-
Laatst bijgewerkt op
Het Papagayastrand van Lanzarote, favoriet toevluchtsoord voor veel Belgen in de winter (© Gettyimages).
Steeds meer Belgen kiezen ervoor om in het buitenland te wonen of reizen. Hieronder vind je een overzicht van belangrijke aandachtspunten voor wanneer je op reis gaat én de diensten die onze ambassades en consulaten kunnen bieden.
Belgen in het buitenland: de cijfers
Wist je dat momenteel 546.896 Belgen officieel in het buitenland verblijven? Dat zijn er aanzienlijk meer dan 3 jaar geleden, toen dat aantal nog op 492.147 lag. De stijging is opvallend. Bovendien reizen Belgen steeds vaker, mede door een hernieuwde reislust na de coronacrisis. Velen trekken er meerdere keren per jaar op uit, zowel naar verre bestemmingen als naar onze buurlanden.
Altijd klaar om te helpen
Dat betekent dat er op elk moment van het jaar – maar vooral in de zomer – veel Belgen verblijven in het buitenland. Voor hen staan onze ambassades en consulaten paraat om hulp te bieden.
Problemen kunnen zich immers overal voordoen, zelfs tijdens een eenvoudige reis naar een buurland. Denk bijvoorbeeld aan verlies of diefstal van je paspoort. Maar ook ernstiger situaties zoals zware ongevallen, vermissingen, arrestaties, ziekenhuisopnames of overlijdens kunnen voorkomen. Daarnaast zijn crisissituaties zoals natuurrampen (stormen, overstromingen, bosbranden) of terreurdaden mogelijk, ook binnen Europa.
786 landgenoten geholpen
Tijdens de zomermaanden van juni tot september 2024 hebben onze diplomatieke posten aan 786 Belgen hulp verleend. Dat waren allemaal complexe gevallen die veel tijd en inspanning vereisten. Simpele situaties – zoals het verlies van een paspoort dat snel werd opgelost – werden niet meegerekend.
Bij wie kan je terecht?
Heb je hulp nodig, dan kan je contact opnemen met de Belgische ambassade of het consulaat in het land waar je verblijft. In dringende gevallen zijn we buiten de kantooruren bereikbaar via een noodnummer. De contactgegevens zijn beschikbaar via onze officiële kanalen.
Als er geen Belgische post aanwezig is in het land, kan je terecht bij een ambassade of consulaat van een ander EU-land. Zij kunnen bijvoorbeeld een Emergency Travel Document (ETD) uitreiken. Let wel, niet alle landen en luchtvaartmaatschappijen aanvaarden dat document.
Wat we wél en niet kunnen doen
Hoewel we ons uiterste best doen om je te helpen, zijn er enkele beperkingen. Zo kunnen onze diplomatieke posten niet tussenkomen in financiële kwesties, zoals onbetaalde hotelrekeningen, boetes of medische kosten. Ook kunnen we geen voorkeursbehandeling regelen in ziekenhuizen of gevangenissen.
In noodgevallen bieden we echter wel hulp bij de terugkeer naar België. In heel uitzonderlijke gevallen en enkel wanneer alle andere opties uitgeput zijn, kunnen we het goedkoopste vliegticket voorschieten, op voorwaarde dat de begunstigde een schuldbekentenis ondertekent en het bedrag later terugbetaalt.
Beperkingen van consulaire bijstand
Onze ambassades en consulaten staan klaar om Belgen in het buitenland te helpen, maar er zijn grenzen aan wat zij kunnen doen. Dat geldt bijvoorbeeld voor reizigers die zich begeven naar gebieden waar gewapende conflicten plaatsvinden of naar andere gevaarlijke regio's waarvoor onze FOD Buitenlandse Zaken een negatief reisadvies heeft uitgevaardigd. In dergelijke situaties blijft consulaire hulp, ondanks alle goede wil, helaas beperkt.
