-
Laatst bijgewerkt op
Gendergelijkheid is een fundamenteel mensenrecht en een kwestie van sociale rechtvaardigheid. "Hoe kunnen we immers bijdragen aan een rechtvaardige, billijke en duurzame ontwikkeling als 50% van de bevolking niet dezelfde rechten en levenskansen heeft en gediscrimineerd wordt?”
Gendergelijkheid en de empowerment van vrouwen en meisjes zijn de sleutel tot groei en armoedebestrijding, duurzame ontwikkeling en de verwezenlijking van alle SDG's.
© Shutterstock
Actiedomeinen van de Belgische Ontwikkelingssamenwerking
De Belgische Ontwikkelingssamenwerking integreert de dimensie op transversale wijze in al haar interventies en ondersteunt ook specifieke interventies.
Er zijn vier prioritaire actiegebieden:
- gezondheid en seksuele en reproductieve rechten
- de uitvoering van VNVR-resolutie nr. 1325 (2000) 'Vrouwen, Vrede en Veiligheid', met inbegrip van de strijd tegen alle vormen van gendergelateerd geweld
- onderwijs aan meisjes en opleidingen aan vrouwen (alfabetisering, beroepsvorming)
- economische empowerment van vrouwen en meisjes
Adviesraad Gender en Ontwikkeling
De Adviesraad Gender en Ontwikkeling werd opgericht bij koninklijk besluit om bij te dragen aan de beslissingen inzake gender en ontwikkeling van de minister van Ontwikkelingssamenwerking en de federale regering.
De Raad heeft tot taak de ministers te adviseren en bij te dragen aan een betere integratie van de genderdimensie in het Belgische samenwerkingsbeleid en in de standpunten die België op internationaal niveau inneemt.
De Raad brengt expertise samen uit de Franstalige en Nederlandstalige academische wereld, vrouwenraden, ’ngo’s en het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen.
Alle adviezen en publicaties van de Adviesraad Gender en Ontwikkeling zijn beschikbaar op www.argo-ccgd.be