EUROPALIA: kunst verbindt mensen en gemeenschappen

  1. Laatst bijgewerkt op
Image
Schilderij woudstation

La gare forestière (het woudstation) van Paul Delvaux. © Foundation Paul Delvaux

EUROPALIA is uitgegroeid tot een naam die klinkt als een klok. Om de 2 jaar wordt er in België uitgepakt met een brede waaier aan boeiende activiteiten rond kunst en erfgoed, gewijd aan een bepaald land of thema. De meest opvallende evenementen zijn vaak de tentoonstellingen in Bozar en het Museum voor Schone Kunsten in Brussel, maar het betreft even goed theater, dans, performance, film, muziek, literatuur en debat, en dat in het hele land en zelfs de buurlanden.

Image
Vrouw in kleurrijke, traditionele Indonesische klederdracht

In de loop der jaren verlegde EUROPALIA zijn blik tot buiten Europa.
Foto: openingsceremonie van EUROPALIA 2017 gewijd aan Indonesië (Kunstberg, Brussel). © Shutterstock

Diplomatiek instrument

Wist je dat de FOD Buitenlandse Zaken al jarenlang een trouwe partner is van EUROPALIA? De allereerste EUROPALIA – gewijd aan Italië - werd in 1969 georganiseerd op initiatief van de directie van het toenmalig Paleis voor Schone Kunsten. We stonden toen met de Europese Economische Gemeenschap nog aan het begin van de Europese eenwording. Het doel was om de kunsten en cultuur van Europese landen voor te stellen in België, het hart van Europa. Kunst kon de Europeanen dichter bij elkaar brengen en een dialoog tot stand brengen. EUROPALIA groeide uit tot een van de meest unieke biënnales in Europa.

Onze FOD ziet in EUROPALIA een interessant diplomatiek instrument. Want ook zij is fervent voorstander van de Europese eenmaking en internationale samenwerking. Want voor een open economie als de onze is samenwerking met het buitenland uiterst belangrijk. Een goede verstandhouding met de buitenwereld en een positief imago van ons land zijn essentieel. En daar draagt EUROPALIA sterk toe bij. Overigens, in de loop der jaren verruimde EUROPALIA zijn blik tot buiten Europa. Zo kwamen Japan, China, Mexico, Indonesië, India en Rusland al aan bod.

Image
Vorstenpaar wordt rondgeleid in expo

Ons vorstenpaar wordt rondgeleid tijdens de officiële opening van de expo ‘Tracks to modernity’ in het Museum voor Schone Kunsten (Brussel). © FOD BZ/SPF AE

Trein

Vrij uitzonderlijk is EUROPALIA deze keer niet gewijd aan een land, maar aan de trein. De trein is vanzelfsprekend een aangenaam en duurzaam vervoersmiddel om te reizen en om andere culturen te leren kennen. Bovendien heeft de trein bijgedragen tot de versterking  van de banden met onze buurlanden, heeft hij een zeer concrete bijdrage geleverd aan de Europese opbouw en heeft hij ons land laten bloeien tot in de meest afgelegen continenten.

We mogen gerust stellen dat de in de 19de eeuw erg snel ontwikkelde spoorverbindingen in Europa een voorafspiegeling waren van de Europese eenmaking: mensen werden verbonden, ideeën reisden sneller, kunst en cultuur werden toegankelijker… Deze editie van EUROPALIA laat trouwens zien hoe de trein invloed heeft gehad op kunst en cultuur in Europa.

Deze editie ‘Trains & Tracks’ kadert in de 175ste verjaardag van de spoorverbinding Brussel-Parijs, de 40ste verjaardag van de TGV, de 25ste verjaardag van de Thalys en het Europees Jaar van het Spoor 2021.

De activiteiten van EUROPALIA lopen nog tot 15 mei 2022. En ze blijven doorgaan, ondanks de aanhoudende coronapandemie, mits aangepaste veiligheidsmaatregelen. Duik in het uitgebreide programma en mis de trein niet!