Help ons om jou beter te helpen
Om onze hulp vlot te laten verlopen, vragen we je om zoveel mogelijk informatie en documenten bij de hand te hebben. Samen zorgen we ervoor dat je reis verder zo goed mogelijk kan verlopen. Ga voorbereid op reis en weet dat wij er zijn om je te ondersteunen in moeilijke situaties!
Essentiële reistips
Bereid je goed voor op je reis met deze belangrijke tips:
1. Raadpleeg onze reisadviezen
Onze FOD Buitenlandse Zaken biedt voor elk land gedetailleerde en actuele reisadviezen. Deze informatie helpt je om goed voorbereid op reis te gaan. Hoewel de adviezen niet bindend zijn, kunnen ze wel invloed hebben op je reisverzekering. In gebieden met een negatief reisadvies kan je vaak geen aanspraak maken op consulaire bijstand of verzekeringsdekking.
2. Schrijf je in op Travellers Online
Door je in te schrijven op Travellers Online informeer je onze ambassades en consulaten over je verblijfplaats. Dat maakt het eenvoudiger om je te bereiken en te ondersteunen in geval van een noodsituatie. Je kunt daarbij belangrijke gegevens invullen, zoals je reisverzekering, contactpersonen in België en paspoortinformatie. Al deze gegevens worden vertrouwelijk behandeld. Doordat we vlotter met jou in contact kunnen treden, is het voor ons gemakkelijker om jouw familie, indien gewenst, op het thuisfront gerust te stellen.
3. Controleer je reisdocumenten en vereisten
Zorg dat je identiteitskaart, paspoort en eventuele visa in orde zijn. Let op specifieke eisen, zoals een paspoort dat nog minstens 6 maanden geldig moet zijn. Betrouwbare informatie daarover vind je op onze website onder de rubriek reisdocumenten. Vermijd frauduleuze websites door alleen officiële bronnen te gebruiken.
4. Informeer je over gezondheidsvoorschriften
Sommige landen vereisen specifieke vaccinaties of gezondheidsmaatregelen. Raadpleeg daarvoor onze rubriek Gezondheid en hygiëne en de reisadviezen per land. Zo vertrek je met een gerust hart.
5. Wees voorbereid op onverwachte situaties
Neem kopieën van je reisdocumenten mee en noteer belangrijke contactgegevens, zoals die van de dichtstbijzijnde Belgische ambassade of consulaat. Door deze tips te volgen, kan je veel problemen voorkomen en ben je goed voorbereid op een zorgeloze reis.
6. Zorg voor een goede reisverzekering
Kies voor een uitgebreide reisverzekering die dekking biedt voor bijstand, repatriëring en hospitalisatie. Houd er rekening mee dat veel mutualiteiten geen of beperkte rechtstreekse bijstand verlenen in landen buiten Europa, zoals Thailand en de Filipijnen. Raadpleeg onze rubriek Reisverzekeringen voor meer informatie en zorg dat je goed voorbereid vertrekt.
7. Houd belangrijke telefoonnummers bij de hand
Zorg dat je altijd de contactgegevens van familie, vrienden, je touroperator, verzekeraar, mutualiteit en bank bij je hebt. Noteer deze niet alleen in je smartphone, maar ook op een papiertje dat je bij je draagt.
In geval van een ernstige situatie waarin je zelf geen hulp kunt vinden, kan je contact opnemen met de Belgische ambassade of het consulaat in het land waar je verblijft. Bewaar ook dat telefoonnummer zorgvuldig. Een overzicht van alle contactgegevens vind je op onze website.
Meer over Diensten in het buitenland
Ereconsul Alain Sobol in Sharm-el-Sheikh: aanspreekpunt voor de Belgische toeristen
In het hoogseizoen arriveren wekelijks een 500-tal Belgen in de Egyptische badplaats Sharm-el-Sheikh. Als ze in de problemen kom...
Wat gebeurt er met je paspoortaanvraag?
Wat gebeurt er precies tussen het moment dat je een paspoort aanvraagt bij je gemeente of consulaire post en het moment van afha...
11 tips voor als u op reis gaat
Het hoogseizoen om te reizen is weer aangebroken. We geven u graag enkele tips mee.