-
Laatst bijgewerkt op
Guinee is sinds 2015 een partnerland van de Belgische gouvernementele samenwerking. Met dit partnerschap wil België de mensenrechten en de sociaaleconomische ontwikkeling van het land structureel ondersteunen.
Sociaaleconomische situatie in Guinee
Guinee heeft een 320 kilometer lange kustlijn die toegang geeft tot de Atlantische Oceaan. Guinee beschikt over heel wat natuurlijke hulpbronnen; zoals bauxiet, dat gebruikt wordt voor de productie van aluminium. Toch leeft de bevolking in grote armoede.
De economie in Guinee is grotendeels gebaseerd op de landbouwsector. De economische prestaties blijven structureel zwak en weerspiegelen niet het grote potentieel van de natuurlijke en menselijke hulpbronnen van het land.
Guinee kampt met grote problemen op het vlak van elektriciteitsbevoorrading, communicatienetwerken en onderwijs. De economische groei werd ook sterk vertraagd door de ebola-epidemie die eind 2013 uitbrak en die de Guineese bevolking zwaar heeft getroffen.
© Shutterstock
De Belgische ontwikkelingssamenwerking in Guinee gebeurt via verschillende kanalen:
- gouvernementele ontwikkelingssamenwerking;
- niet-gouvermentele samenwerking;
- multilaterale ontwikkelingssamenwerking;
- humanitaire hulp.
Gouvernementele samenwerking
De Belgische gouvernementele samenwerking voor de ontwikkeling van Guinee wil de levensomstandigheden van de bevolking in het land verbeteren via partnerschappen met de publieke instellingen en het maatschappelijk middenveld.
Het huidige samenwerkingsprogramma focust op drie thema’s:
- duurzame landbouw ter ondersteuning van de voedselzekerheid;
- seksuele en reproductieve rechten;
- inzetbaarheid en economische integratie van jongeren en vrouwen.
Duurzame landbouw ter ondersteuning van de voedselzekerheid
De ambitie is om de veerkracht van de Guinese bevolking in het licht van klimaat-, voedsel- en economische schokken te versterken door middel van duurzame landbouwontwikkeling met de nadruk op empowerment van vrouwen.
Seksuele en reproductieve rechten
Dit initiatief heeft tot doel empowerment van vrouwen en vrouwelijk leiderschap te versterken en de toegang tot hoogwaardige diensten op het gebied van seksuele en reproductieve gezondheidszorg en rechten te verbeteren, met bijzondere nadruk op geweld tegen vrouwen.
Inzetbaarheid en economische integratie van jongeren en vrouwen
Het derde luik van de gouvernementele samenwerking betreft de inzetbaarheid en economische integratie van jongeren en vrouwen, met bijzondere nadruk op aangepaste beroepsopleidingen, werkgelegenheid in veelbelovende sectoren, waardig werk en milieubescherming.
© Shutterstock
Niet-gouvernementele samenwerking
De niet-gouvernementele samenwerking in Guinee wordt uitgevoerd door Belgische ngo’s die samenwerken met het lokale maatschappelijk middenveld. Er werden vier strategische doelstellingen bepaald.
De strategische doelstellingen
- Landbouw
De doelstelling is om de familielandbouw in Guinee daadkrachtiger, inclusiever en duurzamer te maken. De acties zijn ingeschreven in het ‘Plan National de Développement Agricole de la Guinée’ dat onder meer gericht is op de verbetering van de productiviteit en de weerbaarheid van de productiesystemen.
- Technische opleidingen, ondernemerschap en tewerkstelling van jongeren
De doelstelling is om de capaciteiten van kleine ondernemers te versterken. Hierbij gaat er extra aandacht naar vrouwen en jongeren: door deze organisaties te steunen willen de ngo’s een gunstig ondernemersklimaat scheppen.
Naast ondernemerschap is de doelstelling ook om:- de inzetbaarheid te bevorderen, als werknemer of als zelfstandige;
- de beroepsinschakeling van kwetsbare mensen te bevorderen.
- Gezondheid
De doelstelling is om bij te dragen aan een betere toegang tot en een betere kwaliteit van de gezondheidsdiensten voor de hele Guineese bevolking.
- Gender en inclusie
De thema’s gender en inclusie worden transversaal ingezet in alle strategische doelstellingen. Dat betekent dat de actoren van de Belgische niet-gouvernementele samenwerking en hun lokale partners zich inzetten om, in hun acties, de gelijkheid tussen geslachten en de empowerment van vrouwen en jongeren te bevorderen.
© Shutterstock
Multilaterale samenwerking
België ondersteunt ook de verwezenlijking van de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen in Guinee via partnerschappen met de agentschappen van de Verenigde Naties, de Wereldbank en de Europese Unie.
Deze multilaterale samenwerking verloopt hoofdzakelijk via een beleid van core funding, namelijk bijdragen aan de algemene middelen van onze partnerorganisaties. Dit zorgt ervoor dat de middelen flexibel ingezet kunnen worden, in functie van de meest dringende noden.
Wilt u meer weten over de activiteiten van onze multilaterale partners in Guinee en hun bijdragen aan de DDO’s? Kijk dan zeker op de websites van deze verschillende agentschappen en organisaties:
- UNICEF, de Kinderrechtenorganisatie van de Verenigde Naties
- UNDP, het ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties
- UNFPA, het Bevolkingsfonds van de Verenigde Naties
- UNWOMEN – VN Vrouwen
- FAO, de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties
- WHO, de Wereldgezondheidsorganisatie
- ILO, de Internationale Arbeidsorganisatie
- IOM, de Internationale Organisatie voor Migratie
- OHCHR, het Bureau van de Hoge Commissaris van de Verenigde Naties voor de Mensenrechten
- UNAIDS, het gezamenlijk programma van de Verenigde Naties voor hiv/aids
- CGIAR, het internationale onderzoeksprogramma voor de landbouwsector
- UNEP, het Milieuprogramma van de Verenigde Naties
Een andere dimensie van onze multilaterale samenwerking in Guinee is de steun aan meer specifieke initiatieven (earmarked) of aan multidonoren zoals:
- het project UNFPA Supplies voor de levering van materiaal en verzorgingsmiddelen ten behoeve van seksuele en reproductieve gezondheid
- het project Climate Promise van UNDP over de bijdragen die op nationaal niveau bepaald worden (NDC’s)
- GAVI, de Globale Alliantie voor Vaccinatie
- GPE, het Globale Partnerschap voor Onderwijs
- GFATM, het Globale Fonds dat zich inzet in de strijd tegen hiv, tuberculose en malaria
- GEF, het Global Environment Facility
- LDCF, het Fonds voor minst ontwikkelde landen
- GCF, Green Climate Fund
- het Programma van jonge deskundigen “JPO” van de Verenigde Naties
Ten slotte draagt ons land ook sterk bij aan de projecten die de Europese Unie en de volgende ontwikkelingsbanken uitvoeren: