Nieuws

Blijf op de hoogte van DBE met nieuws over evaluaties, events en open offertes.

Evaluatie van de integratie van waardig werk in de ontwikkeling van waardeketens

Op weg naar waardig werk in waardeketens?
  1. Laatst bijgewerkt op
Image
Twee mannen die naar een lading cacaobonen kijken

© ACE Europe

De Dienst Bijzondere Evaluatie voerde van december 2022 tot oktober 2023 een evaluatie uit over de integratie van waardig werk in de ontwikkeling van waardeketens. Het eindrapport is beschikbaar in het Engels.

Sinds 2013 is waardig werk een van de prioritaire thema's van de Belgische Ontwikkelingssamenwerking. Deze evaluatie onderzocht de integratie van waardig werk binnen Belgische interventies met een focus op de ontwikkeling van duurzame (landbouw)waardeketens.

De onderzochte interventies werden gefinancierd door DGD en uitgevoerd door Enabel, BIO, de niet-gouvernementele samenwerking en specifieke programma's zoals Trade for Development Centre en Beyond Chocolate.

Het doel van de evaluatie was om lessen te trekken en concrete aanbevelingen te geven om de Belgische aanpak van waardig werk te verbeteren.

Er vonden zes onderzoeksmissies plaats in drie continenten, namelijk Afrika (Benin, Ivoorkust, Rwanda), Zuid-Amerika (Ecuador) en Azië (Vietnam).
 

Restitutie


Op de restitutie van vrijdag 27 oktober 2023 werden conclusies en diepgaandere bevindingen van de evaluatie gepresenteerd. Verschillende actoren van de Belgische Ontwikkelingssamenwerking waren aanwezig: DGD, Enabel, BIO, ambassades, en de niet-gouvernementele samenwerking. Ook internationale en lokale ngo’s namen deel.

In drie panels werd dieper ingegaan op leefbaar inkomen in globale waardeketens, het meten van waardig werk en stimulansen voor waardig werk.

Speeches van Minister van Ontwikkelingssamenwerking Caroline Gennez en ILO-expert Elvis Beytullayev vulden de conclusies van de evaluatie aan.