België ongerust over escalatie van conflict in noorden van Ethiopië

  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

België drukt zijn ongerustheid uit over de escalatie van het conflict in noorden van Ethiopië en de dreigende humanitaire crisis. België roept alle betrokken partijen op tot een onmiddellijk staakt-het-vuren. Minister van Ontwikkelingssamenwerking Meryame Kitir: “Humanitaire actoren moeten een tijdige, onafhankelijke, ongehinderde en onvoorwaardelijke humanitaire toegang krijgen tot de Tigray-regio om op een veilige manier de broodnodige hulp te bieden aan de noodlijdende bevolking”.

Minister Kitir besprak de situatie in Ethiopië vandaag nog met de EU-Commissaris bevoegd voor Crisisbeheer, Janez Lenarčič, en waarschuwt: “Als deze situatie blijft aanslepen, zal dat enorme schade berokkenen aan de mensen in Tigray, in heel Ethiopië, en zelfs in de regio. Alle vooruitgang die de voorbije decennia is geboekt, dreigt verloren te gaan. De humanitaire gevolgen van het conflict zijn reeds tastbaar.

België roept alle betrokken partijen ook op om het internationaal humanitair recht en de mensenrechten te respecteren. België is gealarmeerd door de rapporten van o.a. Amnesty International over vermeende moordpartijen en in lijn met de VN-Hoge Commissaris voor de Mensenrechten Michelle Bachelet roept op tot onmiddellijk en onafhankelijk onderzoek.

Het gebruik van etnisch geïnspireerde haatdragende taal die aanzet tot geweld is ook heel verontrustend. Dit dreigt het land mee te sleuren in een vernietigende vicieuze cirkel.

België dringt aan op een inclusieve nationale dialoog om de onderliggende problemen van het conflict op te lossen.

 

  1. Nieuwstype
  1. Landen
  1. Onderwerpen