Veiliger ontmijnen met drones

  1. Laatst bijgewerkt op
Image
Man bestuurt ontmijningsdrone in Tsjaad

© HI

Momenteel liggen er wereldwijd zo’n 110 miljoen landmijnen ergens verscholen onder de grond. Vooral landen als Egypte, Angola, Iran, Afghanistan, Irak, China en Cambodja zijn zwaar getroffen. Het spreekt vanzelf dat het niet eenvoudig is om deze geniepige killers op te sporen. Naar verluidt kost een mijn tussen de 2,7 en 27 euro, maar hem verwijderen tussen de 270 en 890 euro! Bovendien laten ontmijners regelmatig het leven.

Technologie kan daarbij helpen, meer bepaald drones. België investeerde 1,48 miljoen euro via Handicap International (HI) om te onderzoeken hoe drones kunnen ingezet worden bij ontmijning in Tsjaad. HI liet het onderzoek uitvoeren door haar gespecialiseerde Australische partner Mobility Robotics.

Derde oog

Drones vormen eigenlijk een soort derde oog vanuit de lucht die visuele bewijzen kan opsporen zonder dat mensen een gevaarlijk gebied fysiek moeten betreden. Alvast een pak veiliger! Met de genomen foto’s kunnen kaarten gemaakt worden. Dat levert gegevens op die toelaten om ontmijningsoperaties beter te plannen, te evalueren en te analyseren. Er kunnen dan ook meer gefundeerde beslissingen genomen worden, wat kostenbesparend kan zijn.

Tot nu toe brachten onderzoekers een gecontamineerd gebied in de regio Fata Largeau voor het eerst in kaart. Op de mozaïek van duizenden foto’s ziet men duidelijk een aantal ‘grondindicatoren’: autokarkassen, kraters, restanten van dieren. Op basis van deze zichtbare tekens kan men met hoge waarschijnlijkheid afleiden of er al dan niet landmijnen aanwezig zijn. Het onderzoek gaf aanleiding tot een gedetailleerd wetenschappelijk artikel in het prestigieuze Journal of Conventional Weapons Destruction.

Bedoeling is nu om nieuwe zones in kaart te brengen en na te gaan hoe men de bekomen gegevens het best kan benutten. Er zullen ook 10 Tsjadische dronepiloten opgeleid worden. Dat moet de Tsjadische overheid in staat stellen om zelf gebieden in kaart te brengen met drones.