Knippen, plakken en kleuren met Magritte

  1. Laatst bijgewerkt op
Image
Foto van een lerares en kinderen in een klas

Kunstlerares Erika Nichols gidst de kinderen doorheen de workshop (© Ambabel Washington).

Een netwerk van openbare scholen in Washington DC heeft een wel heel origineel programma. Verschillende ambassades in de Amerikaanse hoofdstad krijgen namelijk elk jaar een klas (5de of 6de lagere) toegewezen, waarmee de ambassade in kwestie activiteiten uitwerkt. Op die manier leren de leerlingen over de taal, gewoonten, geschiedenis, kunst en cultuur van een ander land.

98% Afro-Amerikaans

Ook onze post in Washington DC is elk jaar van de partij. Dit jaar werken ze samen met de Randle Highlands Elementary School uit de kansarme buurt Anacostia. 98% van de kinderen zijn er Afro-Amerikaans, alle kinderen zijn minderbedeeld.

Eén van de ideeën die onze post naar voor schoof, was om een tekenles te organiseren rond de schilderijen van Magritte. Kunstlerares Erika Nichols toonde zich onmiddellijk enthousiast. Alleen hadden de kinderen nog nooit gehoord van de Belgische surrealistische schilder. Vandaar dat onze post een powerpointpresentatie in elkaar knokte die de kinderen de kunst van Magritte leerde kennen.

Image
Groep kinderen die aan het knutselen zijn

Opgeslorpt in het creatieve proces (© Ambabel Washington).

Plezante workshop

De kunst van Magritte blijkt bijzonder toegankelijk voor kinderen. Ze vergt geen voorkennis en biedt een unieke beeldtaal die aanspoort tot creativiteit. Het werd dan ook een uiterst plezante en interactieve workshop waarin er naar hartenlust geknipt, geplakt en gekleurd kon worden en gespeeld met bolhoeden, groene appels, witte wolkjes en duiven. Het resultaat mocht er zijn: 2 mooie, collectieve collagewerken geïnspireerd door Magritte!

In totaal worden er 5 activiteiten georganiseerd op één schooljaar. Zo kregen de kinderen ook een les over de Belgische stripcultuur. Eind april stond er nog een workshop rond klimaatverandering op de agenda.

Aan het einde van het schooljaar trekken de leerlingen met zijn allen naar de residentie van de ambassadeur. Daar stellen ze hun eindproject voor - in dit geval hun Magrittekunstwerken - en vertellen ze de ambassadeur wat ze het voorbije jaar over België geleerd hebben.

Een eer én een plezier

Voor onze ambassade is het een eer én een plezier om met deze en andere scholen te mogen samenwerken. Het biedt haar de unieke kans de Belgische cultuur te delen met kinderen die anders nooit de mogelijkheid zouden hebben om meer te leren over België of over diplomatie.

Via het programma krijgen de kinderen inzage in de bijzondere rol die hun stad speelt als diplomatieke hub en in het belang van internationale samenwerking, dus niet enkel als nationaal machtscentrum van de Amerikaanse politiek. De leerlingen zijn elke keer opnieuw enthousiast om het ambassadepersoneel te ontmoeten en stellen enorm veel vragen.

Image
Groepsfoto van kinderen in een klas

Iedereen tevreden met het eindresultaat (© Ambabel Washington).