WikiTropica: een Wikipedia voor tropische ziekten

  1. Laatst bijgewerkt op
Image
Medewerkers kijken naar monitor

© ITG

Voortaan beschikken gezondheidswerkers en studenten uit Zuidoost-Azië en het Globale Zuiden over een unieke tool om een precieze diagnose te stellen van besmettelijke en tropische ziekten: WikiTropica. Het Instituut voor Tropische Geneeskunde lanceerde het platform in samenwerking met 12 internationale instellingen.

Image
Goede gezondheid en welzijn

Een accurate diagnose is cruciaal. Foutieve diagnoses leiden immers tot onnodige medische interventies en dus een verspilling van tijd, energie en middelen. En dat is zeker nefast voor landen met beperkte middelen en een hoge ziektelast. Een correcte diagnose laat ook toe om snel te beslissen of een patiënt al dan niet dringende medische zorg nodig heeft. En dat onderscheid kunnen maken, is een van de belangrijkste taken van een arts.

Real life medische praktijk

Voortaan beschikken gezondheidswerkers uit Zuidoost-Azië en het Globale Zuiden over WikiTropica. Inderdaad een soort Wikipedia met de meest recente gedetailleerde en heldere informatie over talloze besmettelijke en tropische ziekten, of ze nu veroorzaakt worden door virussen, eencelligen, bacteriën, nematoden, schimmels en zo meer.

De tool bespreekt ook uitvoerig concrete cases van patiënten terwijl zogenaamde ‘panorama’s’ een hulpmiddel zijn om symptomen correct te interpreteren. Op die manier weerspiegelt WikiTropica de complexiteiten van een real life medische praktijk in tropische omgevingen waardoor de gebruiker kan leren om de juiste diagnose te stellen en een gepaste behandeling te formuleren.

Meteen vormt WikiTropica ook een degelijke onderwijstool. En dat is meer dan welkom gezien het toenemend aantal uitbraken van besmettelijke ziekten en zoönoses en de grote vraag naar gezondheidswerkers in Zuidoost-Azië en het Globale Zuiden.

Steun van onze FOD

Het Instituut voor Tropische Geneeskunde (Antwerpen) is de projectleider van WikiTropica en kreeg daarvoor financiële steun van de directie-generaal Ontwikkelingssamenwerking van onze FOD. Ook een aantal instellingen voor hoger onderwijs uit Cambodja, Indonesië, Spanje en Nederland werkten mee.

WikiTropica zelf is een onderdeel van HITIHE (Health Information and Technology for Improved Health Education in Southeast Asia), een Erasmus+-project ondersteund door de EU. Hoewel de focus oorspronkelijk lag op Zuidoost-Azië is de tool ook bruikbaar in andere landen.