-
Laatst bijgewerkt op

© Shutterstock
In het kort
In februari 2020 lanceerde de Europese Commissie het Europees digitaal beleid met een reeks thematische en wetgevende initiatieven op digitaal gebied. De verdere implementatie, handhaving en governance van het Europees wettelijk kader m.b.t. digitaal, het aanmoedigen van nieuwe digitale (top)technologieën en het klaarstomen van de Europese telecominfrastructuur voor de toekomst zullen de aandachtspunten zijn van de nieuwe Europese Commissie 2024-2029.
De EU kan dus steunen op een sterk en coherent wettelijk kader en ambitieuze financieringsprogramma’s om de digitale omwenteling verder uit te rollen. Hierbij mag de impact en investeringen voor bedrijven om te voldoen aan de (nieuwe) Europese regels en vereisten niet worden onderschat. Europa heeft zichzelf de tools gegeven om haar digitale open strategische autonomie verder uit te bouwen en internationaal uit te dragen, steeds gebaseerd op Europese waarden waarbij de mens centraal staat. Ook in de internationale relaties van de EU met derde landen worden digitale thema’s steeds belangrijker, o.m. in internationale fora zoals de VN maar ook in de handelsbetrekkingen van de EU.
De volgende Europese Commissie zal sterk focussen op de verdere ontwikkeling en uptake van artificiële intelligentie (AI) door onze bedrijven en in onze maatschappij, en zal initiatieven lanceren o.m. over onderzoek in AI en high performance computers voor AI. Quantumtechnologie, halfgeleiders en chips, cloud en onze data economie verder ontwikkelen staan eveneens hoog op het prioriteitenlijstje. Om al deze digitale toepassingen en data snel, veilig en grootschalig tot bij de gebruikers te krijgen is een performante, interoperabele en toekomstgerichte telecominfrastructuur essentieel. De nieuwe Europese Commissie zal daarom werken aan cyberveiligheid, investeringen in telecominfrastructuur aanmoedigen en het vervolmaken van de ééngemaakte markt.
Doelstellingen voor België
België onderschrijft het belang van de digitale strategie met de ontwikkeling van nieuwe technologieën, een toekomstgerichte telecominfrastructuur en een functionerende eengemaakte digitale markt, allen met respect voor de Europese waarden en een eigen Europese aanpak. Dit steeds met oog voor de rol en plaats van de - in de Belgische economie belangrijke - kmo’s in het digitale ecosysteem en de ondersteuning van kmo’s bij verdere digitalisering; nood aan voldoende financiering (Digital Europe Program (DEP), Connecting Europe Facility (CEF), MFK, Horizon Europe); respect voor privacy, de nood aan e-vaardigheden (bijscholen/omscholen), en met een goede balans tussen kosten en baten (cyberveiligheid).
België ondersteunt eveneens de bevordering en ontwikkeling van een stabiel kader voor data-infrastructuur alsook de beveiliging en de harmonisatie van de digitale markt. Het doel is om de Europese competitiviteit te bevorderen en tegelijk ook de fragmentering van de markt terug te dringen. De beginselen van interoperabiliteit, connectiviteit en overdraagbaarheid zijn cruciaal voor die infrastructuur, net als de integratie van ethische regels die in overeenstemming met gegevensbescherming zijn.
Aangezien België voor verdere digitalisatie pleit, schaart het zich geregeld achter initiatieven van andere lidstaten die de Belgische prioriteiten delen. België wil dus de Belgische belangen verdedigen door samen te werken met andere Europese lidstaten. Daarbij blijft België positief tegenover het Europese project staan.

EU-AU-top: twee unies, één visie
De Europese en Afrikaanse Unie werkten in Brussel een hoopvol toekomstplan uit dat voorspoed en stabiliteit moet brengen op beid...

EU: meer democratie in de praktijk
Leraar aardrijkskunde Rafik Kiouah vertelt over zijn deelname aan een Belgisch burgerpanel rond een democratischer EU, en dat in...

De EU bundelt haar krachten voor externe actie
De Europese Unie bundelt diverse financieringskanalen tot één enkel instrument: Global Europe. De vereenvoudiging zal de EU meer...