Onze ambassades zetten hun beste beentje voor

De Belgische ambassades worden in de landen waarin ze gevestigd zijn, geconfronteerd met de grote impact van de coronacrisis. Daarom zetten ze hulpacties op.

  1. Laatst bijgewerkt op
Image
Medewerkers van de ambassade met voedselpakket

Onze ambassades beleven hectische tijden in deze coronatijden, zeker in die landen waar landgenoten vastzitten en moeilijk naar huis kunnen terugkeren. Dat betekent heel veel bellen en mails uitwisselen, overleggen met andere Europese landen of er Belgen met hun vluchten mee kunnen óf zelf een repatriëringsvlucht inleggen.

Maar het personeel op onze ambassades wordt ook geconfronteerd met het leed dat deze coronacrisis aanricht, meer bepaald in de landen zelf waar ze België vertegenwoordigen. Vandaar dat meerdere ambassades hulpacties organiseren. Enkele voorbeelden.

Voedselpakketten in Mumbai

In India slaat de coronacrisis hard toe en treft er vooral de zwaksten in de samenleving. Tal van huisbedienden werden er door hun werkgevers ontslaan en naar huis gestuurd. Zonder inkomsten en zonder perspectief op een job voor het einde van de “lockdown” dreigen honger en wanhoop.

Het consulaat-generaal te Mumbai heeft de handen in elkaar geslagen met de National Domestic Workers’ Mouvement (NDWM), een beweging opgericht door landgenote Zuster Jeanne Devos. Zij verdedigt de rechten en belangen van de huisbedienden in India en strijdt tegen kinderarbeid.

Onze post in Mumbai kocht voedselpakketten aan die via het netwerk van de NDWM werden uitgedeeld aan alleenstaande vrouwen met kinderen. Zo zullen 350 gezinnen, meer dan 1.000 mensen, geholpen worden om deze moeilijke periode te overbruggen.

Image
Ambassadeur geeft voedselpakket aan vrouw

Gezichtsschermen in Dar es Salaam

De Belgische diplomaten op post in Tanzania schonken op hun beurt een deel van hun representatiebudget weg aan een lokaal ziekenhuis. Doel: 500 gezichtsschermen produceren. Het ziekenhuis werd 20 jaar geleden opgericht door een Belg. Het behandelt geen covid-19-patiënten, maar richt zich vooral op mensen met een handicap. Met behulp van 3D-printers kan het zelf protheses printen.

Maar dankzij de schenking zullen de 3D-printers ingezet worden om gezichtsschermen te printen. Deze zullen gratis weggegeven worden aan gezondheidswerkers in meerdere ziekenhuizen die actief zijn in de strijd tegen covid-19 in Dar es Salaam. De economische hoofdstad van Tanzania - 6 miljoen inwoners - vormt er immers het epicentrum van de epidemie.

Image
Ambassade geeft gezichtsschermen

Berlijn, Warschau en Genève

Onze ambassade in Berlijn besliste om geld te schenken aan de Berliner Tafel en er ook zelf mee te helpen. De Berliner Tafel is een soort plaatselijke voedselbank die maaltijden bedeelt aan de meest noodbehoevenden. De vereniging kon tijdens de coronacrisis al 12.500 voedselzakken uitdelen.

Onze diplomaten in Warschau besloten om iets terug te geven aan de gezondheidswerkers die zich er dagelijks inzetten in de strijd tegen covid-19. Tweemaal per week zullen er fijne maaltijden verdeeld worden, onder meer aan de kinderkliniek van Warschau. De chef-kok van de ambassade staat in voor de bereiding.

In Genève ten slotte hebben de medewerkers een deel van hun representatiekosten weggeschonken aan de Internationale Federatie van het Rode Kruis (IFRC), en dat voor een totaalbedrag van 18.000 euro. Het IFRC ondersteunt nationale verenigingen van het Rode Kruis en de Halve Maan overal ter wereld om er de plaatselijke bevolking bij te staan in deze coronacrisis.

In Genève zetelen naast het IFRC ook de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Onze ambassade zal ervoor ijveren dat, eens een vaccin gevonden werd, het voor iedereen beschikbaar moet zijn.

Het betreft steeds relatief kleine acties die toch voor een behoorlijk aantal mensen het verschil zullen maken!

Image
Maaltijdpakketten worden uitgedeeld