Mali: voedselzekerheid verhogen in context van COVID-19-pandemie

België schenkt 250.000 dollar om de voedselzekerheid op te krikken van 1270 kwetsbare Malinese gezinnen.

  1. Laatst bijgewerkt op
Image
Vrouw geeft groententuin water

© FAO

Het nieuwe coronavirus veroorzaakte in Afrika tot nu toe een pak minder besmettingen en doden dan in Europa. Dat neemt niet weg dat de impact aanzienlijk is, met name op het inkomen en de voedselzekerheid van kwetsbare mensen. Want ook Afrikaanse landen nemen maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, zoals de beperking van de bewegingsvrijheid.

In de regio’s Mopti en Timboektoe in Mali wonen uiterst kwetsbare mensen, zowel boeren als trekkende veehouders. De klimaatverstoring slaat er al hard toe. Dat komt tot uiting in allerlei extreem weer waardoor de oogsten al sinds 2017 mager uitvallen. Er is dan ook een ernstig gebrek aan voeder voor het vee.

Daarnaast teisteren gewapende groepen de noordelijke en centrale gebieden van het land, wat evenzeer een zware hypotheek legt op de landbouwproductie. In Mopti en Timboektoe leven ontheemde personen die voor hun voedselvoorziening in competitie treden met de plaatselijke bevolking.

De coronamaatregelen maken het extra lastig.. Ze bemoeilijken de seizoensmigratie, de beschikbaarheid van werkkrachten, en de toegang tot graasplekken voor de veehouders en tot allerlei input voor de boeren. Bovendien kunnen de overheid en de niet-gouvernementele spelers niet in de gebruikelijke steun voorzien.

Landbouwkits en opleidingen

Om het leed te verzachten schenkt België 250.000 dollar aan SFERA, een noodfonds van de VN-Organisatie voor Voedsel en Landbouw (FAO). Met het geld zullen 1270 kwetsbare huishoudens ondersteund worden, goed voor ongeveer 7600 mensen. Indirect zullen bijna 600.000 mensen bereikt worden.

De geselecteerde gezinnen zullen een kit krijgen met allerlei landbouwuitrusting en input zoals groentezaden. Daarmee kunnen ze hun groenteproductie diversifiëren en opdrijven. Er worden ook een opleiding voorzien over goede landbouw- en voedingspraktijken. Veehouders ontvangen een kit om vee te kweken en kunnen eveneens een opleiding volgen. Op die manier kunnen de begunstigden toch hun landbouwactiviteiten aanvatten en in hun levensonderhoud voorzien.

Het project wil zowel ontheemden als plaatselijke bewoners bijstaan. Beide groepen zullen gesensibiliseerd worden over het belang van vreedzaam samenleven. Bij de selectie van de begunstigden krijgen huishoudens met een vrouwelijk gezinshoofd de voorkeur.