-
Laatst bijgewerkt op
België zal 153.900 vaccins leveren aan Oeganda. Die vaccins zullen bijdragen aan het opvoeren van de vaccinatiecampagne voor leraren en het opnieuw openen van de scholen voor meer dan 10 miljoen leerlingen en studenten. België gaat daarmee in op het verzoek van de Oegandese regering om COVID-19-vaccins te ontvangen.
Op 2 augustus heeft de Oegandese regering een officieel verzoek om bijstand uit het EU-mechanisme voor civiele bescherming gericht tot het Coördinatiecentrum voor respons in noodsituaties (ERCC). Het bijstandsverzoek bestond uit het toedienen van de tweede dosis AstraZeneca om de 162.026 leerkrachten te vaccineren die de eerste dosis hebben ontvangen en 100.000 doses van Johnson & Johnson om leerkrachten op het platteland te vaccineren voor wie de logistiek van de vaccinatie zal worden vergemakkelijkt met een vaccin in één dosis.
De 153.900 dosissen AstraZeneca vaccins zijn in Kampala aangekomen op woensdag 22 september om 22u20. Die vaccindonatie wordt ondersteund door de ambassade van België in Kampala en Enabel – het Belgisch Ontwikkelingsagentschap, dat de logistiek et coördinatie met de Oegandese autoriteiten in goede banen leidt.
“Elk kind naar school. Overal ter wereld. Dat wil ik nastreven. Door leerkrachten te vaccineren helpen we ervoor te zorgen dat zo snel mogelijk, zoveel mogelijk kinderen, jongeren en studenten in Oeganda opnieuw toegang hebben tot onderwijs” benadrukt minister voor Ontwikkelingssamenwerking Meryame Kitir.
Volgens de Oegandese autoriteiten zal het vaccineren van prioritaire groepen zoals leraren bijdragen tot de heropening van scholen voor meer dan 10 miljoen leerlingen en studenten.
Oeganda heeft de afgelopen maanden een nieuwe COVID-19-golf doorgemaakt, met een dagelijkse piek van 2.280 gevallen per dag in juni 2021 en een bevestigde sterftepiek in juli (tot 40 per dag). Op 17 september werd vastgesteld dat de vaccinatiegraad over het algemeen zeer laag blijft : ongeveer 1,622,367 mensen (op een bevolking van ongeveer 45 miljoen) ontving minstens één dosis van een vaccin. De beschikbaarheid van het COVID-19-vaccin in Uganda blijft minimaal en onder het Afrikaanse gemiddelde. Om de pandemie onder controle te krijgen heeft het land drastische maatregelen moeten nemen, met als gevolg dat de scholen bijna 18 maanden lang volledig gesloten zijn geweest. De gevolgen voor studenten (basis- en secundair onderwijs) zijn bijzonder groot. Jongeren zijn al 18 maanden niet meer naar school geweest; afstandsonderwijs is nauwelijks mogelijk door het gebrek aan apparatuur en internetverbinding.
Naast deze bilaterale donatie aan Oeganda, zal ons land tegen eind dit jaar 4 miljoen dosissen heroriënteren naar derde landen. België doet hiervoor voornamelijk beroep op het COVAX-mechanisme.
Op verzoek van minister van Ontwikkelingssamenwerking, Meryame Kitir, ligt de focus van ons land bij de komende leveringen op Afrika, waar de toegang tot vaccins sterk tekort schiet. Slechts 2% van de hele bevolking in Afrika is gevaccineerd. “We mogen heel fier zijn op de hoge vaccinatiegraad in ons land. Maar tegelijk blijf ik zeer bezorgd omdat zeer veel mensen in kwetsbare landen geen toegang hebben tot een vaccin. Dit virus heeft geen grenzen. Internationale solidariteit én samenwerking is de enige manier om uit deze gezondheidscrisis te geraken. We zullen pas veilig zijn, als iedereen veilig is”, zegt minister Kitir.
Tot op heden heeft België twee miljoen vaccins toegewezen voor het delen van vaccins. Bijna één miljoen doses zijn reeds geleverd aan derde landen, waarvan meer dan 70% Afrikaanse landen zijn.
- Nieuwstype
- Landen
- Onderwerpen