-
Verenigde Naties (VN)
De Verenigde Naties (VN) is een internationale organisatie die werd opgericht in 1945. België is een van de 51 stichtende leden van de organisatie, die vandaag 193 lidstaten telt.
-
Internationale Organisatie voor Francofonie (OIF)
De Organisation Internationale de la Francophonie (OIF) werd in 1970 in Niamey opgericht en telt vandaag 88 Staten, volwaardige leden, geassocieerde leden en waarnemers die de Franse taal delen.
-
Noord-Atlantische Verdragsorganisatie (NAVO)
België is een stichtend lid van het Atlantische Bondgenootschap, dat het licht zag toen op 4 april 1949 het Noord-Atlantisch Verdrag in Washington werd ondertekend.
-
Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE)
De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) werd in 1973 opgericht als de ‘Conferentie over Veiligheid en Samenwerking in Europa’ (CVSE).
-
Raad van Europa
De Raad van Europa is de oudste Europese organisatie. Hij werd op 5 mei 1949 door 10 Staten opgericht.
-
Bank voor Internationale Betalingen (BIB)
De Bank voor Internationale Betalingen (BIB) werd opgericht in 1930 en is daarmee de oudste internationale financiële instelling. De BIB bevordert de samenwerking tussen de grote centrale banken die er de aandeelhouders van zijn en samen de raad van bestuur vormen. Verder fungeert de BIB als bank voor de centrale banken.
-
Internationaal Monetair Fonds (IMF)
Het Internationaal Monetair Fond (IMF) is een internationale financiële instelling die toeziet op de stabiliteit van het internationaal monetair en financieel systeem. Het IMF is gevestigd in Washington en moet rekenschap afleggen aan zijn 186 lidstaten.
-
Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO)
De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) werd opgericht in 1961. Ze is de opvolger van de Organisatie voor Europese Economische Samenwerking die werd opgericht in het kader van het Marshallplan.
-
Raad voor Financiële Stabiliteit (FSB)
Op de G20-top van 2 april 2009 in Londen werd beslist de Financial Stability Board of FSB (Raad voor Financiële Stabiliteit) op te richten als opvolger van het ‘Financial Stability Forum’. Alle G20-leden evenals Spanje, Nederland, Zwitserland, Singapore, de Europese Unie en Hong Kong, zijn erin vertegenwoordigd. De FSB heeft als opdracht de zwakke punten van het internationale financiële stelsel in kaart te brengen en maatregelen voor te stellen. Hij fungeert ook als forum voor landen, internationale organisaties en sectorverenigingen die belang hebben bij financiële stabiliteit.