Brexit

In deze rubriek leest u meer over de gevolgen van Brexit voor Britten in België en Belgen in het Verenigd Koninkrijk.

Britse controles op goederenverkeer

Informatie over het goederenverkeer van de EU naar het VK en omgekeerd na de Brexit.
  1. Laatst bijgewerkt op

1. Goederenverkeer van de EU naar het VK – Wat is er veranderd sinds 1 januari 2021?

Op 1 januari 2021 heeft het Verenigd Koninkrijk de Europese eenheidsmarkt en de douane-unie verlaten. Dit betekent dat er nu grens- en douanecontroles plaatsvinden op goederenvervoer aan elke grensovergang tussen de EU en het VK, in havens, luchthavens, en aan de Kanaaltunnel. 

Het Verenigd Koninkrijk zal het grensbeheer gefaseerd invoeren voor al het goederenverkeer dat het land binnenkomt vanuit de EU. Welke concrete importvereisten qua documentatie en controles dit precies inhoudt voor uw sector/vracht kan u raadplegen via het Border Operating Model van de Britse autoriteiten. Hieronder volgt een korte samenvatting van deze gefaseerde aanpak. (Let op: controleer ook welke exportvereisten nodig zijn sinds 1/1/2021 om te exporteren vanuit de EU).

  • Sinds 1 januari 2021: alle basisdouanevereisten treden in werking, maar ondernemingen krijgen tijd tot 1 juli 2021 om de douaneaangiftes in te dienen en de betalingen uit te voeren (uitgezonderd transitverkeer). Fysieke controles van de goederen zullen op sporadische wijze gebeuren op de plaats van bestemming.
  • Vanaf oktober 2021: voor alle dierlijke producten en gereguleerde plantaardige producten dient een prenotificatie te gebeuren en deze producten zullen vergezeld moeten worden van de nodige documentatie.
  • Vanaf januari 2022: volledige douaneaangiften worden vereist aan de grenspost en de betalingen moeten uitgevoerd worden. Entry safety and security declarations worden verplicht. Goederen die voorwerp uitmaken van sanitaire en fytosanitaire controles (SPS) zullen aan de grens aangegeven moeten worden en zullen mogelijk onderworpen worden aan controles aan de grens of inland sites.

Het is de verantwoordelijkheid van het importbedrijf en de transporteur om ervoor te zorgen dat aan de noodzakelijke formaliteiten wordt voldaan. De Belgische ambassade in het Verenigd Koninkrijk heeft de bevoegdheid niet om hier op enige wijze in te interveniëren of te remediëren.

 
2. Goederenverkeer van het VK naar de EU – Wat is er veranderd sinds 1 januari 2021?

Sinds 1 januari 2021 moet aan alle formaliteiten voldaan worden voor goederen die vanuit het VK de EU binnenkomen. Er is geen gefaseerde aanpak voor goederen die vanuit het VK de EU binnenkomen, zowel via de havens als via de Eurotunnel.

Het Border Operating Model omvat alle noodzakelijke Britse documenten die nodig zijn om te exporteren vanuit het VK zoals export summary declarations, customs declarations en safety and security declarations. (Let op: kijk ook na welke documenten nodig zijn vanaf 1/1/2021 voor de import naar de EU).

Stappen

  • Kijk of aan alle noodzakelijke formaliteiten wordt voldaan en u alle noodzakelijke documenten bij u heeft voor een grens- of douanecontrole. Voor wegtransport van meer dan 7,5 ton: raadpleeg hiervoor het webplatform Check an HGV is Ready to Cross the Border via deze link.
  • Indien u via het graafschap Kent (oversteek via Dover of Folkestone) passeert: zorg dat u beschikt over de Kent Access Permit die u kan bekomen nadat u groen licht heeft gekregen na een aanvraag via het webplatform Check an HGV is Ready to Cross the Border.
  • Zorg dat u uw identiteitskaart bij de hand heeft. Tot en met 30 september2021 volstaat een Belgische identiteitskaart als een geldig identiteitsdocument voor het VK. Vanaf 1 oktober 2021 zal u moeten beschikken over een internationaal paspoort. In sommige uitzonderingsgevallen (bv. met settled of presettled status onder het EU Settlement Scheme of met grensarbeidersvergunning) kan u uw Belgische identiteitskaart blijven gebruiken tot ten minste 31 december 2025 (link).
  • In principe blijft een Belgisch rijbewijs geldig in het VK, ook na 1 januari 2021. Afhankelijk van waar uw voertuig verzekerd is, dient u echter wel over een groene kaart of ander bewijs van verzekering te beschikken (link).
  • Volg de verkeerssituatie via de Britse media op de voet, voor uw vertrek en tijdens de rit.

Het is de verantwoordelijkheid van het exportbedrijf en de transporteur om ervoor te zorgen dat aan de noodzakelijke formaliteiten wordt voldaan. De Belgische ambassade in het Verenigd Koninkrijk heeft de bevoegdheid niet om hier op enige wijze in te interveniëren of te remediëren.                                  

 
3. Rijbewijs en verzekering – Volstaat mijn Belgisch rijbewijs om in het Verenigd Koninkrijk te rijden? Wat met de autoverzekering voor reizen in de EU?

Na 1 januari 2021 zal het Belgische rijbewijs volstaan om legaal een voertuig te besturen op de Britse wegen.

Voor meer informatie: https://www.gov.uk/guidance/visiting-the-uk-after-brexit.

Voor voertuigen die in het Verenigd Koninkrijk geregistreerd zijn, dient men voor reizen in de EU vanaf 1 januari 2021 in het bezit te zijn van een groene kaart als bewijs van verzekering.

Voor meer informatie: https://www.gov.uk/visit-europe-1-january-2021

 
4. Reisdocumenten – Kan ik met een identiteitskaart naar het VK reizen?

Tot en met 30 september 2021 zal de Belgische identiteitskaart volstaan om naar het Verenigd Koninkrijk te reizen voor een verblijf van minder dan 6 maanden.

Vanaf 1 oktober 2021 zal ook voor korte verblijven een geldig paspoort nodig zijn.

Opgelet: enkel houders van het (pre-)settled status kunnen tot 31 december 2025 hun identiteitskaart blijven gebruiken voor reizen tussen EU en het  Verenigd Koninkrijk.

Voor meer informatie: https://www.gov.uk/guidance/visiting-the-uk-after-brexit.