses Astrid (rechts) tijdens het Belgisch bierweekend. © FOD Buitenlandse Zaken

Bier en videogames

Onze befaamde culinaire sector ontbrak al evenmin. ‘België’ staat in Japan synoniem voor kwaliteit en betrouwbaarheid. Een Belgisch bierweekend kon op grote belangstelling rekenen. Het vormde een ideale gelegenheid om contacten te leggen tussen Japanse importeurs van Belgische bieren en Belgische bierbrouwers, onder meer van diverse speciaalbieren. Onze andere troeven werden eveneens in de kijker gezet. Denk aan frietjes, groenten (spruiten, prei…), peren en varkensvlees.  

Ook de creatieve industrie kwam aan bod. H.K.H. Prinses Astrid maakte in Kyoto het winnende team bekend van de Game Jam: een wedstrijd waarbij teams van jonge afgestudeerden streden om binnen de 48 uur een videogame uit te werken. Via de Game Jam wordt Japans en Belgisch creatief talent aan elkaar gelinkt en in contact gebracht met Japanse producenten. Kyoto is het hart van de Japanse film-, televisie, video- en game-industrie. Het wereldvermaarde videogamebedrijf Nintendo heeft er zijn hoofdzetel.

Kortom, deze 5 dagen durende missie bood massaal veel kansen voor economische en academische contacten. Uiteindelijk werden niet minder dan 50 bilaterale akkoorden getekend.

Image
Prijsuitreiking

H.K.H. Prinses Astrid maakt het winnende team bekend van de Game Jam. © FOD Buitenlandse Zaken

Universiteitsbibliotheek van Leuven

Deze grootschalige missie werd door de Japanse autoriteiten hartelijk verwelkomd en kreeg hun waardevolle steun. Zo had H.K.H. Prinses Astrid een onderhoud met de Japanse premier Fumio Kishida. Onze minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib pleegde dan weer overleg met haar Japanse homoloog Yoshimasa Hayashi.

In het kader van het Belgische Nationaal Actieplan ‘Ondernemingen en Mensenrechten’ werd aan de universiteit van Doshisha een seminarie georganiseerd. Een panel van vooraanstaande experts uit de Japanse en Belgische zakenwereld bespraken er de verwachtingen van jongeren ten aanzien van gendergelijkheid en hoe we deze in de huidige bedrijfsrealiteit kunnen vertalen.

Ons land bood ook zijn erkentelijkheid aan voor de hulp die Japan bood na WOI. Het Aziatische land schonk in 1920 een lading Japanse boeken als bijdrage aan de heropbouw van de verwoeste bibliotheek van de toenmalige universiteit van Leuven (KUL-UCL).

De missie naar Japan kan zeker geslaagd genoemd worden. Ze creëerde talloze economische en investeringsopportuniteiten, en versterkte tevens de samenwerking tussen Japanse en Belgische instellingen. Ook de vriendschapsbanden werden stevig aangehaald.

Prinselijke economische zendingen

Jaarlijks organiseert ons land 2 prinselijke economische zendingen, met H.K.H. Prinses Astrid aan het hoofd. Deze zendingen hebben een grote impact op onze economie. Het is overduidelijk dat de koninklijke aanwezigheid deuren opent. Onze bedrijven kunnen veel gemakkelijker contacten leggen met andere bedrijven in het buitenland (business to business of B2B), ook met sleutelpersonen op hoog niveau. Zo kunnen ze nieuwe markten veroveren of hun marktpositie verstevigen.

De economische zendingen worden tot in alle details voorbereid. Onze FOD – met inbegrip van onze ambassade ter plaatse - speelt daarin een belangrijke coördinerende rol, in nauw overleg met het Paleis, het Agentschap Buitenlandse Handel en de gewesten. Er is ruimte voor talloze seminaries, workshops, netwerkevenementen, bedrijfsbezoeken en B2B-contacten.