Nieuws

Blijf op de hoogte van DBE met nieuws over evaluaties, events en open offertes.

Evaluatie Digital for Development (D4D)

Wat zijn de ontwikkelingen binnen de context van Covid-19?
  1. Laatst bijgewerkt op
Image
Écoliers au Rwanda © VVOB Rwanda/Wehubit

© VVOB Rwanda/Wehubit

De evaluatie van "Digital for Development" (D4D) werd aangevuld met een studie die de effecten van de Covid-19-pandemie op de D4D-projecten en -strategie onderzocht. Het doel was om lessen te trekken uit de ervaringen in deze bijzondere context. De studie biedt dus een beter inzicht in de gevolgen van de crisis voor de digitaliseringsstrategieën en de uitvoering daarvan in de partnerlanden. Het rapport is beschikbaar in het Frans.

 

Digitale kloof

Deze studie onderzocht welke impact Covid-19 had op de D4D-interventies. Projecten liepen bijvoorbeeld vertraging op of werden uitgesteld. Een aantal activiteiten hebben zich op een creatieve manier heruitgevonden. Het digitale was dus van cruciaal belang om een antwoord te bieden op de gezondheidscrisis. Deze trend brengt echter risico's met zich mee gekoppeld aan sociale ongelijkheden. Niet iedereen heeft bijvoorbeeld een computer om online les te volgen.

Tijdens de Covid-19 periode blijven de transversale vraagstukken belangrijk, zoals de digitale kloof (Leave No One Behind) en de daaraan gelinkte genderdimensie of de milieugevolgen van het toenemende gebruik van D4D.

Antwoord op de crisis

Voorts werd er nagegaan hoe de Belgische Ontwikkelingssamenwerking rekening hield met het digitale in haar strategisch antwoord op de Covid-19-crisis. Enabel schreef bijvoorbeeld een specifieke nota ‘Digital for Development Covid-respons Enabel’ in mei 2020.

Deze evaluatie observeerde ook welke D4D-interventies gebruikt werden in het antwoord op de crisis. In de meeste bestudeerde gevallen en sectoren lijken deze digitale instrumenten en activiteiten bedoeld te zijn om ook na de gezondheidscrisis te blijven bestaan. Deze digitale acties kunnen ook ondersteuning bieden voor de 17 Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s), met een sterke focus op de gezondheidssector.

De evaluatie doet een aantal aanbevelingen aan het Kabinet van de Minister van Ontwikkelingssamenwerking, DGD, Enabel en de actoren van niet-gouvernementele samenwerking om nu en in de toekomst met een gezondheidscrisis in partnerlanden om te gaan.