België en de Verenigde Staten ondertekenen akkoord om “preclearance” in te voeren op Brussels Airport

De Belgische minister van Buitenlandse Zaken en Defensie, Philippe Goffin, en de ambassadeur van de Verenigde Staten bij het Koninkrijk België, Ronald Gidwitz, hebben op maandag 28 september een “preclearance”-overeenkomst ondertekend.

  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

De Belgische minister van Buitenlandse Zaken en Defensie, Philippe Goffin, en de ambassadeur van de Verenigde Staten bij het Koninkrijk België, Ronald Gidwitz, hebben op maandag 28 september een “preclearance”-overeenkomst ondertekend. “Preclearance” is een procedure waarbij vliegtuigpassagiers met bestemming Verenigde Staten al in Brussels Airport de Amerikaanse migratie- en douanecontrole doorlopen, wat tijdwinst oplevert bij aankomst. Deze overeenkomst, waarover jaren werd onderhandeld, zal de reeds aanzienlijke handel en investeringen tussen de twee landen helpen bevorderen en zal de positie van de luchthaven van Brussel als trans-Atlantische hub versterken.

Met het preclearancesysteem zullen ambtenaren van de Amerikaanse douane en grensbescherming (CBP) in Brussel dezelfde immigratie-, douane- en landbouwinspecties uitvoeren als degene die momenteel worden toegepast op internationale vliegtuigreizigers bij aankomst in de Verenigde Staten. Dankzij preclearance kunnen reizigers die via Brussel naar de Verenigde Staten vliegen deze inspecties bij aankomst vermijden en rechtstreeks naar hun aansluitende vlucht of bestemming gaan.

Alvorens de ondertekende overeenkomst operationeel kan worden, moet ze nog worden bekrachtigd door het Belgische parlement. Er moet ook nog een technische overeenkomst worden afgesloten tussen CBP en Brussels Airport Company.

De Belgische minister van Buitenlandse Zaken, Philippe Goffin, prees de overeenkomst, die een voorbeeld is van het grote vertrouwen tussen de Verenigde Staten en België – twee trans-Atlantische bondgenoten – die efficiënter reizen tussen onze landen mogelijk zal maken en die de uitwisseling op vlak van toerisme en handel nog verder zal doen toenemen.

De ambassadeur van de Verenigde Staten, Ronald Gidwitz, stelde op zijn beurt het akkoord voor als een historische deal, die Brussels Airport in staat zal stellen zijn positie als leidende commerciële hub in Europa te versterken en die voor de luchtvaart- en toerismesector een belangrijke rol zal spelen in het herstel na COVID.

Zodra het programma operationeel is, zal Brussel Airport de eerste luchthaven zijn op het Europees vasteland met Amerikaanse preclearancecontroles.

 

  1. Nieuwstype
  1. Onderwerpen