Corruptie, witwassen van geld en financiering van terrorisme
De strijd tegen corruptie staat als prioriteit aangemerkt in het Nationaal Veiligheidsplan van de Belgische regering. De wet van 18 september 2017 is erop gericht te voorkomen dat het financieel systeem wordt gebruikt om geld wit te wassen of terrorisme te financieren, en om het gebruik van contanten te beperken.-
Corruptie, witwassen van geld en financiering van terrorisme
Vind meer informatie over de Belgische strijd tegen corruptie, witwassen van geld en financiering van terrorisme.
Hybride dreigingen
Spionage en economische inmenging, beïnvloeding van verkiezingen, desinformatie, gebruik van chemische wapens, terrorisme ... De voorbije jaren is het aantal hybridedreigingen toegenomen. Het Europees excellentiecentrum ter bestrijding van hybridedreigingen helpt staten en instellingen om zich tegen die dreigingen te verdedigen.-
Hybride dreigingen
In de afgelopen jaren werden België, de EU en de NAVO geconfronteerd met een reeks nieuwe uitdagingen, de zogenaamde "hybride dreigingen" zowel intern als in naburige regio’s.
-
Cyberdiplomatie
De steeds toenemende digitalisering van onze samenleving, nog in een stroomversnelling gekomen door de recente COVID-19-crisis, confronteert ons met belangrijke maatschappelijke, economische én geopolitieke vragen.
Internationale organisaties
Vrede en veiligheid vragen om een nauwe coördinatie op internationaal niveau, in het bijzonder binnen de Verenigde Naties (VN), de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie (NAVO), de Organisatie voor Vrede en Samenwerking in Europa (OVSE) en de Europese Unie (EU).-
Europese Unie (EU)
De Europese Unie is verantwoordelijk voor het gemeenschappelijk veiligheids- en defensiebeleid (GVDB), de Globale Strategie van de Europese Unie, en civiel crisisbeheer.
-
Noord-Atlantische Verdragsorganisatie (NAVO)
België is een stichtend lid van de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie (NAVO), die werd opgericht op 4 april 1949.
-
Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE)
De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) werd in 1973 opgericht als de ‘Conferentie over Veiligheid en Samenwerking in Europa’ (CVSE).
-
Verenigde Naties (VN)
De Verenigde Naties, en de Veiligheidsraad in het bijzonder, spelen een beslissende rol bij de bevordering van de internationale vrede en de veiligheid. Een van de hoofddoelen van het Belgische buitenlandbeleid is om die rol van de organisatie te versterken.
Ontwapening en non-proliferatie
België is voorstander van een ontwapening die levens redt door de proliferatie van wapens en de illegale wapenhandel te bestrijden.-
Ontwapening en non-proliferatie
Voor België is internationale veiligheid van allerhoogst belang. Ons land is voorstander van een globale aanpak en een evenwichtige vooruitgang op vlak van ontwapening en non-proliferatie, met aandacht voor zowel conventionele wapens als massavernietigingswapens.
-
Conventionele wapens
Naast de massavernietigingswapens vraagt ook de problematiek van de conventionele wapens, zoals vuurwapens of mijnen, om de aandacht van de internationale gemeenschap.
-
Exportcontrole van strategische goederen
Strategische goederen omvatten wapens en goederen voor tweeërlei gebruik, met andere woorden goederen die zowel een civiel als militair gebruik kennen.
-
Recente verklaringen en persberichten over ontwapening en non-proliferatie
Raadpleeg hier de meest recente verklaringen en persberichten over ontwapening en non-proliferatie.
Ruimtevaart
Gezien de internationale context valt de ruimtevaart onder de bevoegdheid van de FOD Buitenlandse Zaken.-
Ruimtevaart
Ruimtevaart is bovenal een internationaal gegeven. Om die reden volgt de FOD Buitenlandse Zaken deze sector en in het bijzonder zijn internationale context.
