Wanneer de overheid tot het uiterste gaat om haar burgers bij te staan

Sommige Belgen in het buitenland moeten honderden of zelfs duizenden kilometers afleggen om in een consulaat een paspoort of identiteitskaart aan te vragen. De oplossing? Mobiele kits, waarmee het consulair personeel tot bij die Belgen gaat.

  1. Laatst bijgewerkt op
Image
Foto van een kind dat haar digitale handtekening zet

Een kind zet haar digitale handtekening – hier nog met het oude systeem (© FOD Buitenlandse Zaken).

Een paspoort aanvragen. Eigenlijk is het een kleine administratieve formaliteit die amper moeite kost. Met een geschikte foto op zak ga je even langs bij je gemeentebestuur om je aanvraag in te dienen, en een week later – of zelfs minder bij een spoedprocedure – ligt je paspoort voor je klaar en kan je op reis naar alle uithoeken van de wereld!

Maar beeld je in dat je in een van die uithoeken woont. Hoe geraken Belgen die in het buitenland leven aan een paspoort?

Biometrie maakt het lastig

Als je in het buitenland woont, dan fungeert het consulaat als gemeentebestuur. Sinds een tiental jaar leveren de Belgische consulaten biometrische paspoorten met vingerafdrukken af aan de burgers die staan ingeschreven. En digitale vingerafdrukken, dat betekent onvermijdelijk dat je je paspoort in hoogsteigen persoon moet komen aanvragen.

Terwijl we in België doorgaans binnen de 15 km van ons gemeentebestuur wonen, loopt die afstand tot een consulaat in het buitenland niet zelden op tot een paar honderd of zelfs enkele duizenden kilometers. Die ‘kleine administratieve formaliteit’ kan dan al gauw flink wat geld kosten.

Als je een vlucht Guadeloupe-Parijs moet boeken of Duitsland of Canada volledig moet doorkruisen, louter voor een nieuw paspoort, dan word je daar niet bepaald vrolijk van. En als dan ook nog eens de rest van het gezin nieuwe reisdocumenten nodig heeft, dan moet je diep in je geldbuidel tasten.

Image
Foto van een consulair medewerker die aan een bureau zit

Een consulair medewerker is klaar om Belgen te ontvangen in Ecuador. Hier nog met het uitgebreide materiaal: een computer, een vingerafdrukscanner, een fototoestel, een tablet om de handtekening te registreren en een printer (© FOD Buitenlandse Zaken).

De consul komt tot bij je

Al heel snel bedacht de FOD Buitenlandse Zaken dan ook een aantal alternatieven om de administratieve rompslomp te verlichten voor Belgen die in het buitenland wonen. Je moet weten dat de meeste Belgen een geldig Belgisch paspoort moeten bezitten om ergens legaal te kunnen verblijven. Een van die alternatieven is de zogeheten ‘mobiele kit’.

De mobiele kit was in oorsprong een koffertje met daarin al het nodige materiaal om paspoortaanvragen te registreren: een computer, een vingerafdrukscanner, een fototoestel, een tablet om de handtekening te registreren en een printer. Dankzij de wonderen der technologie is een mobiele kit nu niet meer dan een tablet waarmee al die handelingen in een mum van tijd in orde zijn.

Een 40-tal van onze consulaten hebben er al een en gaan geregeld op bezoek in regio's binnen hun ambtsgebied die ver van de post liggen en waar veel Belgen wonen.

Het principe is eenvoudig: het consulaat kondigt lang op voorhand aan in welke steden en op welke datums de mobiele kit langskomt. Mensen die een paspoort of identiteitskaart nodig hebben – die tegenwoordig ook vingerafdrukken bevat – kunnen een afspraak maken om hun aanvraag te reserveren. Het kost hun trouwens niets meer dan een ‘normale’ aanvraag op het consulaat.

Die ‘mobile mission kits’, een mooi staaltje van lokale dienstverlening, kunnen steeds op veel belangstelling rekenen. Bovendien kunnen onze consuls zo de ingeschreven Belgen binnen hun ambtsgebied ook beter leren kennen. Soms kunnen ze er ook andere consulaire of diplomatieke activiteiten binnen de regio aan koppelen.

Image
Foto van een mobiele kit

Tegenwoordig is de mobiele kit gereduceerd tot een tablet (© FOD Buitenlandse Zaken).

Een oplossing voor elke situatie

Naast de mobiele kits biedt België landgenoten die in het buitenland wonen ook andere opties aan. Sinds de komst van de biometrie kunnen ze zich bijvoorbeeld wenden tot de Belgische vertegenwoordiging die hun het beste uitkomt, of dat nu een andere consulaire post is of een gemeentebestuur in België, bijvoorbeeld wanneer ze er met vakantie zijn.

Om de geldigheidsduur van hun paspoort optimaal te benutten, kunnen ze hun biometrische gegevens ook gratis vooraf laten registreren, en dat tot een jaar vóór ze een nieuw paspoort aanvragen. Als ze dan om de een of andere reden naar een stad reizen waar we een consulaire post hebben en merken dat hun paspoort nog een paar maanden geldig is, dan is het niet langer een dilemma om ofwel hun aanwezigheid ter plaatse te benutten om alvast een nieuw paspoort aan te vragen, ofwel hun paspoort tot het einde te gebruiken en later terug te komen. Dankzij die ‘preregistratie’ kan je nu dus tot een jaar winnen!

Een paspoort aanvragen als je in het buitenland woont, is vaak een hele klus. Met deze oplossingen toont de FOD Buitenlandse Zaken dat de Belgische overheid de nodige creativiteit aan de dag legt om de kwaliteit van haar dienstverlening te verhogen. Men zegge het voort!