Brexit

In deze rubriek leest u meer over de gevolgen van Brexit voor Britten in België en Belgen in het Verenigd Koninkrijk.

Belgen in het Verenigd Koninkrijk

Op deze pagina vindt u informatie over de gevolgen van de Brexit voor Belgen in het Verenigd Koninkrijk.
  1. Laatst bijgewerkt op

Sinds 1 januari 2021 zijn volgende regels van toepassing naargelang de situatie:

  1. Voor Belgen die vóór of ten laatste op 31 december 2020 een verblijf aanvingen in het VK, en er zich tijdig registreren onder het EU-vestigingsregime (EU Settlement Scheme), zal de situatie ook daarna grotendeels dezelfde blijven zoals bepaald in het terugtrekkingsverdrag (zie vragen 1 en 2). Belgen met pre-settled of settled status kunnen hun Belgische identiteitskaart blijven gebruiken om naar het VK te reizen tot en met 31 december 2025.
     
  2. Belgen die vanaf of na 1 januari 2021 een verblijf aanvangen in het VK moeten voldoen aan de specifieke vereisten onder de Britse immigratiewet die van toepassing is. Het Britse Home Office heeft namelijk de immigratievergunning (visum voor lang verblijf) afhankelijk gemaakt van een op punten gebaseerde doorlichting van kandidaten (zie vraag 3). De omzetting van een kort verblijf van maximum 6 maanden, waarvoor geen visum vereist is, naar lang verblijf (regularisatie) is niet mogelijk tijdens uw verblijf. Het correcte visum voor lang verblijf moet dus absoluut vóór uw vertrek verkregen worden. Voor meer informatie over de procedure kunt u terecht bij de Britse ambassade in Brussel en het informatieportaal van de Britse overheid.
     
  3. Belgen die vanaf of na 1 januari 2021 naar het VK reizen voor een korte vakantie of verblijf zullen dit in principe voor maximum 6 maanden kunnen doen zonder visumplicht (zie vraag 4 voor specifieke modaliteiten en uitzonderingen). Momenteel kunnen Belgen nog met zowel hun geldige identiteitskaart als hun geldig paspoort naar het VK reizen. Vanaf 1 oktober 2021 zal de Britse overheid enkel nog een geldig paspoort aanvaarden voor reizen van korte duur in het VK. Houd rekening met de sinds 1 januari 2021 aangepaste reisadviezen voor reizen tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk (link).  

Dit overzicht biedt een samenvatting van de Britse regels die op Belgen in het VK van toepassing zijn. Meer informatie hierover vindt u ook op ‘praktisch advies voor Belgen die in het Verenigd Koninkrijk zijn gevestigd’ en de ‘FAQ’. Bij twijfel primeert de bron van de Britse overheid.