Enabel zet alle zeilen bij in de strijd tegen COVID-19

Het Belgisch Ontwikkelingsagentschap Enabel past zijn lopende gezondheidsprogramma’s aan om de partnerlanden zo goed mogelijk bij te staan tijdens de coronacrisis.

  1. Laatst bijgewerkt op
Image
Man en vrouw overhandigen een doos mondmaskers

© Enabel

Het nieuwe coronavirus houdt de hele wereld in zijn greep. Hoewel de Afrikaanse landen voorlopig iets minder zwaar getroffen lijken, kunnen de gevolgen toch dramatisch worden. Daarom wil België zijn ontwikkelingssamenwerking zo veel mogelijk benutten voor de strijd tegen COVID-19.

De Belgische Ontwikkelingssamenwerking bouwt daarbij verder op haar internationaal erkende sterke reputatie op vlak van gezondheidszorg. In 9 van de 14 partnerlanden van de gouvernementele samenwerking worden gezondheidsprogramma’s ondersteund. Daarbij kiest ons land er niet voor om specifieke ziektes te bestrijden. Veeleer wil het de overheden van de partnerlanden bijstaan om veerkrachtige en doeltreffende gezondheidsdiensten uit te bouwen. Dat moet hen in staat stellen om op langere termijn zelf alle gezondheidsproblemen aan te pakken.

Enabel voert de gouvernementele samenwerking uit. Bij het begin van de coronacrisis heeft het in spoedtempo bekeken op welke manier het de lopende gezondheidsprogramma’s kan bijsturen om de partnerlanden zo goed en zo snel mogelijk voor te bereiden op de coronacrisis. Ondertussen heeft het agentschap al diverse acties met succes ondernomen.

Voorts wil België de impact van zijn ontwikkelingssamenwerking verhogen door samen te werken met de Europese Commissie en andere EU-lidstaten, onder de noemer van Team Europe. In Niger bijvoorbeeld voert Enabel een COVID-19-project uit gefinancierd door de EU, Nederland en Luxemburg (zie verder).

Alle COVID-19-acties van Enabel vind je hier. We stellen enkele acties voor.

Ambulances voor Congo

Enabel heeft 4 volledig uitgeruste ambulances geleverd aan de Congolese partner. Het agentschap ging daarmee in op een behoefte van het technisch secretariaat van de COVID-19-respons in de Democratische Republiek Congo.

Twee ervan werden naar het Saint Joseph-ziekenhuis in Kinshasa gebracht. Dat is een van de 5 referentieziekenhuizen waar patiënten die besmet zijn met het COVID-19-virus naartoe worden gebracht. Enabel bezorgde daarnaast ook een partij mobiele handwasunits.

Image
Verpleging met mondmaskers voor ambulances

© Enabel

Bewustmaking van de Guineese bevolking

In Guinee heeft Enabel in al zijn programma’s een corona-element aangebracht. Zo doen de acties van de Belgische Ontwikkelingssamenwerking (rond ondernemerschap en vrouwenrechten) nu ook aan sensibilisering rond COVID-19. Ze verdelen tevens mondmaskers, handgels, handwaspakketten en zo meer.

Ook een project rond afvalbeheer, gefinancierd door de Europese Commissie, werd aangepast. Samen met een aantal ngo’s startte Enabel opleidingen om de bevolking te sensibiliseren rond hygiëne- en andere voorzorgsmaatregelen. Het leverde ook bewustmakingsmateriaal en handwaspakketten.

Image
Werkers in Guinee met fluo hesjes

© Enabel

Enabel probeert zo doeltreffend mogelijk te werken. Zo rijden de vrachtwagens die het materiaal hebben geleverd niet leeg naar hoofdstad Conakry terug, maar nemen ananassen en watermeloenen mee. Daarmee helpen ze boeren die door de lockdown niet meer naar de hoofdstad kunnen reizen om er op de markt hun waren te verkopen.

Ondersteuning van het nationaal responsplan in Niger

De Nigerese overheid heeft, samen met de Verenigde Naties, UNICEF en andere organisaties, een nationaal responsplan opgesteld. Zo worden grote sensibiliseringsposters opgehangen en materiaal uitgedeeld. Mensen met vermoedelijke symptomen kunnen bellen naar een speciaal nationaal telefoonnummer.

Enabel ondersteunt de coördinatie van dat nationale responsplan. Daartoe neemt het deel aan vergaderingen van het ministerie van Volksgezondheid om mee na te denken over goede sensibiliseringsboodschappen en de verdeling van materiaal, of om hulp aan te bieden om goederen te transporteren. Het schonk ook laptops om videoconferenties mogelijk te maken.

Voor het gezondheidspersoneel voorziet Enabel opleidingen over de detectie en preventie van COVID-19. Het kocht onder meer testkits voor laboratoria, maskers, ontsmettingsmiddel en zeep. Samen met andere Europese landen zal Enabel ook beademingsapparatuur inkopen: 20 beademingstoestellen en 70 zuurstofconcentratoren voor ziekenhuizen, naast de beademingsuitrusting voor 5 ambulances. Momenteel beschikt het hele land maar over 12 beademingstoestellen.

Ten slotte helpt Enabel om sensibiliseringsboodschappen te verspreiden via lokale radio’s, en dat in de lokale talen. Het is immers essentieel dat de volledige bevolking op de hoogte is van de voorzorgsmaatregelen.

Image
Vrouw met kind in ambulance

© Enabel / Tim Dirven

Opleiding van gezondheidswerkers in Mali

In totaal zal Enabel in Mali 558 gezondheidswerkers opleiden uit 10 gezondheidsdistricten. Bovendien zullen 1000 opinieleiders in de gemeenschappen gesensibiliseerd worden voor COVID-19. Zij kunnen dan op hun beurt instaan voor de preventie en de bestrijding van de pandemie in hun gemeenschap. Enabel leverde ook apparatuur en beschermingsmateriaal tegen COVID-19 (zie foto bovenaan).