België steunt ontmijning in Irak en Syrië met 2.000.000 euro

  1. Laatst bijgewerkt op

Net als in 2019 steunt België de activiteiten van de VN-ontmijningsdienst UNMAS in Irak en Syrië met een bijdrage van 2 miljoen euro. In beide landen vallen nog dagelijks burgerslachtoffers. Vooral kinderen lopen het risico om door mijnen of andere explosieve wapens gewond of gedood te worden. Explosieve oorlogsresten dragen bij aan de onveiligheid en onleefbaarheid die Irakezen en Syriërs op de vlucht jaagt. De inspanningen voor ontmijning zijn te kaderen binnen het engagement van België voor de stabilisering van de gebieden die heroverd werden op IS (Islamitische Staat).

Humanitaire ontmijning redt levens en voorkomt leed voor de burgerbevolking. Bovendien is het een hefboom voor de veilige terugkeer van ontheemden, het hernemen van de landbouw, het herstel van de basisinfrastructuur en de heropstart van de economische activiteiten. UNMAS voert een breed gamma van activiteiten uit, waaronder ontmijning, sensibilisering over de risico’s en bijstand aan slachtoffers.

In Syrië draagt België op deze manier bij aan de verlichting van de humanitaire noden en aan de stabilisering, noodzakelijk in de strijd tegen Daesh (IS). In Irak worden de middelen onder meer aangewend in Sinjar, de regio waar Daesh massaal geweld tegen de Yezidi-minderheid gebruikte, inclusief seksueel geweld tegen vrouwen en slavernij. UNMAS werkt hier met gemengde ontmijningsteams, met zowel Yezidi's als niet-Yezidi's en zowel vrouwen als mannen. De aandacht die UNMAS heeft voor het gender-aspect in haar ontmijningsactiviteiten is van bijzonder belang voor België.

 

  1. Nieuwstype
  1. Landen
  1. Onderwerpen