Sancties
Hier vindt u meer informatie over de sancties van de VN-Veiligheidsraad en de Europese Unie en over het Belgische sanctiebeleid, en alle gegevens van de Belgische overheden die zijn belast met de toepassing van de beperkende maatregelen van de Europese Unie.-
Sancties
Vind meer informatie over sancties in de VN-Veiligheidsraad en in de Europese Unie, het Belgisch sanctiebeleid, en de contactgegevens van de Belgische overheden die met de toepassing van beperkende maatregelen van de Europese Unie belast zijn.
-
Sancties van de VN-Veiligheidsraad
Op basis van Hoofdstuk VII van het VN-Handvest kan de VN-Veiligheidsraad maatregelen nemen tegen staten en (niet-)statelijke personen of entiteiten om de internationale vrede en veiligheid te handhaven of te herstellen. Een van de middelen die de Raad daarbij kan aanwenden, zijn sancties.
-
Sancties van de Europese Unie
In het kader van haar Gemeenschappelijk Buitenlands en Veiligheidsbeleid (GBVB) heeft de Europese Unie (EU) de laatste jaren geregeld sancties, ook wel ‘restrictieve maatregelen’ genoemd, opgelegd, hetzij uit eigen initiatief, hetzij om gevolg te geven aan een bindende resolutie van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties.
-
Belgisch sanctiebeleid
Als lidstaat van de VN en de EU is België verplicht verschillende sanctieregimes toe te passen. Zo zijn bijvoorbeeld Europese verordeningen rechtstreeks van toepassing in het Belgische recht. Op nationaal niveau zijn de FOD Financiën en de FOD Economie belast met de toepassing van de verschillende sanctieregimes.
-
Belgische overheden die met de toepassing van beperkende maatregelen van de Europese Unie zijn belast
Vind hier de contactgegevens van de Belgische overheden die met de toepassing van beperkende maatregelen van de Europese Unie zijn belast.
Terrorisme
België veroordeelt alle vormen van terrorisme en ziet erop toe dat in de internationale strijd tegen terrorisme de mensenrechten en het internationaal humanitair recht ten volle worden nageleefd.-
Strijd tegen terrorisme
België ondersteunt en promoot een alomvattende en inclusieve aanpak van terrorismebestrijding en hecht veel belang aan de juiste verhouding tussen het preventieve en repressieve aspect, en re-integratie en rehabilitatie.
-
Terrorisme en mensenrechten
België veroordeelt alle vormen van terrorisme en is ervan overtuigd dat de strijd tegen het terrorisme enkel kan worden gevoerd voor zover de mensenrechten en het internationaal humanitair recht ten volle worden nageleefd.
Verkiezingswaarnemingsmissies
België heeft een lange traditie van democratische instellingen en mensenrechten. Om onze democratische waarden ook uit te dragen selecteert de FOD Buitenlandse Zaken regelmatig Belgische burgers om deel te nemen aan verkiezingswaarnemingsmissies (EOM - Election Observation Missions).-
Verkiezingswaarnemingsmissies
Alle informatie over verkiezingswaarnemingsmissies.
Vredesopbouw
Vind meer informatie over de financiering van vredesopbouwprojecten door de FOD Buitenlandse Zaken volgens de prioriteiten van ons buitenlands beleid.-
Subsidiëring voor vredesopbouw
De Dienst Vredesopbouw beheert de procedure om financiering aan projecten toe te kennen via het budget ‘Vredesopbouw’ van de FOD Buitenlandse Zaken.
Vredesoperaties
Bij de deelname aan vredeshandhavingsoperaties streeft België naar een aanwezigheid die allereerst is gericht op kwaliteit. De voorbije jaren is de inzet van civiele middelen (politie, civiele bescherming, magistraten) in het crisisbeheer en in veiligheidskwesties aanzienlijk opgevoerd.-
Vredesoperaties
Bij de deelname aan vredeshandhavingsoperaties streeft België naar een kwalitatieve aanwezigheid.