Belgische economische missie in New York - Duurzaam ondernemen (AB InBev) en inspirerende steden (NYC en Brussel)

Van 7 tot 9 juni zal de Belgische Economische Missie in de Verenigde Staten, geleid door HKH Prinses Astrid van België, als vertegenwoordiger van Zijne Majesteit de Koning, in New York contacten leggen met bedrijven en gezagsdragers om mogelijkheden te verkennen tot versterking van de hartelijke partnerschappen tussen België en de Verenigde Staten.

  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Doorheen de geschiedenis zien we een nauwe verbondenheid tussen België en New York. Business opportunities, een 'can do'-mentaliteit en een focus op creatieve knowhow zijn de pijlers van deze hechte bilaterale relatie, waardoor beide koplopers zijn in een steeds veranderende economische omgeving.

HKH Prinses Astrid wordt vergezeld door een ministeriële delegatie met federaal minister belast met Buitenlandse Handel David Clarinval, Vlaams minister-president Jan Jambon, Waals vice-president Willy Borsus en Brussels staatssecretaris Pascal Smet.

Het programma van de Belgische economische missie in New York bevat een waaier aan unieke uitwisselingen, elk met hun eigen aanpak, maar allemaal met hetzelfde doel: de Belgisch-Amerikaanse relaties uitdragen en bevorderen.

De Belgische officiële receptie wordt beschouwd als het hoogtepunt van de bilaterale vriendschapsbanden en vormt de ultieme huldiging van de trans-Atlantische handelsbetrekkingen. Op 7 juni zal de economische missie in stijl worden gevierd, met toespraken van HKH Prinses Astrid van België en Jean-Arthur Regibeau, Ambassadeur van België in de Verenigde Staten.

Op 8 juni zullen HKH Prinses Astrid en de officiële delegatie een bilaterale ontmoeting hebben met de burgemeester van New York City, Eric Adams. Ook hier zal de nadruk liggen op de vriendschappelijke betrekkingen en hoe mogelijkheden voor verdere samenwerking te verkennen.

Twee andere tot de verbeelding sprekende evenementen zijn de high level meeting met AB InBev over duurzame bedrijfsinnovatie, en het evenement : Two inspiring cities : Brussels and New York, Cities for the People.


AB InBev - innovatie als duurzaam business-model (7 juni)

AB InBev is 's werelds grootste brouwer met een geschiedenis die meer dan 600 jaar geleden overspant. Tot vandaag is het hoofdkantoor van AB InBev gevestigd in België, met een tweede wereldwijd hoofdkantoor in New York City.

In 2018 lanceerde AB InBev de 100+ Accelerator, een wereldwijd incubatorprogramma dat werkt aan het oplossen van supply chain-uitdagingen op het gebied van waterbeheer, circulaire economie, duurzame landbouw en klimaatactie. In de afgelopen twee jaar heeft het programma 36 bedrijven in 16 landen doen groeien. Deze startups hebben al meer dan 200 miljoen dollar opgehaald en schalen wereldwijd op. In het voorjaar van 2021 lanceerde AB InBev de derde 100+ Accelerator. Ook de Coca-Cola Company, Colgate-Palmolive Company en Unilever sloten zich bij deze derde AB InBev 100+ Accelerator aan om duurzame innovatie in toeleveringsketens te financieren en uit te testen.

Een van de belangrijkste doelstellingen van AB InBev tijdens het evenement in New York op 7 juni is om contacten te leggen met nieuwe partners die ook uitdagingen inzake duurzaamheid willen aanpakken.

Anheuser-Busch CEO Brendan Whitworth zal het evenement openen, waarna Isabelle Seunier (Director Innovation & Supply) zal het hebben over de biercluster en de rol van Belgisch bier in de VS. Ezgi Barcenas (Chief Sustainability Officer AB InBev) zal vervolgens de wereldwijde duurzaamheidsdoelstellingen van AB InBev toelichten, terwijl John Blood (Chief Legal & CA Officer) de AB InBev Community Strategy duiden. Tot slot is er een meet & greet met Belgen die bij AB InBev werken, en een foto-op met HKH Prinses Astrid en de officiële delegatie met het managementteam van AB InBev.


Inspirerende steden New York en Brussel: best practices voor de economische transitie naar "steden voor de mensen" (8 juni)

Gemotiveerd door algemene duurzaamheidsdoelstellingen die wereldwijd worden gesteld, willen sommige steden nóg een stap verder gaan in de klimaatuitdaging en door ambitieuze strategieën op maat te ontwikkelen voor hun respectieve woningen. Twee van deze steden, Brussel en New York, nemen het voortouw door duurzaamheid te integreren in elk onderdeel van hun beleidsvormingsproces.

Brussel is al jarenlang pionier en internationaal erkende hoofdstad inzake duurzaam en circulair bouwen. In 2016 baseerde Bill de Blasio, voormalig burgemeester van New York, zijn plan 'One City: Built to Last' op de Brusselse wetgeving die passief bouwen vanaf 1 januari 2015 verplicht stelde. Deze wetgeving bracht in Brussel een ongezien dynamisch ecosysteem op gang. Tijdens twee seminars in New York, op 8 en 9 juni, zullen best practices en mogelijke partnerschappen onder Brusselse en Amerikaanse marktspelers worden gedeeld. Het doel van de interactieve paneldiscussies is om nieuwe ideeën en uitwisselingen te kanaliseren, nieuwe kansen voor samenwerking te bieden en zo een snellere en meer rechtvaardige transitie te bekomen naar duurzame economieën en steden op maat van de mensen.

Richard Yancey (uitvoerend directeur, BEEX) zal het evenement openen en de 3 key note speakers inleiden: Economische Transitie - Brussel voor de mensen door Brussels staatssecretaris Pascal Smet, The Building Challenge, prioriteiten voor New York State door Doreen M. Harris (President en CEO van NYSERDA), Volgende stappen voor NYC door Kizzy Charles-Guzman (Executive Director, NYC Mayor's Office of Climate and Environmental climate sustainability, environmental justice, and resiliency). Vervolgens is er een fotomoment met HKH Prinses Astrid van België, samen met de ministers en de sprekers.

Deskundigen Laura Fox, Aline Muylaert, Greg Hale en Henry Gordon-Smith zullen vervolgens de interactieve paneldiscussies openen en het hebben over best practices, stedelijke strategieën en hoe Brussel en New York drijvende krachten van duurzame verandering zijn geworden. Ze zullen onderwerpen aansnijden als burgerparticipatie en -inclusie, groene mobiliteit in de stad, optimalisering van het voedselsysteem en een groene bebouwde omgeving.

Na afloop van het programma in New York reist de officiële delegatie naar Boston, Massachusetts voor de derde en laatste etappe van de Belgische economische missie naar de VS.


Het volledige programma en alle nuttige informatie over de Belgische economische missie naar de USA zijn beschikbaar op volgende website: https://www.belgianeconomicmission.be

Gedurende de missie kan het programma worden gevolgd op sociale media onder de hashtag #BEmissionUSA.

 

  1. Nieuwstype
  1. Onderwerpen